logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Wymiana Junkers W11-2 E na Junkers Hydro 4200 - czy to dobry wybór?

wymaganepole 24 Lut 2025 20:31 420 1
REKLAMA
  • #1 21454630
    wymaganepole
    Poziom 10  
    Ocena: 1
    Szanowni Państwo,

muszę wymienić podgrzewacz gazowy na nowszy, ponieważ tak zasugerował przy ostatnim przeglądzie serwisant.

Aktualny podgrzewacz to Junkers W11-2 E (WRP11-2B, WRDP11-2 G).
    Moc nominalna 19,2 kW, sprawność > 86 %.

Proszę o sugestię, jakim można by go zastąpić.

W ogłoszeniach w mojej okolicy znalazłem 2-letni Junkers Hydro 4200, którego moc nominalna to 15,7 kW, czy ten model może zastąpić mój aktualny podgrzewacz?
    Znalazłem informacje, że ten model miał jakąś akcję serwisową, ale nie znam szczegółów.
    Niestety znajomy serwisant aktualnie jest bardzo zajęty i nie ma czasu na szukanie ani sprawdzanie, co będzie pasować, a mi zależy na czasie.
    Mieszkam 60 km od Krakowa, więc jeśli ktoś ma pewny serwis do polecenia, to również skorzystam.

Pozdrawiam,
    Dariusz
    AI: Czy mógłby Pan podać, jakie są Państwa potrzeby dotyczące zużycia ciepłej wody, aby upewnić się, że model o mocy 15,7 kW będzie wystarczający?
    W mieszkaniu jest wanna, ale używana jest raczej w roli brodzika do prysznica.
    AI: Czy posiada Pan więcej informacji na temat akcji serwisowej dotyczącej modelu Junkers Hydro 4200, które mogłyby wpłynąć na decyzję o zakupie?
    Nie posiadam.
  • REKLAMA
  • #2 21454681
    Zbigniew Rusek
    Poziom 38  
    Ocena: 1535
    jeśli jest duża wanna, to wymienić na mocniejszy niż 15,7kW (to byłby słabszy niż ten dotychczasowy). Lepiej jest kupic taki o mocy 19,2 kW (jak dotychczasowy), a gdyby była BARDZO DUŻA WANNA lub przewidywało się RÓWNOCZESNY pobór ciepłej wody z 2 kranów (laizenka + kuchnia), to taki Junkers o mocy 23,6kW. Ja do niedawna miałem piecyk Junkers o mocy 23,6 kW (teraz mam centralną ciepła wodę, a na tym wyszedłem "jak Zabłocki na mydle" - podgrzewanie wody gazem było wielokrotnie tańsze) i byłem z niego bardzo zadowolony (miał sporą rezerwę mocy). Sugeruję Junkersa mo mocy 19,2 kW (HYDRO 4200WR 11-4KB) - to jest pod względem wydajności "złoty środek".
REKLAMA