logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Tani projekt grzania wody z nadprodukcji energii z fotowoltaiki na ESP8266 i Tasmota

Daro1003 03 Sie 2024 09:52 6147 26

TL;DR

• Projekt łączy ESP8266, PZEM 004-t i Tasmotę do automatycznego grzania wody z nadprodukcji energii z fotowoltaiki.
  • PZEM 004-t mierzy moc niezależnie od kierunku przepływu, więc trzeba go wpiąć na przewód bezpośrednio od inwertera, a przekaźnik uruchamia grzałkę regułą w Tasmocie.
  • Załączenie ustawiono przy mocy powyżej 2000 W, a wyłączenie poniżej 2000 W; testowo użyto też drugiego progu 3000 W dla drugiego przekaźnika.
  • Koszt całego układu ma nie przekroczyć 100 zł, a opisany prototyp działa jeszcze bez obudowy i ma być rozwijany dalej.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
📢 Słuchaj (Głos AI):
  • Grzanie wody z nadprodukcji dla użytkowników instalacji fotowoltaicznych na nowych zasada rozliczeniowych.

Chciałbym przedstawić tani projekt który może wykonać każdy kto lubi elektronikę i zdarza mu się trzymać lutownicę w ręce.
    Projekt ma za zadanie włączyć grzałkę wtedy gdy nasza instalacja fotowoltaiczna generuje określoną moc. Problem sterowania często spotykany wśród użytkowników instalacji fotowoltaicznej - czyli jak grzać wodę kiedy świeci.

Przedstawiony przeze mnie system bardzo prosty w budowie i tani nie ma zaawansowanych funkcji jak system które można kupić a ponad tysiąc złotych ale myślę że na pewno pomoże.

Wszystko opiera się na układzie:
    1. ESP8266
    2. Module PZEM 004-t który widzi przepływ mocy o prądu niezależnie od kierunku dlatego ważny jest ostateczny montaż aby był na przewodzie bezpośrednie od inwertera.
    3. Darmowemu oprogramowaniu TASMOTAktóre wygrywamy do ESP8266 za pomocą np NodeMCU Flasher.

Elementy które użyłem w projekcie to:

1. PZEM 004-t moduł pomiarowy
    2. ESP 8266 + płytka z stabilizatorem 5V bo akurat to miałem ale możemy użyć wemos D1 mini lub NodeMCU wtedy nie będzie my potrzebowali programatora USB TTL tylko wystarczy przewód USB od telefonu do programowania wemosa. Pczątkującym w temacie polecam zakup Wems D1 mini ma na pokładzie co trzeba do programowania oraz działania po załadowaniu tasmota.
    3. Przycisk - który będzie służył do wprowadzania ESP w stan konfiguracji.
    4. Przewody połączeniowe ESP8226 z wejściem Modułu PZEM 004-t można kupić również oryginalny przewód z wtyczką który pasuje do PZEM 004-t.
    5. Przydatne będą również przewody żeńsko -żeńskie w przypadku zakupu Wemos D1mini.
    6. Moduł przekaźnikowy 5V
    7. Zasilacz 5V - można wykorzystać ładowarkę do telefonu.
    8. Oprogramowanie Tasmota i NodeMCU Flasher linki powyżej.

Komponenty do projektu sterowania grzałką w systemie fotowoltaicznym.

Jak podłączyć moduł
    PZEM do ESP tego jest w internecie sporo podobnie jak wgrać tasmotę oraz jej pierwsze uruchomienie nie chce powielać tutaj tych instrukcji można je odszukać w google.
    Zapożyczony schemat z google:
    Schemat podłączenia modułu PZEM do ESP8266

Do GPIO 4 i GPIO 5 Podłączamy moduł PZEM GPIO 4 TX PZEM do GPIO 5 RX PZEM.
    Do wolnego GPIO podłączamy moduł przekaźnikowy.
    Do GPIO 0 i do GND podłączamy guzik podanie GND na GPIO0 6 razy wprowadza moduł w tryb hot-spot natomiast podania masy na GPIO podczas włączenia ESP wprowadza je w tryb flash.

Po załadowaniu tasmoty i pierwszym uruchomieniu mając już ESP z tasmotą w naszej lokalnej sieci przechodzimy do ustawień modułu:

Zrzut ekranu konfiguracji Tasmota z ustawieniami portów GPIO.

Takie ustawienia zapisujemy moduł się restartuje i mamy ekran:

Interfejs użytkownika dla systemu Tasmota pokazujący dane o napięciu i mocy.

Możemy sprawdzić czy nasz przekaznik działa oraz czy mamy napięcie na PZEM
    Oczywiście podłączamy 230V do PEM według powyższego schematu.

Ja na testy zrobiłem to tak:

Moduł ESP8266 z modułem przekaźnikowym i okablowaniem. Moduły ESP8266 i PZEM 004-t podłączone do przekaźnika 4-kanałowego

Na zdjęciu widać podłączony moduł przekaźnikowy 4 kanałowy pod dwa GPIO dlatego że testowałem dwie reguły które mają za zadanie włączać poszczególne przekaźniki przy różnych mocach. Czyli np moc która przechodzi przez PZEM np powyżej 2000W załącza przekaznik 1 moc przechodząca powyżej 3000W załącza przekaznik 2.

Jaką moc ustawimy to już indywidualna sprawa.

Kolejne kluczowe ustawienie to reguła według której działa cały system. Reguła zapożyczona z innego forum od kolegi isom któremu dziękuje za życzliwość.

Przechodzimy do zakładki konsola:

Podajemy kluczową regułę do działania.

Rule1 on Energy#Power>2000 do Power1 1 ENDON on Energy#Power<2000 do Power1 0 ENDON

I włączenie reguły aby działała:

W pierwszej części reguły:
    Energy#Power>2000 - podajemy od powyżej jakiej mocy ma się włączyć przekaznik

W drugiej części reguły:
    Energy#Power<2000 - podajemy po niżej jakiej mocy ma się wyłączyć.

Teraz sprawdzenie czy wszystko działa wystarczy zamontować w rozdzielni.
    Cęgę pomiarową montujemy na żyle fazowej idącej bezpośrednio od falownika oraz z tej samej fazy bierzemy 230V do PZEM.
    Moduł PZEM widzi przepływ mocy i prądu niezłażenie w którą stronę płynie więc musimy zamontować go bezpośrednio na przewodzie od Inwertera.

Koszt całego projektu nie powinien przekroczyć 100zł nawet przy zakupie elementów na allegro.

Zachęcam kolegów do dyskusji i uwag mojego pomysłu, może dzięki kolegom z działu Smart Home IoT projekt dostanie więcej funkcji i zostanie rozbudowany.

Wykonałem również projekt na 3 modułach PZEM który monitoruje zużycie energii dla domu zamontowany został bezpośrednio na zasilaniu bloków rozdzielczych na zabezpieczenia na dom. Falownik został wpięty przed blokami które zasilają dom dzięki temu w tasmotoa widzę zużycie energii w domu oraz aktualną moc płynącą z inwertera.

Moduły przekaźnikowe i ESP8266 na prototypowej płytce w rozdzielni elektrycznej.

Powyższy projekt nie zyskał jeszcze obudowy jest na chwile obecną prototypem ale myślę że obudowa i wykonanie będzie już każdego indywidualną sprawą chciałem wrzucić ogólny pomysł wykonania takiego sterowania do grzania wody licząc właśnie na pomysły innych bardziej doświadczonych użytkowników w oprogramowaniu Tasmota i ESP8266.

Fajne? Ranking DIY
    O autorze
    Daro1003
    Poziom 34  
    Daro1003 napisał 2713 postów o ocenie 606, pomógł 295 razy. Mieszka w mieście Szerzyny. Jest z nami od 2008 roku.
  • #2 21178285
    __Maciek__
    Poziom 21  
    Ocena: 92
    Pomysł nie najgorszy, ale ...
    - Przydała by się jakaś histereza .. lub czasówka żeby przekaźnik nie klikał jak szalony na granicy, ( do tego właściwie ulokowany pomiar prądu. )
    - Przy - net billing - sieć działa jak akumulator o krótkim czasie trzymania ... ot przez 50 minut możesz akumulować i zużyć to w ostatnich 10 minutach ( chyba że wejdą 15 minutówki ) - bardziej rozbudowany system mógłby ten darmowy akumulator wykorzystać do cna.
  • #3 21179148
    michal.zd
    Poziom 31  
    Ocena: 274
    Daro1003 napisał:
    Module PZEM 004-t który widzi przepływ mocy o prądu niezależnie od kierunku

Dobrze rozumiem? Nie ma informacji o kierunku przepływu energii, więc użyłeś go do pomiaru aktualnej mocy generowanej przez falownik pv?
    Jeśli tak, to prościej jest odczytać to bezpośrednio z falownika. Metody są dwie.
    Można sparsować informacje z htmla, proste GET na odpowiedni port falownika.
    Najlepiej wykorzystać dane Modbus. Tak zrobiłem też i ja, dodatkowo mam również informacje o napięciach fazowych, co wykorzystuje do reakcji na wzrost ponad normę.
    Napisałem sobie broker między falownikiem a serwerem MQTT.
    Kod jest dostępny na moim git https://github.com/michalzd/pvInverterBroker/tree/mqtt
    dla falownika sofar ktlx-g3 z dołączonym loggerem wifi. Jest napisany tak, aby można było go skompilować i uruchomić na routerach z OpenWrt. Do tego potrzeba jeszcze biblioteki https://github.com/michalzd/MQTT_LinuxLib.
    Obecna w repo kompilacja jest dla raspberry pi zero W, oraz A, Aplus. Wcześniej dzialał właśnie na tplink tlwr 740n, ale router padł po kilku latach. Teraz działa na rpi A, gdyż i tak potrzebny jest serwer mqtt no i logika sterowania nodered. Cena tych rpi jest tak niska, że kombinować z routerem sensu nie ma. Moduł wykonawczy to Sonoff 4ch ze zmienionym firmware na AFEfirmware. Ze swojej strony polecam te firmware, jest bardzo proste w konfiguracji i stabilne jak skała.
    Dodać inny falownik nie ma problemu, wystarczy znać rejestry i format danych modbus. Do zmiany kod tylko w pliku: inverter/Sofar.c i Sofar.h
  • #4 21179171
    Daro1003
    Poziom 34  
    Ocena: 606
    michal.zd napisał:
    Dobrze rozumiem? Nie ma informacji o kierunku przepływu energii, więc użyłeś go do pomiaru aktualnej mocy generowanej przez falownik pv?

Dokładnie tak jest dlatego montaż cęgi pomiarowej jest ważny.

Projekt dla osób takich jak ja którzy tylko posługują się gotowym oprogramowanie.

Napisz szerzej jak skonstruować Twój projekt chętnie przetestuję u siebie na Inwerterze Sofar Safar HYD15KTL-3PH

Trzeba jednak przyznać że przedstawiony przezmianie projekt jest mniej efektowny ale na pewno znacznie prostszy w realizacji.
  • #5 21179301
    michal.zd
    Poziom 31  
    Program można skompilować na dowolnym Linuxie. Wersja testowa była przeze mnie uruchamiana na normalnym laptopie z Debianem. Mogę wrzucić do gita również te binarki.
    W sumie to dwa, broker i biblioteka.
    Dla rpi z Broadcom BCM2835 SoC[3], który składa się z procesora ARM1176JZF-S, można pobrać binarki z podkatalogów dist...
    Będę miał chwilę, to opiszę w github, jak uruchomić brokera.

Dodano po 4 [minuty]:

Daro1003 napisał:
    Trzeba jednak przyznać że przedstawiony przezmianie projekt jest mniej efektowny ale na pewno znacznie prostszy w realizacji.

Owszem,
    Można go również dostosować do używania mojego brokera, gdyż ma on również interfejs przez UDP.
    Wówczas z brokera będzie przesyłana informacja o stanie inwertera i sieci w postaci struktury.

Dodano po 3 [minuty]:

Daro1003 napisał:
    HYD15KTL-3PH

Dane dostępne poprzez Modbus chyba są identyczne w całej rodzinie Sofar.
    Dodatkowo są tam również informacje o stanie magazynu energii.
    Masz logger wifi do niego?
  • #6 21179322
    Daro1003
    Poziom 34  
    michal.zd napisał:
    Masz logger wifi do niego?

Tak mam podłączony do apki.

Mam tez wyprowadzony pin 1 i 3 do komunikacji oraz 5 i 6 użyty do komunikacji z licznikiem z którym współpracuje.

Tabela przypisania pinów i schemat podłączeń do falownika oraz urządzeń pomiarowych.

Próbowałem to skomunikować z RBPi na którym mam Domoticza. Ale jakoś poległem.
    Temat o tym gdzie ktoś stworzył nawet plugin pod to ale trzeba jeszcze inne tematy ustawić i poległem.

Jeśli by mi się udało dane otrzymać wszystkie dostępne dane z Sofara do domoticza można by je fajnie wykorzystać. Jak na razie w domoticz mam tylko to na co mi pozwala odczyt z tasmoty.
  • #7 21179328
    michal.zd
    Poziom 31  
    Jakie masz rpi? Wersja.
    Obecna wersja komunikuje się z loggerem przez wifi.
  • #8 21179332
    Daro1003
    Poziom 34  
    Wszystko na 3B+ z Dyskiem SSD aby jakoś domoticz działał stabilnie. Brokera również mam na nim do integracji z Tasmotą, AFE czy innymi.
  • #9 21179341
    michal.zd
    Poziom 31  
    Ok, a masz tam mosquitto? Serwer mqtt jest potrzebny, żeby do domoticza dane przesłać. Broker - to masz na myśli mqtt?
    Ja używam nodered, jest dla mnie bardziej przejrzysty w porównaniu z domoticz.
    Chyba nawet domoticz go potrzebuje?
  • #10 21179402
    Daro1003
    Poziom 34  
    michal.zd napisał:
    Ok, a masz tam mosquitto?

Tak mam.
    michal.zd napisał:
    Ja używam nodered, jest dla mnie bardziej przejrzysty w porównaniu z domoticz.

Niestety NodeRed nie mam nic o nim nie wiem co i jak.
    michal.zd napisał:
    Chyba nawet domoticz go potrzebuje?

No właśnie podobno tak i nie za wiele bez niego można w domoticz uzyskać lecz nie mam wiedzy na jego temat żadnej więc jakoś kombinuje inaczej. Na pewno dzięki niemu wiele by zyskał w domoticz informacji z różnych urządzeń.
  • #11 21179432
    michal.zd
    Poziom 31  
    Daro1003 napisał:
    NodeRed nie mam nic o nim nie wiem co i jak.

jest świetny, w zasadzie nie ma rzeczy, której nie można by na tym zrobić.
    domoticz to nawet nie ma porównania przy nodered wraz z dashboard.
    zobacz przykładowy widok z nodered, zrobiłem zrzut ekranu przed chwilką.
    Zrzut ekranu z pulpitu Node-RED pokazujący stan inwertera oraz wykresy napięć dla trzech faz.
    a to za minutkę:
    Zrzut ekranu z interfejsu Node-RED pokazujący stan inwertera i wykresy napięć.

Stan inwertera jest własnie przekazywany przez mqtt z mojego brokera.
    Dane do wykresów napięc również, rózowa linia to napięcie chwilowe, natomiast turkusowa to napięcie średnie z ostatnich dziesięciu minut. Te dane służą jako dane wejsciowe do bloku odpowiedzialnego za utrzymanie napięć w normie, załączając grzałki w buforze. Oczywiście o ile to możliwe, gdyż czasem jest tak wysokie napięcie w sieci, że żadna siła nie pomoże. Całe szczęście taka sytuacja nie jest częsta, a i czas trwania to kilkanaście minut. Ale dzięki temu, że wiem, że w tym momencie mój falownik się wyłączył, wyłączam też grzałki. Logika sterownika jest właśnie napisana w javascript i działa jako "node" w nodered. Stan jest pokazywany na dole jako lampka z labelką 'UNF' z informacją, która faza przekroczyła napięcie (to jeszcze wymaga dopracowania, to świeża funkcjonalność)
    Mam też domoticza, ale po kilkugodzinnej walce ze zintegrowaniem jego z moim brokerem, okazało się że nodered jest tu niezbędnym pośrednikiem. Jak tylko zacząłem używać nodered, zrozumiałem, że domoticz tu tak naprawdę kompletnie nie ma nic do roboty, tylko zużywał pamięć i procent procka. Wyleciał z rpi, mam tylko nodered.
    Warto przejść, ja po dwóch dniach nauki już byłem w stanie zrobić w nim to co chcę. Javascript jest prostym językiem, a nie ma tez potrzeby jego używania, o ile klocki 'node' dostępne w nodered wystarczają.

Dodano po 1 [minuty]:

Daro1003 napisał:
    Na pewno dzięki niemu wiele by zyskał w domoticz informacji z różnych urządzeń.

Po kilku dniach używania nodered dojdziesz to tego samego wniosku co ja: a na Pippi Långstrump mi domoticz.

Dodano po 44 [minuty]:

Dość przystępny kurs
    https://m.youtube.com/watch?v=9fTMpgr3EU0
  • #12 21179545
    Daro1003
    Poziom 34  
    Dzięki za kurs potrzebuje zacząć pierwsze od instalacji NodeRed.
    Jak lepiej na tym samy RBPi co domoticz czy na innym ?
  • #13 21179552
    michal.zd
    Poziom 31  
    Jak masz ssd, to spokojnie dadzą radę dwa obok siebie. Zresztą chyba masz GB ramu,
    Znasz trochę linuxa od strony terminala?
    Jest program htop, który pokazuje aktualne obciążenie maszynki. Możesz sprawdzić ile ram i procka zjada domoticz, ale pewnie nie dużo. NodeRed u mnie zajmuje około 100MB a procent procesora poniżej 5

Dodano po 32 [minuty]:

Przejrzałem też dyskusję na forum smartny dom do którego masz link.
    Wynika mi z tego, że ten plugin jest dołączany do falownika poprzez złącze kablowe.
    Ja od razu komunikuję się przez wifi z dołączonym loggerem LSW.

Dodano po 28 [minuty]:

Abyś mógł przetestować mojego brokera, musisz skompilować te dwa programy u siebie na Raspberry, ja mam inny procesor w swoim rpi.
    Kilka przygotowań potrzebnych do kompilacji:
    1. kompilator 'C' wraz z potrzebnymi bibliotekami:
    https://linux.how2shout.com/hwo-to-install-build-essential-on-debian-such-as-12-and-11/

2. Pierwszy program potrzebny, to biblioteka https://github.com/michalzd/MQTT_LinuxLib
    możesz ją ściągnąć na dwa sposoby:
    sposób 1: ściągnąć repozytorium jako zip klikając na zielonym przycisku 'Code' i rozpakować w dowolnym katalogu użytkownika na rpi, np: /home/nazwa_uzytkownika/MQTT_LinuxLib
    sposób 2: zainstalować git na malince:
    # sudo apt-get install git git-core
    # cd ~
    # mkdir MQTT_LinuxLib
    # cd ./MQTT_LinuxLib
    # git clone https://github.com/michalzd/MQTT_LinuxLib.git

3. Po tym w katalogu MQTT_LinuxLib
    # make

powinno się skompilować. jak to będziesz miał, powiem co dalej.

Dodano po 15 [minuty]:

Mam też rpi 4 z procesorem ARM-8 Cortex-A72, trójka ma ARM-8 Cortex-A53.
    Ciekawe czy są kompatybilne od strony kodu. Mogę przeprowadzić test. Przygotuję prosty program testowy, który uruchomisz u siebie. Jeśli się uruchomi bez problemu, to skompiluje u siebie brokera.

Dodano po 1 [godziny] 1 [minuty]:

Pierwsza próba, kompilacja prostego testu na raspberry pi 1 B (moim) z flagą kompilatora -mcpu=cortex-a53 -mfpu=neon-fp-armv8
    wrzuć go do katalogu domowego i odpal. Zobaczymy czy zadziała.
    tylko po skopiowaniu do malinki musisz mu nadać prawa do uruchomienia:
    # chmod a+rwx ./testcortexa53.bin
    Załączniki:
    • testcortexa53.bin (7.88 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • testcortexa53.bin (7.88 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #14 21179926
    Daro1003
    Poziom 34  
    @michal.zd Bardzo doceniam Twoją prace i zaangażowanie ale podchodzisz do tematu w bardzo zaawansowany sposób. Osobiście nie za bardzo wiem co mam zrobić i jak z Twoimi informacjami. Ja podchodzę do tematu tak aby każdy kto lubi trzymać lutownicę w ręce mógł sobie coś prostego zrobić na własny użytek do grzania wody. W Twoim przypadku na pewno jak już pisałem pomysł jest lepszy i bardziej efektowny bo to jednak dane z falownika zagrają główna rolę ale instrukcje od Ciebie są moim zdaniem dla programisty a nie dla zielonego w programowaniu elektromontera który korzysta z gotowych rozwiązań.

Z racji iż temat trochę poszedł w inną stronę fajnie by było stworzyć inny temat z Twoim pomysłem zaczynając od tego co jest potrzebne do tego projektu aby można było to złożyć - sam zamówię chętnie elementy i chciałbym poskładać to wg twojego pomysłu bo widzę w tym większy potencjał dzięki wykorzystaniu danych z falownika. Ważna kwestia projektu to koszty wiadomo są na rynku już tego typu rozwiązania za ok 1tys złotych więc jeśli można to ogorzeć na którymś tanim RBPi np zero karcie pamięci i zasilaczu ewentualnie konwerterze USB->RS485 będzie fajnie, ale zacznijmy od początku.
  • #15 21180001
    michal.zd
    Poziom 31  
    Daro1003 napisał:
    instrukcje od Ciebie są moim zdaniem dla programisty

raczej dla kogoś, kto już jest oblatany w Linux i nie straszna kompilacja.
    Dlatego pytałem wcześniej, jak czujesz się z linuksowym terminalem.
    Ale poniższa lista czynności nie jest skomplikowana ;)
    Ale jako że przekompilowanie dla mnie pod inną architekturę nie stanowi problemu, w dodatku mogłem przeprowadzić test na mojej drugiej malince 4, mam już pewne spostrzeżenia.
    Procesor w malince 4 bez problemu uruchomił testowy program skompilowany pod rpi 1 B+. W zasadzie ARM Cortex-A są kompatybilne w górę, to akurat normalne. Natomiast procesor malinki 1 nie jest cortexem, to miałem wątpliwości, czy program zadziała.
    Także skompilowałem też te programy dla twojej wersji procesora, binarki są dostępne w moim github.
    Więc odpada cały proces kompilacji programu, wystarczy jedynie pobrać binarkę i umieścić ją w odpowiednim katalogu.

Dla ciebie to będzie ta biblioteka:
    https://github.com/michalzd/MQTT_LinuxLib/tre...dist/Release/GNU-Linux/RaspberryPi/Cortex-A53
    plik umieść w katalogu, nic poza tym nie musisz robić
    /usr/lib

Program brokera:
    https://github.com/michalzd/pvInverterBroker/...dist/Release/GNU-Linux/RaspberryPi/Cortex-A53
    najlepiej w katalogu /usr utwórz katalog jak poniżej i wrzuć tam binarkę
    /usr/inverter
    Prawdopodobnie nawet bardzo, że będziesz musiał tej binarce nadać prawa do wykonywania. Najprościej to zrobić za pomocą mc.

do tego jest jeszcze potrzebny plik konfiguracyjny z
    https://github.com/michalzd/pvInverterBroker/tree/mqtt/etc
    i jego wrzuć do (również musisz utworzyć katalog w /etc)
    /etc/ime
    W tym pliku do zmiany będzie parę linii:

# Sofar Logger 
    logger_sn	2363445823
    logger_addr	192.168.10.70
    logger_port	8899

# refresh time in sec
    refresh_time	30

# broker udp port 
    service_port	8898

# mqtt server  topic danych textowych oraz binarnych  
    mqtt_server		192.168.10.80:1883
    mqtt_topic		ime/inverter/
    mqtt_binary_topic	ime/inverterbin

na górze dostęp do loggera, oraz adres do mosquitto - czyli ten sam co ma malinka.
    dane będą wysyłane do serwera mqtt z tematami jak w pliku, oczywiście również możesz zmienić.
    najlepiej odpal mosquitto_sub na malince nasłuch na temat z mqtt_topic, czyli 'ime/inverter/#'
    powinny pojawiać się co pół minuty informacje z falownika.

Dodano po 3 [minuty]:

do wrzucania plików na malinke z Windowsa pobierz sobie program:
    https://winscp.net/eng/downloads.php#additional
    najlepiej "Portable executables" do którego link jest nieco niżej na tej stronie.
  • #16 21180417
    speedy9
    Pomocny dla użytkowników
    Ocena: 2421
    Tuya robi gotowe moduły, które wykrywają dodatkowo kierunek przepływu prądu. Więc jeśli ktoś i tak korzysta z systemu Tuya to nie ma prostszej i tańszej możliwości zrealizowania powyższej funkcjonalności. Moduł z jednopunktowym pomiarem kosztuje ok. 70zł, dwupunktowy ok. 85zł. Można sobie skonfigurować zależności, wprowadzić histerezę.
  • #17 21180429
    Daro1003
    Poziom 34  
    speedy9 napisał:
    uya robi gotowe moduły, które wykrywają dodatkowo kierunek przepływu prądu.

Możesz wstawić link chętnie przetestuję.
  • #18 21180439
    speedy9
    Pomocny dla użytkowników
    Nawet taniej niż napisałem wcześniej: https://www.aliexpress.com/item/1005005885768083.html
    Ja się zastanawiam nad zakupem podobnego modułu, ale trójfazowego: https://www.aliexpress.com/item/1005006456832377.html Raczej z ciekawości, bo mam PV na starych zasadach i niespecjalnie mam potrzebę by nadwyżkę jakoś spożytkować. raczej z ciekawości jak wygląda pobór mocy na poszczególnych fazach.
  • #19 21180446
    Daro1003
    Poziom 34  
    Mam zbudowany 3 fazowy na PZEM 004-t na każdej fazie jest identyczna moc raczej niema sensu mierzyć z inwertera moc na każdej fazie chyba że chcesz to wykorzystać do pomiaru poboru mocy w domu.
    Jednokanałowy 57zł dwukanałowy 66zł trzeba zamówić jednokanałowy na testy co i jak tam można ustawić.

Z tym że nadal nie mamy info o nad produkcji które to ma inwerter a w sumie to jest najważniejsze czyli ta moc która leci w sieć i powyżej np 1500W włączamy grzałkę.

Ekran wyświetlacza inwertera pokazujący wartości mocy generowaną i przesyłaną.
  • #20 21180461
    speedy9
    Pomocny dla użytkowników
    Dlatego pomiar zakładasz na wyjściu na sieć. Kierunek przepływu prądu informuje Cię czy masz nadprodukcję i wysyłasz do sieci czy niedobór i pobierasz. Druki punkt pomiaru możesz zrobić na grzałce. Trzeba przemyśleć punkty pomiaru, zawłaszcza jak masz instalcję i inwerter trójafazową.
    Nie interesuje mnie monitorowanie mocy na fazach z inwertera, to mam w appce od inwertera. Jednak mój inwerter nie pokazuje tego co u Ciebie na wyświetlaczu, bo takie rzeczy potrafi robić tylko po dołączeniu tzw. SmartMeter, który kosztuje za duża jak na zaspokojenie ciekawości ;)
  • #21 21180468
    Daro1003
    Poziom 34  
    speedy9 napisał:
    SmartMeter, który kosztuje za duża jak na zaspokojenie ciekawości

Dokładnie tak trafiłem na sprzedawcę - znajomego który w cenie falownika dał mi ten licznik tz. powiedział że on jest w zestawie z falownikiem każdy inny sprzedawca wyciąga go z pudełka i sprzedaje osobno.
  • #23 21180478
    Daro1003
    Poziom 34  
    speedy9 napisał:
    Dlatego pomiar zakładasz na wyjściu na sieć. Kierunek przepływu prądu informuje Cię czy masz nadprodukcję i wysyłasz do sieci czy niedobór i pobierasz.

W takim układzie mam sens tylko 3 fazowy aby złapać nadprodukcję w sumie można złapać nadprodukcję lecącą przez tą fazę i na tej fazie zamontować grzałkę. No może i ok
  • #24 21180883
    Slawek K.
    Poziom 35  
    Ocena: 1303
    Tak z ciekawości, jaka jest w tym przypadku definicja nadprodukcji ?
  • #25 21182849
    chemik_16
    Poziom 27  
    Ocena: 128
    miałem z 8szt tych PRZEM, nie sprawdziły się u mnie. Generowały całą masę "szpilek", jakieś nagłe pomiary po 150kW. Przy zanikach napięcia już całkiem świrowały. Po pół roku 4 sztuki padły, tylko lekko paliła się czerwona dioda, pewnie układy stabilizatora napięcia poszły w niepamięć.
  • #26 21191474
    jaros12
    Poziom 12  
    >>21179148 Sam pomiar prądu (czyli pośrednio mocy) bez kierunku przepływu, można też zrobić bez PZEM, bezpośrednio na wejściu analogowym ESP. Wystarczy przekładnik za 20zł + kilka rezystorów i kondensator.
  • #27 21299109
    kolo9
    Poziom 14  
    Ocena: 46
    Daro1003 napisał:

W takim układzie mam sens tylko 3 fazowy aby złapać nadprodukcję w sumie można złapać nadprodukcję lecącą przez tą fazę i na tej fazie zamontować grzałkę. No może i ok
    Zastanawia mnie od jakiej daty umowy zrobiły się tak niekorzystne by opłacało się grzać z nadprodukcji? Mam 3 fazowy Huawey i czeka mnie remont w ramach którego byłby sens zmian w CWU.
📢 Słuchaj (Głos AI):

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy projektu grzania wody z nadprodukcji energii z instalacji fotowoltaicznych, wykorzystującego moduł ESP8266 oraz oprogramowanie Tasmota. Uczestnicy poruszają kwestie związane z pomiarem mocy, kierunkiem przepływu energii oraz prostotą realizacji projektu. Wskazują na potrzebę dodania histerezy do systemu, aby uniknąć częstego włączania przekaźnika. Zasugerowano również alternatywne metody pomiaru mocy, takie jak wykorzystanie danych z falownika przez Modbus. Wspomniano o gotowych modułach Tuya, które mogą uprościć realizację projektu. Uczestnicy dzielą się doświadczeniami z różnymi komponentami, takimi jak PZEM 004-t, oraz omawiają kwestie związane z integracją z systemami automatyki domowej, takimi jak Domoticz i Node-RED.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA