logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Ferroli Bluehelix 25/32 K50 - przeciek wymiennika, uszczelka eksploatacyjna?

Shopen1 12 Lut 2025 09:37 405 3
REKLAMA
  • #1 21435981
    Shopen1
    Poziom 9  
    Ocena: 2
    Ferroli Bluehelix 25/32 K50. Zaczął mi przeciekać wymiennik. Piec gazowy jeszcze na gwarancji, ale firma ASH twierdzi, że uszczelka wymiennika to część eksploatacyjna. Moje pytanie: czy ma ktoś schemat tego pieca, info, gdzie dostanę uszczelkę i ewentualnie jakąś instrukcję naprawy, względnie na co uważać. Jeśli ma ktoś doświadczenie z tym przypadkiem, to proszę o info odnośnie tej usterki: czy naprawdę siada uszczelka, czy może elementy towarzyszące się odkształcają, czy korodują. Do myślenia dało mi, że serwisant powiedział, że bez silikonu się nie obejdzie. Jeśli chciałby ktoś to naprawić w Białymstoku na F VAT, to chętnie skorzystam. Nie chcę po prostu [wymoderowano] kasy nabijać.
    AI: Czy możesz określić dokładne miejsce, w którym wymiennik ciepła przecieka?
    Nie
    AI: Czy podejmowałeś już jakieś próby naprawy lub diagnostyki tego problemu?
    Nie
  • REKLAMA
  • #2 21698431
    Shopen1
    Poziom 9  
    Po długich przepychankach w końcu naprawiono mi piec na gwarancji. Wykonanie tej uszczelki to dramat, to jest zaprojektowane, by siadło. Sama firma ASH radzi sobie czerwonym silikonem. Nie wiem, ile to pociągnie po tym druciarstwie, ale nigdy więcej Ferolli i nigdy ASH.
  • REKLAMA
  • #3 21701653
    bocamre
    Poziom 2  
    Kolego, mam podobny problem z tym samym piecem i tą samą firmą. Co prawda, nie zgłaszałem jeszcze nic do nich. Piec ma już parę lat. Dokręciłem trochę szpilki i jest prawie dobrze. Ale trzeba będzie tam zajrzeć. Mógłbym się z Tobą jakoś skontaktować?
  • #4 21710158
    Shopen1
    Poziom 9  
    >>21701653 Ja tego nie naprawiałem. Ciśnij ASH, niech to zrobią. Chyba że jest po gwarancji.
REKLAMA