logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Audi 2.0 tdi cglc ciśnienie oleju

pablo1983a 08 Maj 2019 22:50 170475 130
Najlepsze odpowiedzi

What causes low oil pressure when the engine is hot in an Audi A6 2.0 TDI CGLC, and how can it be fixed?

Najczęściej winny jest nie jeden element, tylko ucieczka oleju w układzie: moduł wałków wyrównoważających, hydropopychacze, dysze spryskujące denka tłoków albo sama pompa, więc trzeba diagnozować po kolei i najlepiej podać olej pod ciśnieniem przy zdjętej misce, żeby zobaczyć gdzie ucieka [#19796359] U kilku osób dopiero wymiana całego modułu/pompy na nowsze rozwiązanie bez wałków wyrównoważających, napędzane paskiem, przywróciła ciśnienie do ok. 0,7–1,2 bara na gorącym silniku i zlikwidowała alarm [#18288322][#20641207] Do takiej przeróbki podawano zestaw części: koło wału 03L 105 263, pasek 03L 115 264A, pompa 03L 115 263 lub 03L 155 105C, smok i separator fali oleju [#18329858] Inni potwierdzali też, że po wymianie samych dysz spryskujących tłoki i hydropopychaczy ciśnienie potrafi wzrosnąć, a w jednym przypadku po założeniu nowych hydropopychaczy i dźwigienek problem ustąpił [#20032166][#19420525] W praktyce forum wskazuje więc na dwie najskuteczniejsze drogi: znaleźć konkretny punkt ucieczki oleju albo zrobić swap na nowszy układ pompy bez wałków wyrównoważających [#19796359][#18297383]
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA
  • #1 17951201
    pablo1983a
    Poziom 9  
    Ocena: 25
    Witam.
    Mam problem z ciśnieniem oleju na rozgrzanym silniku Audi A6 2.0 TDI CGLC
    Proszę o pomoc.
  • REKLAMA
  • #2 17951269
    Piotrix48
    Poziom 16  
    Ocena: 31
    Przez forum nikt ci auta nie uzdrowi. Tym bardziej,że nie napisałeś w czym rzecz i prawdopodobnie nie posiadasz nawet odpowiedniego sprzętu do pomiaru ciśnienia.
  • #3 17951354
    pablo1983a
    Poziom 9  
    Ocena: 25
    W tym rzecz ze mam i szkoda że nikt nie chce pomóc bo jest to problem częsty i mało kto sobie z nim radzi w silnikach cjca i cglc.problem jest taki że jak olej uzyska temperaturę 100 stopni to ciśnienie spada do 0,3-0,4 bara czujnik załącza od 0.3-0.6 panewki wymienione pompa oleju wymieniona, wał sprawdzony,popychacze hydrauliczne wymienione,podstawa filtra oleju z zaworkiem wymieniona i dalej to po tych pracach takie ciśnienie bo wcześniej było 0,1. Wiec zapytałem czy może ktoś miał taki problem a ty kolego od razu obstawiasz ze nie mam sprzętu.
  • #4 17969702
    hajcer
    Poziom 12  
    Ocena: 109
    Sprawdź pocztę jak coś to priv
  • REKLAMA
  • #6 17969809
    sigwa18
    Poziom 43  
    Ocena: 3318
    Zostaje brudny patent ale działa i wielokrotnie pokazywał gdzie jest problem. Micha w dół i teraz albo napędzenie pompy oleju wkretarką z zanurzonym smokiem w oleju. Albo pompowanie oleju po ciśnieniem w miejsce czujnika. Wanna pod silnik i pięknie widać gdzie jest problem z uciekającym olejem no chyba że jest problem z napędem pompy.
  • #7 17980475
    hajcer
    Poziom 12  
    Jak tam sytuacja na froncie? udało się rozwiązać temat?
  • REKLAMA
  • #8 18048530
    hajcer
    Poziom 12  
    Nikt nic nie wnosi do tematu a szkoda bo to częsty problem w silnikach EA189 CGLC D CJCA B C CAY itd...
    Może większa ilość użytkowników uniknęła by niepotrzebnych kosztów choć wiem jak ciężko to zdiagnozować a wiec-
    po wymianie;
    -czujnika
    -pompy oleju
    -panewek
    -podstawy filtra
    -hydrauliki (wałki bez śladów zużycia)
    ciśnienie przy temp 100 C 5w30 pozostało bez zmian jedyne co zostało to vacum pompa ale tam jest ogranicznik otwór fi 2 wiec odpada...
    dysze spryskujące tłoki a właściwie zaworki w śrubach oraz moduł wałków wyrównoważających po wymianie tych dwóch ostatnich elementów
    ciśnienie wróciło do normy mam nadzieję,że komuś to się przyda choć nie jest powiedziane,że każdy będzie miał taki sam przypadek...
    dodam jeszcze,że przy wcześniejszych próbach na oleju 5w50 problem ustąpił ale nie o to chodzi :)
  • #9 18049010
    sigwa18
    Poziom 43  
    A jak z temperatura oleju może tu jest problem.
  • #10 18049035
    hajcer
    Poziom 12  
    Temperatura jest ważna ale ciężko przy ostrej jeździe zejść poniżej 90 w standardzie ja mam zamontowany na stałe czujnik temp
    wystarczy kilka kilometrów autostradą i nagle zwolnić a kontrolka wraca za każdym razem w upalny dzień częstotliwość się zwiększa ,przeglądając internet jest mnóstwo postów w Polsce czy za granicą z tym problemem ale większość osób zmienia cały słupek po nieudanych naprawach
    olej ucieka z magistrali olejowej wiec trzeba zlokalizować wadliwą część co nie jest takie proste niestety...
    Załączniki:
    • 20TDI COMMON RAIL.pdf (3.38 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #11 18049399
    sigwa18
    Poziom 43  
    Jak olej trzyma max 100 stopni to nie tu jest przyczyna. Jak pisałem wcześniej patent z pompowaniem oleju na zdjętej misce brudny ale widać gdzie spitala jak na dłoni. Czasem o góry trzeba zajrzeć bo z wałka ucieka.
  • #12 18051733
    PawelRzeszow
    Poziom 8  
    Ocena: 43
    Mam ten sam problem przy tym całym silniku to jest 2.0 TDI CGLC 2013 rok 177km
    Wymieniono:
    Pompą oleju, panewki główne i korbowodu we czujnik ciśnienia oleju oraz sprawdzono Wałek rozrządu stan nominalny, imbus i gniazdo jest w stanie bdb. Przebieg 110 tys km Problem niskiego ciśnienia dalej występuje. Co jeszcze może powodować problem?
  • #13 18053571
    hajcer
    Poziom 12  
    Sprawdź dysze i panewki w module wałków wyrównoważających (zdjęcie poglądowe)
  • #14 18135676
    PawelRzeszow
    Poziom 8  
    Ocena: 43
    Witam, czy udało się komuś z forum usunąć problem niskiego ciśnienia oleju (po rozgrzaniu) w AUDI 2.0 TDI po wymianie dysz spryskujących denek tłoków (z zaworkami) ?
  • #15 18145014
    hajcer
    Poziom 12  
    To nie reguła,że u ciebie będzie tak samo trzeba podać olej pod ciśnieniem i sprawdzić gdzie ucieka olej to najprostsza metoda oczywiście przy ściągniętej misce i pokrywie wałków rozrządu...
  • #16 18263209
    mokra 2a
    Poziom 2  
    Ocena: 9
    witam wszystkie wymienione wczesniej w postach sugestie w moim przypadku nie pomogly tak wiec zabieram sie za rozbieranie silnika . cisnienie na wolnych obr, po mocnym przepyceniu o,3 bar, jak cos znajde dam znac
  • #17 18288322
    1303mariusz
    Poziom 12  
    Ocena: 14
    Witajcie

Borykałem się z tym problemem od dłuższego czasu praktycznie bez skutecznie, wydaje mi się że problem faktycznie jest module wałków.
    Został on trochę zmodyfikowany w porównaniu z wcześniejszymi modułami z 2.0 tdi pd brakuję tam jednej panewki.
    Wymienione zostały
    Pompa oleju
    Panewki korbowodowe
    Sprawdzone panewki główne (oprócz ostatniej) brak zużycia
    Zdjęta głowica ,sprawdzone kanały olejowe , wałki
    Wymienione popychacze (3 stare miały ślady zużycia)
    Wymieniona vacum pompa
    T-jonty- dysze natryskowe na denko tłoka.
    Brak rezultatów
    wymieniona obudowa filtra wraz z chłodnicą oleju po tym zabiegu jakimś cudem 6 miesięcy spokoju, później
    po rozgrzaniu silnika do 105 stopni ,olej 107 stopnia wolne obroty wskazówka w manometrze kładła się na zero
    Wymiana modułu wałków (na używane ,być może też już zmęczone) nic
    Postanowiliśmy zmodyfikować układ olejowy stosując pompę oleju z nowszych TDI
    Sukces -ciśnienie oleju na rozgrzanym silniku 0,7 i co by tak zostało :)

Pozdrawiam
  • #18 18290542
    hajcer
    Poziom 12  
    Gratuluje nowsze rozwiązanie jest na pasek łatwo to przerobić i wszystko gra a jak z kulturą pracy silnika po tym zabiegu bez wałków wyrównoważających ?
  • #19 18297383
    mokra 2a
    Poziom 2  
    Ocena: 9
    witam .sprawa cisnienia oleju jest rozwiazana na 100 %. silnik rozebrany i nie stwierdzilem konkretnych uszkodzen panewki korbowe troche slabe ale to w wyniku jazdy na niskim cisnieniu przez dlugi czas .wymienilem walki balansujace z silnika caga ale bez rezultatu, wiec usunolem walki zalozylem zestaw pompy oleju z nowszego modelu czyli bez walków balansujacych cisnienie jest ok na bardzo mocno rozgrzanym na wolnych obrotach cisnienie 0,7 bar gdzie wczesniej było 0,3
    pozdrawiam Wojtek
  • #20 18304238
    1303mariusz
    Poziom 12  
    Ocena: 14
    hajcer napisał:
    Gratuluje nowsze rozwiązanie jest na pasek łatwo to przerobić i wszystko gra a jak z kulturą pracy silnika po tym zabiegu bez wałków wyrównoważających ?

Trzeba zaślepić jeden otwór i w moim przypadku jeden wywiercić i nagwintować na śrubę fi 7 . Jeśli chodzi o kulturę pracy to wydaje mi sie że ciszej pracuje.
  • Pomocny post
    #21 18329858
    hajcer
    Poziom 12  
    Audi 2.0 tdi cglc ciśnienie oleju Oto nr części które są potrzebne
    - 03L 115 264A pasek
    -03L 105 263 kółko wału
    -03L 115 263 lub 03L 155 105C pompa oleju
    do tego trzeba jeszcze smok plus tzw uspokajacz fali ten plastikowy
    jak by ktoś szukał to od dłuższego czasu gotowe nowe OE zestawy widziałem na allllleeeedroogoo Audi 2.0 tdi cglc ciśnienie oleju Audi 2.0 tdi cglc ciśnienie oleju Audi 2.0 tdi cglc ciśnienie oleju
  • #22 18666006
    Toommaallaa
    Poziom 2  
    Ocena: 20
    Mam problem w CJCA 2012r jaka pompę wkladaliscie?
  • #24 18679243
    Toommaallaa
    Poziom 2  
    Dzieki za pomoc. To będzie kolejna operacja. Dziś test olej LM 10W60 +LM ceramizer. Jak narazie obiecująco i najtaniej. Zobaczymy po kilku tysiącach.
  • #25 18709524
    Toommaallaa
    Poziom 2  
    Po trzech latach boju i wywalonych bez sensu wielu tysięcy na walkę z ciśnieniem, patent z olejem 10W60 LM to strzał w 10. Przejechane 3tys. I zero zapalenia cisnienia oleju. Polecam.
  • REKLAMA
  • #26 18715055
    hajcer
    Poziom 12  
    Połowiczny sukces ciśnienie faktycznie wraca do normy i da się jeździć ale zaczynają się problemy z dpf przy miejskiej jeździe przez zalanie złego oleju nie wspomnę o reakcji przyszłego kupującego to auto lub inne z takim problemem i takim rozwiązaniem sprawy w sensie ,że ktoś kupuje auto w przedziale np od 50 do 100 000 PLN i ma się martwić o ciśnienie oleju czy jeszcze jest czy już go nie ma...
  • #27 18790024
    chucherPawel
    Poziom 1  
    Ocena: 3
    hajcer napisał:
    Połowiczny sukces ciśnienie faktycznie wraca do normy i da się jeździć ale zaczynają się problemy z dpf przy miejskiej jeździe przez zalanie złego oleju nie wspomnę o reakcji przyszłego kupującego to auto lub inne z takim problemem i takim rozwiązaniem sprawy w sensie ,że ktoś kupuje auto w przedziale np od 50 do 100 000 PLN i ma się martwić o ciśnienie oleju czy jeszcze jest czy już go nie ma...

a ma ktoś pomysł co może byc przyczyną ? naprawił ktoś to, ale nie wlewając inny olej ?

ja wymieniłem pompe na mocniejszą, wsadziłem czujnik oryginalny i błąd raz się pojawia, raz nie.
  • #28 18841310
    TomTDI
    Poziom 12  
    Audi Q5 CGLC MY2013 i na rozgrzanym silniku błąd 5582 P164D 00 [036] przy 862obr/min

Wymieniono zielony czujnik temperatury oraz pompę oleju na nowsze rozwiązanie z paskiem bez wałków wyrównoważających. Oczywiście po rozgrzaniu silnika błąd powraca olej Castrol VW507 5W30.

Co mówi instrukcja:
    -Ciśnienie oleju podczas uruchamiania, a następnie na biegu jałowym co najmniej 0,8 bar.
    -Jeżeli wartość wymagana zostanie osiągnięta, pozostawić silnik pracujący, aby
    się rozgrzał. Wartość wymagana przy temperaturze roboczej i 2000 obr./min: ciśnienie oleju co najmniej 2,0 bar.

Szukając rozwiązania spotkałem się z pogłoską że panewki w tym silniku są źle wyselekcjonowane, ale z drugiej strony ludzie piszą że panewki wymieniają i dalej to samo.

Zastanawiam się nad wymianą podstawy filtra oleju która się zmieniała w 2014 i 2015 roku może tu tkwi problem
    03L115389C ->03L115389G -> 03L115389H
  • #29 19006594
    PISTON2a3
    Poziom 2  
    Ocena: 27
    Q5 CGLC dwa lata temu kompletny remont nowe panewki wszystkie kaseta z walkami od nowszego modelu nowa pompa oleju z długim ołówkiem turbina po regeneracji wal i walki rozrządu nominał. I sukces wszystko dobrze ciśnienie pasuje auto na dotarciu 1000 km spokojnej jazdy potem wymiana oleju i filtra. Niestety zaczęło się znowu i to na zimnym silniku i co dalej kolejny remont myślę nad opcja zmiany pompy na pasek i wywaleniu wałków tylko na jak długo macie jakieś przebiegi po takiej przeróbce dacie znać.
  • #30 19018324
    mlodykulka
    Poziom 11  
    Ocena: 16
    Mam problem z ciśnieniem oleju w Crafterze 2.0tdi 164km.
    Wymieniłem najpierw pompe oleju, - bez zmian.
    Następnie wymieniłem pierścienie, smarowniki tlokow, vacum pompę, glowica sprawdzona, turbo nowe - dalej bez zmian.
    W kolejnym etapie dałem do sprawdzenia wał - tylko spolerowali, bo idealny był, nowe panEwki - dalej bez zmian.

Macie może jeszcze jakieś pomysły? Ja już chyba zrobiłem wszystko co mogło powodować niskie ciśnienie.

Pozdrawiam i dzięki za pomoc.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy problemu niskiego ciśnienia oleju po rozgrzaniu w silnikach Audi/VAG 2.0 TDI CGLC/CJCA/CFCA/CFHC i pokrewnych. Objawy pojawiają się głównie na ciepłym silniku, na biegu jałowym, po hamowaniu lub w korku, często przy temperaturze oleju 95–110°C, z zapalaniem czerwonej kontrolki i komunikatem o niskim ciśnieniu. Wymieniano i sprawdzano wiele elementów: pompę oleju, panewki, wał, wałki rozrządu, hydropopychacze, czujnik ciśnienia, podstawę filtra oleju, vacum pompę, dysze spryskujące denka tłoków, moduł wałków wyrównoważających oraz imbus/gniazdo napędu pompy. Wskazywano, że przyczyną może być nie tylko pompa, ale też hydropopychacze, zaworki i dysze natrysku tłoków, moduł wałków wyrównoważających, zużyte gniazda, nieszczelności magistrali olejowej lub zatarta vacum pompa. Pojawiły się też rozwiązania praktyczne: montaż pompy oleju z nowszej wersji na pasek, usunięcie wałków wyrównoważających, wymiana dysz natryskowych, zastosowanie nowego oryginalnego czujnika oraz oleju o większej lepkości (np. 5W50, 10W60), choć część osób zwracała uwagę na wpływ lepkości na przepływ i układ zmiennych faz. W kilku przypadkach po modyfikacji układu olejowego lub wymianie hydropopychaczy ciśnienie wracało do normy, ale problem bywał nawracający i trudny do jednoznacznej diagnozy.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA