logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Bosch WTW8656306 - cieknąca woda i przerywanie cyklu suszenia, co sprawdzić?

mechaniksnow 14 Lut 2025 11:25 435 5
REKLAMA
  • #1 21439060
    mechaniksnow
    Poziom 3  
    Ocena: 20
    Suszarka z pompą ciepła Bosch WTW86563/06 cieknie woda dołem, przerywa cykl suszenia i wyświetla symbol drabinki.
    Rozebrałem w celu wyczyszczenia pompki przepompowującej wodę z dna suszarki i elektrod przy pompce, które mierzą stan wody. Nie było jakoś specjalnie zapchane, trochę brudu i wody. Elektrody pomiarowe przeczyściłem ze szlamu. Wężyki przedmuchałem, one także były czyste. Pompkę sprawdziłem na ostro, tzn. podłączyłem 230 V i patrzyłem, czy przepompuje wodę - z dołu do góry - przepompowała. Jak się opróżni np. strzykawką całą dolną tacę z wody, to wtedy suszarka jest w stanie zrobić poprawnie jedno suszenie, przy następnym już jest problem. Dzisiaj jeszcze puszczę suszarkę bez założonej obudowy i poobserwuję, co się tam dokładnie dzieje. Tak to wygląda, że niby pompka zbyt krótko chodzi i nie jest w stanie przepompować tej wody.
    Tam jest jeszcze elektrozawór, który otwiera klapę w pojemniku (szufladzie) na kondensat, on także się otwiera po podaniu napięcia.
    Proszę o jakieś wskazówki, co mogę jeszcze sprawdzić...
  • REKLAMA
  • #2 21440623
    David_Serum
    Poziom 21  
    Ocena: 72
    >>21439060

Mozliwe ze sterownik blednie odczytuje poziom wody z tych elektrod. To moze swiadczyc o krotszej pracy pompki. Zaobserwuj tez prace elektrozaworu, czy otwiera sie w prawidlowym momencie. Moze nie otwiera sie poprawnie i woda na tacy sie przepelnia
  • REKLAMA
  • #3 21446578
    mechaniksnow
    Poziom 3  
    Jak do tej pory wyczyściłem dolną tacę z której przepompowywana jest woda do górnej szuflady, posprawdzałem drożność wężyków, posprawdzałem kanały powietrza. W tej suszarce aby wyczyścić wymiennik na dole z farfocli trzeba było wyciąć z przodu prostokąt w cieńszym miejscu, wtedy był dostęp a potem zamówić klapkę serwisową z uszczelką i wkrętami i na miejsce wyciętej klapki przykręcić tę nową. Podaję link o jaką klapkę chodzi;
    https://north.pl/karta/klapka-serwisowa-wymie...rki-do-bosch-wtw86563-06,10N-BG-CMMH-7DM.html.
    Klientka to jakiś czas temu wycięła sama aby oczyścić ten wymiennik a potem zakleiła starą klapkę na taśmę klejącą. Nie było to szczelne i może jak podawana była woda przez elektrozawór z szuflady na wymiennik w celu oczyszczenia to wtedy ta woda przez nieszczelność wypływała na zewnątrz.
    Po tych manewrach suszarka zrobiła ze dwa suszenia i na razie jest niby dobrze...
  • REKLAMA
  • #4 21446677
    kecajk49
    Poziom 38  
    Ocena: 873
    To cewka elektrozaworu czyszczącego ten filtr" samoczyszczący", jeśli masz wodę na podłodze pod suszarką to masz trochę rozbierania żeby ją oczyścić i nie pomogą żadne wycinane otwory zatykane przykręcanymi pokrywami z zakupu.
  • REKLAMA
  • #5 21446687
    mrice
    Moderator AGD
    Ocena: 6878
    Trzeba wyjąć cały wyminnik i wszystko porządnie wymyć, wraz z całością ociekacza i tyle.
  • #6 21547433
    mechaniksnow
    Poziom 3  
    Została założona i dokręcona zaślepka serwisowa i problem ustąpił. Temat zamykam.
REKLAMA