logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Brastal 17 kW - jak ustawić piec na ekogroszek, by uniknąć sadzy i spieków?

przemysl888 18 Lut 2025 20:53 762 2
REKLAMA
  • #1 21445759
    przemysl888
    Poziom 2  
    Witam,

mam problem z piecem na ekogroszek. Piec, jaki posiadam, to Brastal 17 kW z 2018 r. Problem polega na tym, że jak nie ustawię tego pieca, to jest bardzo dużo niedopalonego ekogroszku oraz bardzo dużo sadzy wszędzie wokół pieca. Kupiłem go używanego z racji, że poprzedni padł. Nie był sprawdzany, jedynie włączony, czy działa. Nie było na to czasu.

Efektem tego jest to, że codziennie muszę do niego schodzić i wyciągać cały niedopalony ekogroszek z popielnika, powstają z niego spieki. Gdy nie zrobię tego przez 2 dni, to jest dosłownie pełny popielnik, aż się dostaje na palenisko.

Jeśli chodzi o osadzanie się sadzy, to ja tego nie widzę, aby gdzieś "leciało" z tego pieca. Nic się nie dymi, mimo to jest tego wszędzie pełno. Jeden dzień nieczyszczenia wokół pieca i już robi się sporo roboty... Z tego, co wiem, nie powinno to tak wyglądać, a piec na ekogroszek powinien być małoobsługowy. W tej chwili jest tragedia.

Mam sterownik IRYD PID.

Obecne ustawienia:
    Dla mocy 100%
    Przerwa między podawaniem 50 s
    Dmuchawa 25 * maks to 49 w tym sterowniku *
    Dla mocy 1%
    Przerwa między podawaniem 3,5 min.
    Dmuchawa 4

Czas podawania 5 s.

Ustawienia wyglądają na okej, zresztą, próbowałem to wszystko zmieniać już wiele razy z marnym skutkiem. Albo efektem jest nie dobijanie założonej temperatury * 55 °C * albo dobijanie, ale powstawanie jeszcze więcej tych spieków i niedopalonego ekogroszku.

W tej chwili palę Pieklorzem 26 MJ, ale jakikolwiek inny daje ten sam efekt.

Przesłona otwarta mniej więcej na połowę, otwarte okno w kotłowni, żeby był w miarę "przepływ" powietrza.

Nie znam się na tym zupełnie, nie wiem, co jest nie tak. Proszę o pomoc.
    AI: Czy piec był ostatnio serwisowany lub sprawdzany pod kątem usterek mechanicznych?
    Nie
    AI: Czy możesz określić jakość i wilgotność ekogroszku, którego używasz?
    Niezbyt. Delikatnie może być wilgotny, gdyż stał na dworze.
  • REKLAMA
  • #2 21454496
    Użytkownikforum22
    Poziom 4  
    Spróbuj ustawić podawanie na 6 sekund.
    Przerwa podawania na 70 sekund.
    Dmuchawa (zależy jaka) ustaw na 28 bieg.
    Dmuchawa w podtrzymaniu na 60 sekund co 4 minuty.
    I podtrzymanie po dobiciu temperatury na np. 14 minut.
    Piec ustaw na 55 stopni.
  • #3 21455864
    przemysl888
    Poziom 2  
    Ok sprawdzę.

Trochę źle napisałem, nie chodziło mi o sadze tylko o pył z popiolu...

Ale znalazłem powód... Mam dziurę między podajnikiem a pieciem na szerokość dwóch palców. Czy to możliwe że również przez to ekogroszek się nie dopala?

W weekend będę coś z tym robić, pewnie będzie zaspawane.
REKLAMA