logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Nice Spido600 - problem z kodowaniem nowego pilota Era Inti do centrali

adamczu 16 Lut 2025 07:47 867 14
REKLAMA
  • #1 21441393
    adamczu
    Poziom 10  
    Witam forumowiczów. W moim napędzie do bramy Nice Spido600 mam zakodowane pilota era Inti. Dokupiłem jeszcze jednego takiego samego pilota i mam problem z jego zakodowaniem. Centralka go nie przyjmuje. Klikam na niej 1x przycisk Radio, aby zakodować jeden przycisk, następnie na nowym pilocie wciskam i trzymam przycisk, aby go zakodować. Centralka w tym czasie powinna wykonać 3 dłuższe mignięcia diodą LR w celu potwierdzenia zapisu, ale zamiast tego wychodzi z trybu programowania pilota. Próbowałem też skopiować sygnał ze starego pilota i mimo że robię wszystko zgodnie z instrukcją, również to nie działa. Dodam, że pamięć centrali jest odblokowana. Kasowałem też z pamięci centralki wszystkie piloty i po tym zabiegu ponownie udało mi się dodać tylko tego "starego" pilota, który był zakodowany wcześniej (to też model era Inti). Pomyślałem więc, że nowy pilot jest wadliwy. Kupiłem zatem jeszcze jedną sztukę i ta sama sytuacja. Czy ktoś ma pomysł, co może być przyczyną braku możliwości dodania nowego pilota do centrali Spido600?
    AI: Czy podczas nieudanych prób programowania pojawiają się jakieś kody błędów lub specyficzne wzory migania diod, które mogłyby wskazać na problem?
    Nie
  • REKLAMA
  • #2 21441472
    Daro1003
    Poziom 34  
    Ocena: 604
    W trakcie programowania trzymaj pilot ok 1m od napędu.
    Jeśli trzymasz przy samej centralce 10-20cm może nie łapać.

Dodano po 9 [minuty]:

Druga sprawa to wciskasz guzik pilota na 3 sekundy czy jak w instrukcji " przytrzymać wciśnięty przycisk, który pragnie się wczytać i odczekać, aż dioda „LR” wykona 3 długie mignięcia (= wczytywanie wykonane prawidłowo)"
  • REKLAMA
  • #3 21441490
    adamczu
    Poziom 10  
    Próbowałem wczytać pilota z większej odległości i niestety z tym samym skutkiem. Przy kodowaniu trzymam wciśnięty przycisk na pilocie i czekam na reakcję diody LR
  • #4 21441498
    Daro1003
    Poziom 34  
    Wyjmij baterię z pilota i włóż ponownie i próba kodowania - mam w notatkach że miałem kiedyś taki przypadek.

lub:

Usunąć wszystkie piloty i programować na nowo.

Jest jeszcze procedura trzecia:

Procedura kodowania nowego nadajnika z użyciem już wczytanego nadajnika.

Pytanie czy sprawny masz ten nowy pilot. Jeśli napęd jest w normalnym stanie czy mignie dioda jeśli naciśniesz guzik pilota ?
  • REKLAMA
  • #5 21441510
    adamczu
    Poziom 10  
    Gdy naciskam przycisk na nowym pilocie, dioda na centrali nie reaguje. Też już myślałem, że może być coś z pilotem, więc kupiłem drugi i ta sama historia. Też nie da się go zakodować i też dioda nie reaguje. Odłączyłem też napęd od zasilania i próbowałem zakodować pilota. Potem skasowałem w pamięci centrali wszystkie wczytane polecenia radiowe, tak jak opisane to było w instrukcji. Po tym zabiegu ponownie udało mi się wczytać tylko starego pilota.

Dodano po 2 [minuty]:

Daro1003 napisał:
    jeszcze

Daro1003 napisał:

Próbowałem tej procedury i też nie działa.

Dodano po 1 [minuty]:

Daro1003 napisał:

Próbowałem tej procedury i też nie działa.
  • #6 21441553
    Daro1003
    Poziom 34  
    Próbowałeś wyjąć baterię z pilota jak pisałem ?
  • #7 21441561
    adamczu
    Poziom 10  
    Tak. Nie pomogło. Próbowałem zakodować na centrali i skopiować sygnał z drugiego pilota. Zastanawiam się dlaczego centrala nie reaguje mignięciem diody LR na nowego pilota?
  • Pomocny post
    #8 21441566
    Daro1003
    Poziom 34  
    Coś nie tak z pilotami.
    Miałem taki problem już z jednym pilotem ale pomogło wyjęcie barii.

Jak usuniesz wszystkie i śrubujesz kodować to pierwsze próbujesz tego co zawsze zadziała czy inne ?
  • #9 21441574
    adamczu
    Poziom 10  
    Usunąłem piloty, wyjąłem baterie i spróbowałem najpierw dodać nowego do centralki. To się nie udało. Potem spróbowałem dodać starego pilota i to już poszło bez problemu.
  • #10 21441595
    pp74
    Poziom 29  
    Ocena: 283
    Procedurę odblokowania pamięci przeprowadziłeś. Może masz zablokowaną ?
    Załączniki:
    • info.pdf (711.07 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #11 21441689
    adamczu
    Poziom 10  
    Pamięć jest odblokowana. Też już z tym kombinowałem. Gdy była zablokowana, nie było możliwości zakodowania żadnego, nawet "starego" pilota. Aktualnie pamięć jest odblokowana.
  • Pomocny post
    #12 21443387
    szpilakonrad
    Poziom 8  
    Ocena: 2
    Pilot oryginalny z nice czy może "zamiennik" ? Ostatnio dużo ich na polskim rynku, znajomy instalator po zakupie smilo na znanym portalu aukcyjnym po 2 tygodniach dostał emaila od portalu że prawdopodobnie kupił podróbki i czy chce zwrócić.

Na 100% w tymi spido były zakodowane INTI? Mi osobiście kodują sie do nowych spido tylko piloty ERA ONE
  • #13 21443702
    adamczu
    Poziom 10  
    Pilota mam z logotypami Nice. Kupiony z Allegro, więc pewności nie mam, czy to oryginał. Dzisiaj zamówiłem jeszcze jednego pilota od dostawcy, od którego mam napęd. Jak przyjdzie, to dam znać, czy zadziała.
  • REKLAMA
  • #14 21447673
    adamczu
    Poziom 10  
    Nowy pilot zakupiony od tego samego dostawcy co napęd koduje się bez problemu. Wychodzi na to że te poprzednie piloty niekoniecznie musiały być oryginalne i przez to nie chciały współpracować z napędem. Za radą sprzedawcy do mojego spido600 dokupiłem pilota Nice MyGo i działa podobnie jak Nice Inti którego dostałem w zestawie z napędem.

Pozdrawiam wszystkich i dziękuję za Wasze porady.
  • #15 21447674
    adamczu
    Poziom 10  
    Zakupiłem oryginalny pilot Nice MyGo

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik ma problem z zakodowaniem nowego pilota Era Inti do napędu Nice Spido600. Pomimo prób, centrala nie akceptuje nowego pilota, a dioda LR nie reaguje. Użytkownik próbował różnych metod, w tym usunięcia wszystkich pilotów z pamięci centrali oraz wyjęcia baterii z pilota, jednak bez skutku. Po zakupie nowego pilota od tego samego dostawcy, problem został rozwiązany, co sugeruje, że wcześniejsze piloty mogły być podróbkami. Użytkownik również zakupił oryginalny pilot Nice MyGo, który działa poprawnie.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA