logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Stihl MS 210 2008 - gaśnie po odpaleniu, zalewa się, regulacja gaźnika nie pomaga

Morpiel 27 Lut 2025 20:54 219 1
REKLAMA
  • #1 21459064
    Morpiel
    Poziom 1  
    Stihl MS 210 2008, mało zużyta. Pracowała wyśmienicie, łatwo odpalała, trzymała wolne obroty.
    Po sesji cięcia, zakończonej planowo, decyzja, wyłącznikiem, następna sesja i zonk. Odpala na chwilę, dusi się i dławi, zalewa i gaśnie. Regulacje gaźnika (Walbro) nie pomagają. Membrany ładne, sitko czyste. Podmiana na zupełnie świeży, także te same objawy. Iskra jest.
    Kompresja wydaje się ładna, a i moc była prawidłowa.
    Wyprzedzenia kąta i klin wydaje się ok, pierwszy magnes nadjeżdża w górnym punkcie tłoka. Czasem po odpaleniu nawet wejdzie do 7000 obr., i nagle chlas i cisza. Wietrzenie przez świecę, odparowanie i łapie na chwilę. Ręce mi opadają, bo nic nie przychodzi mi już do głowy. Kupiłem Stihla za 900, żeby był na lata, no i żałuję, że nie kupiłem Oleomac'a nowego za 1100.

Po zdjęciu wężyka z gaźnika, idącego pionowo w górę, trysła z niego benzyna... Wytworzyło się ciśnienie w zbiorniczku ze wzrostem temp., ale po odpięciu odpowietrznika problem się nie zmienia.

Zauważyłem, że idzie od pomarańczowej obudowy centralnie wężyk paliwowy do skrzyni korbowej (pod dolotem głównym z gaźnika, co trochę mnię zaskoczyło, co to jest? )

Próbowałem odpalać na całkiem zakręconej śrubie H - niska dawka i zalewa

Help
    AI: Jakiego rodzaju paliwa i w jakim stosunku mieszanki używasz w swojej Stihl MS 210?
    1:50 E10
    AI: Czy przeprowadzałeś ostatnio jakieś prace konserwacyjne lub zmiany w pile, które mogłyby wpłynąć na jej działanie?
    Manipulacje gaźnikowe po usterce
  • REKLAMA
  • #2 21460178
    BANANvanDYK
    Poziom 43  
    Ocena: 2576
    Morpiel napisał:
    Podmiana na zupelnie swiezy, takze, te same objawy.

Masz na myśli, że wymieniałeś gaźnik na inny? Czy paliwo na świeże?
    Sprawdzałeś, czy zaworek iglicowy się nie zaciął? Może też być nieszczelny.
    Masz silnik zwykły 2-suwowy, nie 2-mix?
REKLAMA