logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] HP Pavilion G6 nie widzi nowych,ani zainstalowanego już dysku SSD. Co robić?

Pikapika123 21 Lut 2025 21:27 966 6
REKLAMA
  • #1 21450435
    Pikapika123
    Poziom 4  
    Ocena: 1
    Witam.
    Mam problem z laptopem HP Pavilion G6.
    Laptop po włączeniu i zalogowaniu się (tutaj wszystko było okej - tapeta, pliki itd.), po upływie około 10-15 minut w bezczynnej pracy, nagle włączył samoistnie BIOS/UEFI. Wyskoczyło powiadomienie o błędzie dysku, przekierował mnie do testu dysku, wszystko przeszedł pozytywnie. Jednak laptop po tych testach pokazał informację, że nie znalazł dysku, prosi o zainstalowanie systemu.
    Niestety laptop nie czyta dysku SSD, na jakim pracował od 3 lat, pierwszym macierzystym był dysk HDD, który o dziwo świetnie wczytał (zalogowałam się itd.). Kupiłam dwa nowe dyski SSD, które nadal nie widzi.
    Dyski SSD sprawdziłam na innym komputerze, podłączyłam dla sprawdzenia USB z Win10 i wszystko idzie dobrze, nawet ten, co miał wykryty błąd, nagle chodzi dobrze.
    HP nie widzi w ogóle USB z Win10, po wejściu w boot jedynie jest plik EFI, albo CD/DVD.
    Przy każdej próbie włączenia wyskakuje ten sam błąd, czyli nie widzi dysku, czy dysk jest podłączony w rzeczywistości, czy też nie.
    Sprawdziłam też, czy to się nie wiąże z błędem RAM (sprawdzić nie zaszkodzi), podmieniłam z innego laptopa RAM, tak samo był jeden dokupiony nowy i wszystko czyta prawidłowo.
    Nie ma możliwości zalogowania się, ani większej ingerencji.
    Na dysku HDD zrobiłam aktualizację BIOS-u z oficjalnej strony HP (ściągnęłam program na USB i nagle go wczytał bez problemu).
    Co ważne, laptop nie był zalany, nie dostał wilgoci ani nie doznał żadnego upadku, przepięcia, uderzenia czy przegrzania (był na podstawce chłodzącej i nie czuć zapachu spalenizny).

Czy ktoś się spotkał z czymś takim?

Macierzysty dysk HDD 1 TB Toshiba
    Pierwszy po zmianie SSD Goodram CX400 1 TB
    Pozostałe, których nie chce czytać:
    Crucial SSD MX500 500 GB
    Goodram SSD CX400 512 GB

BIOS przy wykrytym błędzie F.26, po aktualizacji ze strony HP obecnie F.10 (nie wiem czemu starszy typ) - błąd nadal istnieje.
    AI: Czy w BIOSie laptopa HP Pavilion G6 widoczne są dyski SSD, nawet jeśli system ich nie wykrywa?
    Nie.
    AI: Jaki dokładnie komunikat błędu lub kod pojawia się, gdy laptop nie widzi dysku SSD?
    3F0
  • REKLAMA
  • #2 21450629
    Brodi
    Poziom 32  
    Ocena: 188
    Seria G6 to jakieś 50+ modeli , zdradzisz który to dokładnie?
    Dla jasności to dyski sata ssd 2,5 cala? czy masz obecnie dwa dyski - jeden talerzowy i drugi sata/m.2 czy jakieś inne cudo?

Który dysk w jakim slocie działa bo nie do końca rozumiem.

Bo zasadniczo jak masz bios ustawiony na legacy a windows jest uefi to nie wystartuje , i na odwrót jak bios jest jako uefi a system zainstalowany jako legacy/bios to też nie odpali.
    Więc jak masz stary dysk talerzowy z systemem bios/legacy a bios po aktualizacji do f10 jest domyślnie uefi to stąd twoje problemy.
    Pendrajw z windowsem masz zrobiony jako uefi czy bios/legacy? Polecam Rufus.
  • REKLAMA
  • #3 21451104
    Pikapika123
    Poziom 4  
    G6 2000 notebook, a dokładniej C0X87EA - tylko takie mam informacje.
    Dysk, który zadziałał, to HDD (talerzowy) na win8, więc już uefi - laptop z takim dyskiem był zakupiony.
    Pozostałe dyski SSD to 2.5" Sata III (wszystkie SSD są takie same z parametrów, jedynie różnią się producentami).
    Dysk po zmianie z HDD na SSD działał 3 lata z win10 (bios wyświetla win8 niezależnie, czy dysk pierwszy hdd1tb, trzaśnięty ssd1tb czy nowy ssd512gb jest wsadzony, czy też żaden, więc taki chyba zapis ma ja płycie głównej).
    Bios zmieniałam pod legacy z uefi, bo myślałam, że może to coś pomoże, a także dlatego, że ustawienia Legacy były zablokowane przy uefi (chciałam, aby pierw widział USB, a później notebook hard drive. Ustawienia przywróciłam do takich, jakie były wtedy, kiedy SSD pierwszy trzasnął (czyli pod uefi), bo nic to nie dało.
    Nie ma żadnych zewnętrznych dysków.
    Windows nie chce ruszyć. Nie czyta po prostu USB, choć jest zrobiony pod uefi. W menager boota wyświetla wyłącznie CD/DVD lub efi, więc spróbuję zainstalować win10 na płytę i może ruszyć. Choć tutaj pytanie, czy wystarczy płyta 8.5 GB? Bo jakbym chciała większą, np. CD/DVD 25 GB, to musiałabym iść do serwisu, aby mi wgrali, bo nie mam instalatora blu-ray.
    Przed aktualizacją biosa:
    pierw wyświetlał się komunikat na tym pierwszy SSD, co jest od 3 lat "checking media fali" i później odzywał się, że nie widzi dysku, aby zrobić test F2, gdzie memory test, hard disc check (quick jak i extensive) przeszedł poprawnie "passed".
    Dosłownie odpisując na Pana komentarz, podłączyłam dysk HDD (już po wczorajszej aktualizacji biosa na f.10) i nie chce dziad ruszyć... Nie widzi dysku. Po kombinacji win b "nie znaleziono systemu operacyjnego". Po podłączeniu USB z win10 "brak dysku rozruchowego, podłącz dysk i naciśnij dowolny klawisz" gdzie wyświetla jeden i ten sam non stop komunikat o braku dysku rozruchowego przy naciskaniu jakiegokolwiek klawisza.
    W poniedziałek będę próbowała jeszcze na SSD dysku, jednak pewnie i tak wyświetli ten sam komunikat.
    Ogólnie laptop po zmianie z HDD na SSD pracował bardzo dobrze, nie miał żadnych problemów czy to z aktualizacjami, czy rozruchem.
  • #4 21451219
    Brodi
    Poziom 32  
    Ocena: 188
    Google mówi że to HP Pavilion g6-2245sw A10-4600M
    Wejdz do biosu i zrób load defaults, nie podłączaj pena w tym momencie.
    Nie kombinuj z płytami, pendrajw 8 GB wystarczy. Sprawdź we wszystkich portach usb, próbuj podpiąć pendrajw w różnych momentach, bo lapki czasem się gubią i autodetekcja nie działa.
    Chiński pendrajw tez może być przyczyną, polecam kingston/sandisk/toshiba.
    Czym robiłaś pendrajwa z instalatorem win10?

Nadal wygląda mi to jak klasyczny problem z uefi/legacy.
    Podepnij ssd, odpal go z pena i jak wystartuje win10 to daj napraw.
    Dysk jest na zlaczu na kablu? może kabelek się uszkodził albo wypiął? rzadki przypadek ale w totka też ktoś wygrywa :)
  • REKLAMA
  • #5 21457502
    Pikapika123
    Poziom 4  
    Laptop ruszył z instalatorem Windowsa 10, ale z płyty DVD, z USB nie chciał w ogóle ruszyć (żaden port nie czytał go). Co do reszty, laptop w dalszym ciągu nie widzi dysku, także możliwe, że jest problem z samym kablem. Dysk widzą inne komputery, HP niestety nie. Co do ustawień BIOS-u/UEFI wszystko jest ustawione poprawnie.
    Weszłam w naprawę komputera po wyświetleniu instalatora Win10, ale niestety on ani tutaj, ani przy dalszej próbie podzielenia partycji nie widzi dysku.
    Kabel sprawdzałam chyba 1000 razy i jest dobrze wpięty, jednak on sam mógł ulec uszkodzeniu np. na zgięciu.
    Muszę poszukać konektora odpowiadającego mojemu z tym samym oznaczeniem i się okaże.
  • REKLAMA
  • #6 21465997
    Pikapika123
    Poziom 4  
    Zamykam post.
    Odpowiedź - Wystarczyło wymienić kabel SATA :) .
    Nie było tutaj żadnej winy Biosa, laptop nie zawsze będzie chciał czytać nawet najlepszego i najdroższego USB z Windowsem. Czasami będzie jak u mnie, przejdzie wyłącznie płyta DVD 8,5 GB :).
  • #7 21465998
    Pikapika123
    Poziom 4  
    Zamykam post.
    Odpowiedź - wystarczyło wymienić kabel SATA :).
    Nie było tutaj żadnej winy BIOS-u, laptop nie zawsze będzie chciał czytać nawet najlepszego i najdroższego USB z Windowsem. Czasami będzie jak u mnie, przejdzie wyłącznie płyta DVD 8,5 GB :).

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłosił problem z laptopem HP Pavilion G6, który nie wykrywał nowego dysku SSD, mimo że wcześniej działał z takim dyskiem przez 3 lata. Po włączeniu laptopa i zalogowaniu się, po pewnym czasie uruchamiał się BIOS/UEFI z błędem dysku. Użytkownik próbował różnych dysków SSD oraz zmieniał ustawienia BIOS z UEFI na Legacy, jednak problem nie ustępował. Po wielu próbach, w tym użyciu pendrive'a z systemem Windows 10, laptop nie rozpoznawał dysku SSD ani USB. Ostatecznie rozwiązaniem okazała się wymiana kabla SATA, co przywróciło funkcjonalność dysku.
REKLAMA