logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Electrolux Ultrasilencer ZUS3385P Jak odkręcić wirnik w silniku odkurzacza?

unky 28 Lut 2025 13:54 606 12
REKLAMA
  • #1 21459860
    unky
    Poziom 18  
    Ocena: 61
    Mam luzy na łożysku w silniku odkurzacza Electrolux Ultrasilencer. Chcę odkręcić wirnik. Zablokowałem turbinę patyczkami. Turbina się nie kręci. Śrubę rozgrzałem hotairem do lutowania ustawionym na 500 stopni. Niestety muszę użyć dość dużej siły, a śruba się nie wykręca, tylko obracam cały wirnik. Turbina pozostaje zablokowana. Za słabo rozgrzane?

Wirnik silnika odkurzacza Electrolux Ultrasilencer zablokowany drewnianymi patyczkami.
    Zbliżenie etykiety na silniku odkurzacza z oznaczeniami technicznymi.
  • REKLAMA
  • #2 21459868
    sigwa18
    Poziom 43  
    Ocena: 3322
    Ja zawsze używam klucza pneumatycznego.
  • REKLAMA
  • #4 21460581
    unky
    Poziom 18  
    Faktycznie, chyba lewy gwint. Zobacz na zdjęcie.
    Próbowałem odkręcić w drugą stronę, ale teraz patent z patyczkami nie działa, bo zamiast zaciskać się na turbinie, wypadają.

Zdjęcie pokazuje zbliżenie na turbinę z metalowymi elementami i śrubą w centrum.
  • REKLAMA
  • #5 21460600
    shegipl
    Poziom 26  
    Ocena: 1139
    >>21460581
    Bez strzału pneumatem raczej nic z tego nie będzie.
  • #6 21460645
    unky
    Poziom 18  
    Co masz na myśli "strzał pneumatem" ?
  • #7 21460671
    shegipl
    Poziom 26  
    Ocena: 1139
    >>21460645
    Pneumat odkręci bez blokowania. Czy jest lewy czy prawy gwint. Duży moment w krótkim czasie.
    Tak ogólnie odkręcenie tej nakrętki to dość mały problem.
    Zastanawiałeś się jak ściągniesz wirnik?
    Bo możesz nie wiedzieć że po odkręceniu tej nakrętki wirnik i tak ręką nie zejdzie bo jest ciasno pasowany na wałku (wciskany prasą i to pewnie na gorąco).

Dodano po 14 [minuty]:

Z doświadczenia wiem że konstytucja większości silników w odkurzaczach ma być nie naprawialna po to żeby kupić drugi odkurzacz.
    W tym celu wirnik jest wciskany (żeby go uszkodzić przy próbie ściągania).
    A sama nakrętka robi przy tak małej masie wirnika raczej za ozdobę.
    Daję sobie rękę obciąć że gdyby w fabryce jakimiś cudem nie zamontowali tej nakrętki nikt by tego nie zauważył (odkurzacz działał by normalnie i wirnik by nie spadł z wałka).
  • REKLAMA
  • #8 21460705
    zhudomel
    Specjalista AGD
    Ocena: 3371
    Na zdjęciu słabo widać, ale tam może nie być gwintu. Oś rozklepana i tyle. Jak nit.
  • #9 21460858
    unky
    Poziom 18  
    Zaznaczyłem strzałką początek gwintu i kierunek w którym się powiększa i schodzi w dół pod nakrętkę.
    Zbliżenie na gwintowany element z zaznaczonym kierunkiem gwintu strzałkami.
  • #10 21460883
    anchilos
    Poziom 39  
    Ocena: 962
    Wirnik nie jest wciśnięty na wałek silnika.
    shegipl napisał:
    Bo możesz nie wiedzieć że po odkręceniu tej nakrętki

Tej nakrętki nie odkręcisz - odkręcisz cały wirnik. (z nakrętką)
    Klucz pneumatyczny jest bardzo dobrym pomysłem.
    Odkręcą Ci w każdym warsztacie samochodowym, za browara.
  • #11 21460901
    unky
    Poziom 18  
    Muszę ją odkręcić bo jak wtedy zdjąć turbinę i wyciągnąć łożysko?
  • #12 21461308
    sigwa18
    Poziom 43  
    Ocena: 3322
    Ja używałem do tego klucza udarowego Parkside tego słabszego. Tam faktycznie jest raczej lewy gwint. Typowo odbudowa turbiny jest na wcisk i trzeba ją i tak zdjąć. A bez niej łatwiej przytrzymać ręką turbinę podczas odkręcania kluczem udarowym.
  • #13 21463259
    niewolno2
    Poziom 40  
    Ocena: 1255
    Każdy silnik w odkurzaczach jest rozbieralny tylko dochodzą koszy uszkodzonych elementów a następnie ich montaż i tu zaczynają się schody tzw. opłacalność naprawy. Obecnie silniki są montowane na zasadzie jednorazówek zamiast skręcać są nitowane lub coś w tym klimacie itd. Miałem silnik do naprawy który miał tuleje ja zastosowałem odpowiednio dobrane długie szpilki ale nie zawsze jest to możliwe do zrealizowania.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik ma problem z luzami na łożysku w silniku odkurzacza Electrolux Ultrasilencer ZUS3385P i próbuje odkręcić wirnik. Zablokował turbinę patyczkami, ale nie może jej odkręcić, ponieważ śruba nie ustępuje, a wirnik się obraca. Użytkownicy sugerują, że może to być lewy gwint i zalecają użycie klucza pneumatycznego, który umożliwi odkręcenie bez blokowania. Wskazują również, że wirnik może być ciasno pasowany na wałku, co utrudnia jego demontaż. Wiele osób zauważa, że silniki odkurzaczy są często projektowane jako jednorazowe, co komplikuje naprawy.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA