logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Wybór rur i połączeń do ogrzewania gazowego w domu 120m2 - PEX czy PP stabi?

zbysiudin 24 Lut 2025 09:31 276 2
  • #1 21453609
    zbysiudin
    Poziom 2  
    Witam serdecznie. Mam dom murowany 120 m2 według nowych norm. Planuję ogrzewanie z piecem gazowym jednofunkcyjnym z zasobnikiem. Przez pierwsze 5 lat mam zamiar bywać w weekendy, potem przeprowadzę się na stałe. Planuję na początku korzystać z ogrzewania grzejnikowego, a potem, jak się przeprowadzę, przejdę na podłogowe.

Zaplanowane 4 rozdzielacze.

Parter:

1 rozdzielacz - 6 sekcji (pętle po 80 m. Rozstaw 10, 15, 20 cm)

2 rozdzielacz - 7 sekcji, 7 grzejników

Piętro

3 rozdzielacz - 4 sekcje (pętle po 80 m. Rozstaw 15 cm)

4 rozdzielacz - 4 sekcje (4 grzejniki)

Podłogówka PERT EVOH 16, grzejniki PEX16 (system rozdzielacze Kan-Therm)

Robię tak, ponieważ jak przyjadę, odpalę grzejniki i od razu zacznie robić się ciepło, a z podłogowym efekty widać dopiero po 1-2 dniach.

Proszę o pomoc, jakie rury mam doprowadzić z rozdzielaczy do kotłowni. I czy połączyć rozdzielacze do kotłowni szeregowo, czy równolegle?

Myślę nad takimi połączeniami:

Równoległe:

2 rozdzielacze - kotłownia PEX 25 (4x PEX25) i tak samo piętro 2 rozdzielacze - kotłownia PEX25 (4x PEX25).

Ze względu na duże przewężenia na złączkach/kolankach w rurach PEX rozważam też połączenie w wersji rur PP Stabi 32 w wersji szeregowej opisane jak niżej:

Połączenie szeregowo rura PP Stabi 32. Wtedy od rozdzielaczy do kotłowni 2x 32 PP Stabi, a przy rozdzielaczach trójnik i przejście na 25 PP. I tak samo połączyłbym na piętrze.

Proszę o doradztwo, który wybór najlepszy. Czy ktoś z Państwa mi doradzi?
    AI: Czy możesz podać markę i model pieca gazowego, który planujesz zainstalować?
    Bosch Condens GC2300iW 20P lub
    Viessmann Vitodens 100-W 25 kW B1HF.
  • #2 21453667
    pawlik118
    Poziom 34  
    Ocena: 597
    Ja mam 2 rozdzielacze po 3 pętle. Zasilanie do nich (obu) planuję PEX32, ze względu na to, że PEX25 ma już zauważalne opory https://pl.kan-therm.com/calculators/opory.html

Co do grzejników - może kocioł Termet ze sterowanie przez telefon? Wówczas dzień wcześniej zdalnie mógłbyś włączyć ogrzewanie.
  • #3 21453749
    zbysiudin
    Poziom 2  
    Dziękuję. No, własny ten PEX 32 jest ciężki do gięcia, a mam 4 łuki, a nie chcę kolankować w posadzce, a PEX 25 jeszcze do ogarnięcia.
REKLAMA