logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Identyfikacja potencjometru w odbiorniku radiowym Blaupunkt PR7BK

dikoj 19 Lut 2025 13:25 174 3
REKLAMA
  • #1 21446649
    dikoj
    Poziom 9  
    Ocena: 20
    Proszę o pomoc w identyfikacji potencjometru. Nie ma na nim żadnych oznaczeń. Odpowiada za poziom głośności w odbiorniku radiowym Blaupunkt PR7BK.
    Potencjometr przestał działać prawidłowo. Prysnąłem środkiem przywracającym przewodność, ale po jakimś czasie znów przestaje działać.

Zbliżenie na potencjometr w radiu Blaupunkt PR7BK zaznaczony czerwonym okręgiem.
    Zbliżenie na potencjometr na płytce obwodu, zaznaczony czerwonym owalem.
    Zdjęcie płytki drukowanej z zaznaczonym miejscem na potencjometr w odbiorniku radiowym Blaupunkt PR7BK.
    Tabliczka znamionowa radia Blaupunkt PR7BK z informacjami technicznymi.
  • REKLAMA
  • #2 21446663
    vieleicht
    Poziom 37  
    Ocena: 453
    Najlepiej byłoby go zmierzyć omomierzem. Jeżeli to jest od poziomu głośności to na próbę zamontowałbym zbliżony wymiarami 10 kiloomów o charakterystyce logarytmicznej.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #3 21446668
    abart64
    Poziom 33  
    Ocena: 630
    Pewnie po wylutowaniu objawią się napisy na spodzie. Ja daję że 47k log, kto da więcej? ;)
  • #4 21446683
    dikoj
    Poziom 9  
    Ocena: 20
    Moja wiedza i umiejętności kończą się na obsłudze lutownicy, zatem pomiary nie wchodzą w grę.
    Zatem pewnie zrobię tak, że przy następnej awarii wylutuję go i zobaczę czy są jakieś oznaczenia.

Dzięki za pomoc!
REKLAMA