logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Zmywarka Beko DSFS 4530 X - ciągła praca pompy dopływowej wody czy zaworów, brak poboru wody

morling1 19 Lut 2025 08:21 372 10
REKLAMA
  • #1 21446170
    morling1
    Poziom 13  
    Ocena: 49
    Zmywarka nie pobiera wody, pompa dopływowa wody, czy zawory, jak zwał, tak zwał, pracuje ciągle po włączeniu zasilania, ale wody nie pobiera. Po resecie zostaje program P2, który się sam nastawia, ale zmywarka nie startuje. To P2 to pewnie sygnalizacja jakiegoś błędu.?

Ostatnio, po długim szumie czy syku, nie wiem jak to nazwać, otworzyłem drzwi i sucho. Nalałem więc wody z butelki i zaczęło pracować, potem pompa wodę wylała i zmywarka nabrała nową wodę. W każdym razie zrobiła cykl mycia do końca z chyba parokrotnym pobieraniem wody.
    Nie wiem, co może być grane. Nie wiem też, czy w zmywarkach od nabierania wody jest jakaś pompa, czy zawory wody, jak w pralkach, i co się mogło stać?
  • REKLAMA
  • #2 21446213
    MiroLord
    Poziom 26  
    Ocena: 172
    Nie ma tam pompy dopływowej, jest pompa myjąca i odpływowa. Po objawach sprawdź czy nie masz wody na dnie zmywarki (dolna taca pod spodem) , bo jej zachowanie wskazuje na wyciek i zadziałanie aquastopu - pompa odpływowa będzie pracować cały czas, a dopływ zostanie odcięty żeby nie zalać pomieszczenia
  • REKLAMA
  • #4 21447391
    morling1
    Poziom 13  
    Tak, wypuściła i nalała i do końca mycia
  • REKLAMA
  • #5 21447604
    pawlik722
    Poziom 27  
    Ocena: 356
    Jesteś pewny że na sucho pracuje pompa myjąca a nie spustową?
    Jeśli myjąca to sprawdź kondensator. Jeśli spustową to do wymiany. Czy twoja zmywarka posiada czujnik zmętnienia wody? Bo nie pamiętam. Jeśli tak to do czyszczenia/wymiany.
  • REKLAMA
  • #6 21453478
    morling1
    Poziom 13  
    Tamten problem minął sam, zmywarka myje ale pojawił się nowy. Co któreś mycie przy przednich drzwiach po prawej stronie pojawia się przeciek, nie jest to przy każdym myciu a co niektórych i nie wiem czym to może być spowodowane i jak temu zaradzić. Uszczelki niby dobre i też przecierałem na wszelki wypadek, również odkamienialem a i tak od czasu do czasu coś takiego występuje. Dobrze że mam w kuchni płytki a nie np panele.
  • #8 21453819
    morling1
    Poziom 13  
    Faktycznie śmigło dolne w jednym miejscu rozszczelnione, dziękuję za zwrócenie na to uwagi. Zakupię, wymienię i odpisze.

Stefciu_B. A jakie były by objawy gdyby było to śmigło górne?

Dziękuję
  • #9 21458269
    morling1
    Poziom 13  
    Wymiana roszczelnionego śmigła niewiele dała, na dodatek zmywarka znowu przestała pobierać wodę ale szumi jakby pobierała lecz jest sucho. Woda nie jest zamknięta sprawdzałem. Po resecie wspomniane wcześniej P2 nie gaśnie, trzeba resetować jeszcze raz. Wlanie wody ręcznie też już nic nie daje bo po jej wylaniu zmywarka już nowej nie pobiera.
  • #10 21462789
    morling1
    Poziom 13  
    Teraz jeszcze dodatkowo zmywarka po kilku minutach od włączenia wtyczki do gniazda zasilania wywala bezpieczniki. Tak więc idzie do wymiany. Przyglądnę się jej na spokojnie w garażu, bo być może popękała jeszcze jakaś izolacja przewodów idących do wyłącznika w drzwiach uchylnych albo zalało jakąś kostkę.
  • #11 21483190
    morling1
    Poziom 13  
    Wcześniej jeszcze co jakiś czas nie była rozpuszczona tabletka do mycia, może też coś z grzałką. Wcześniej na to nie zwracałem uwagi, bo zaraz po myciu naczyń w zmywarce wyraźnie było czuć ciepło, ale to być może jest jeszcze inna grzałka do wytwarzania na koniec mycia pary i być może to trochę rozpuszczało tabletkę pod koniec mycia? Masakra, co się ze zmywarką zrobiło po pięciu latach używania.

Podsumowanie tematu

✨ Zmywarka Beko DSFS 4530 X nie pobiera wody, a pompa dopływowa działa ciągle po włączeniu zasilania. Po ręcznym nalaniu wody zmywarka rozpoczęła cykl mycia, ale problem z brakiem poboru wody powrócił. Użytkownik zauważył, że po wymianie dolnego śmigła pojawił się nowy problem z przeciekami przy drzwiach. Dodatkowo, zmywarka wyłącza bezpieczniki po kilku minutach od włączenia. Istnieje podejrzenie o uszkodzenie izolacji przewodów lub problem z grzałką, co może wpływać na rozpuszczanie tabletek do mycia.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA