Witam, Panowie, mam problem: 1.6 TDI CAYC, 105 km, około 200 tys. km przebiegu, 2011 rok. Po remoncie uszczelki pod głowicą, auto, kiedy się rozgrzeje, wyświetla brak ciśnienia oleju na moment i po chwili gaśnie, i tak co jakiś czas. Przy remoncie głowicy zmieniona podstawa filtra oleju (FEBI) razem z chłodnicą oleju, olej (10W40) i filtry. Podczas szukania dalej przyczyny wymieniony czujnik ciśnienia oleju na pierwszy, który okazał się uszkodzony, i potem na drugi (brak efektów). Wymienione popychacze (2 były miękkie), wymieniłem wszystkie. Zdemontowana pompa oleju, wyczyszczona wraz z smokiem. Pasek ma wszystkie zęby i jest w miarę naciągnięty. Autem jeździłem 2 tygodnie z tym błędem i dalej jeździ, więc smarowanie jest. I pytanie, co dalej, czego szukać? Już mam trochę dość tego samochodu, ale jakoś muszę dojść do ładu.
-wymienić pompę?
-nowa podstawa filtra oleju (FEBI rabi mnie w wała)?
-czujnik wariuje, czy licznik coś strzeliło?
Tak jak pisałem wyżej, wszystko się zaczęło po remoncie głowicy i wymianie tej podstawy. A może da się coś źle złożyć przy głowicy (w co raczej wątpię)? Proszę o pomoc i sory, że trochę chaotycznie.
AI: Czy podczas diagnozowania problemu pojawiły się jakieś konkretne kody błędów lub komunikaty, które mogłyby pomóc w identyfikacji problemu?
Nic
AI: Jak oceniasz stan pompy oleju po jej wyczyszczeniu? Czy zauważyłeś jakieś uszkodzenia lub zużycie, które mogłyby sugerować konieczność jej wymiany?
Brak
-wymienić pompę?
-nowa podstawa filtra oleju (FEBI rabi mnie w wała)?
-czujnik wariuje, czy licznik coś strzeliło?
Tak jak pisałem wyżej, wszystko się zaczęło po remoncie głowicy i wymianie tej podstawy. A może da się coś źle złożyć przy głowicy (w co raczej wątpię)? Proszę o pomoc i sory, że trochę chaotycznie.
AI: Czy podczas diagnozowania problemu pojawiły się jakieś konkretne kody błędów lub komunikaty, które mogłyby pomóc w identyfikacji problemu?
Nic
AI: Jak oceniasz stan pompy oleju po jej wyczyszczeniu? Czy zauważyłeś jakieś uszkodzenia lub zużycie, które mogłyby sugerować konieczność jej wymiany?
Brak