logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Optymalna jaskrawość dla monitora Flatron F700B - jakie ustawienia?

zybex 14 Gru 2005 18:56 1827 5
REKLAMA
  • #1 2083353
    zybex
    Pomocny dla użytkowników
    Ocena: 2932
    Mam pytanie do kogoś kto pracuje na takim właśnie monitorze. Jaką (w liczbach) optymalnie ustawić jaskrawość. Wiem, że to kwestia gustu ale chciałbym porównać czyjeś wskazania. Wystarczy wcisnąć Menu i od razu widać te dwie liczby. Wątpliwości co do jaskrawości pojawiły u mnie się, gdy zacząłem robić zdjęcia aparatem cyfrowym. Nie wiem jak się ma wygląd zdjęcia na monitorze do późniejszych, gotowych zdjęć.
  • REKLAMA
  • #2 2083388
    Błażej
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 3620
    Wybacz, ale to pytanie jest bez sensu. Raz, ze ustawienia to efekt własnych preferencji, ustawienie monitora w pomieszczeniu i godzin, w jakich się na komputerze pracuje. W jaskrawym świetle obraz musi być jaśniejszy. W półmroku już nie musi być tak ostry. To samo w nocy. I jeszcze odczucia uzywającego.
    A jeśli chcesz robić zdjęcia (swoją drogą po co? nie można zrobić zrzutu ekranu?), to musisz ustawić monitor do aparatu metodą prób i błędów.
  • REKLAMA
  • #3 2083888
    GrzesieG
    Poziom 16  
    Ocena: 11
    Znajdź sobie Nokia Monitor Test i tam jest taka skala szarości do ustawiania jasności i kontrastu obrazu na monitorze.
  • REKLAMA
  • #4 2083890
    zybex
    Pomocny dla użytkowników
    Wiedziałem, ze takiej reakcji mogę się spodziewać. Pisałem, że mam aparat cyfrowy i robię zdjęcia np. na dworzu i gdy przeglądam je na monitorze, to wydaje mi się, że są za ciemne. Wysłałem jedno z nich do kolegi (e-mailem) i on stwierdził co innego. Zasugerował mi, że być może monitor muszę nieco rozjaśnić. W związku z tym zadałem to pytanie, aby ktoś kto ma taki monitor jak ja tylko podał mi przykładową liczbę "jaskrawośi" jaką używa. Zdaję sobie sprawę z tego że każdy ma inną ocenę w etj kwestii, ale liczbę określająca jaskrawość można odczytać. Dla przykładu miałem 23 na zakres 0-100, teraz ustawiłem 45 i jest o wiele lepiej. Przy 65 jest już zbyt jasno. W związku z tym, z czystej ciekawości o to pytam. Wiem także, że monitory mogą mieć różne zużycie kineskopu. Pytam tylko o cyfry, nic więcej.
  • REKLAMA
  • #5 2084231
    Błażej
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 3620
    Prosze cię bardzo. Wprawdzie Flatron 775 ale: kontrast56, jasność 48. Co śmieszne zamieniłem te wartości miejscami i uzyskałem prawie identyczny obraz.
  • #6 2084274
    zybex
    Pomocny dla użytkowników
    Wielkie dzieki, stąd wniosek, ze miałem zdecydowanie za ciemny ekran. Normalnie róznice są niewielkie ale przy zdjęciach robionych cyfrówką, widzę znaczne różnice w szczegółach.
REKLAMA