logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak dostosować schemat nadajnika 77,5 kHz z ESP32C3 i anteną ferrytową?

lolkowatylol 28 Lut 2025 22:09 528 12
  • #1 21460639
    lolkowatylol
    Poziom 10  
    Dzień dobry,

Chciałbym zrobić nadajnik 77,5 kHz na odległość 5-10 m. Do tego celu kupiłem płytkę ESP32C3 WIFI, zaprogramowałem ją na przebieg 77,5 kHz o wypełnieniu 50% oraz kupiłem antenę ferrytową na tę częstotliwość i mam problem z tym schematem - który jest na inną częstotliwość (chyba 40 kHz). Nie wiem, jak go przerobić.

Schemat układu z elementami elektronicznymi i połączeniami.

Do celu zabawy i nauki kupiłem NanoVNA (nie wiem za bardzo, jak go używać) oraz oscyloskop. NanoVNA, kiedy podłączę antenę pomiędzy kanałem 0 a 1, pokazuje mi WFS 250 m, pokazuje mi 76, a MITH 49,11 - j19 Ω.

A oscyloskop dla wyjścia PWM (częstotliwość trochę skacze, to chyba jitter(?)):

Ekran oscyloskopu pokazujący sygnał prostokątny o częstotliwości 77,32 kHz.

Dla podłączonej anteny do sygnału i masy:

Oscyloskop pokazujący przebieg sygnału 77.32 kHz.

Oraz jeszcze dodatkowo kondensatora 103 równolegle:

Wykres przebiegu sygnału na oscyloskopie o częstotliwości 77.72 kHz.

Czy ktoś z użytkowników wie, co powinienem zmodyfikować, aby uzyskać idealny sygnał - sinus?
    Próbowałem włączać kondensatory i rezystory szeregowo, ale zbytnio nie zmieniają kształtu przebiegu - ewentualnie amplitudę.

Dodano po 1 [minuty]:

@ElektrodaBot
  • #2 21460644
    ElektrodaBot
    AI od OpenAI ChatGPT4
    Ocena: 945
    lolkowatylol napisał:
    (...) brazki.elektroda.pl/3921054300_1740776770.png

Czy ktoś z użytkowników wie, co powinienem zmodyfikować, aby uzyskać idealny sygnał - sinus?
    Próbowałem włączać kondensatory i rezystory szeregowo, ale zbytnio nie zmieniają kształtu przebiegu - ewentualnie amplitudę.

Dodano po 1 [minuty]:

@ElektrodaBot
    Bezpośrednia odpowiedź na pytanie
    Aby uzyskać czysty, sinusoidalny sygnał na 77,5 kHz oraz poprawnie dopasować antenę ferrytową, należy przede wszystkim zmodyfikować obwód rezonansowy (LC) pod kątem nowej częstotliwości oraz zastosować dodatkowy filtr dolnoprzepustowy (np. LC) na wyjściu sygnału PWM z ESP32C3. Konieczne będzie dobranie właściwych wartości indukcyjności i pojemności (bądź wyregulowanie trymerem), by zestroić całość do 77,5 kHz i ograniczyć wyższe harmoniczne. Warto też uwzględnić dopasowanie impedancji do ok. 50 Ω, co zmniejszy WFS i poprawi wydajność nadajnika.

Szczegółowa analiza problemu

1. Dopasowanie oryginalnego schematu do 77,5 kHz
    W załączonym schemacie (przykład z tranzystorami BS250/BS270) wartości elementów LC zostały dobrane dla ok. 40 kHz (cewka ~700 μH, kondensator 22 nF). Dla częstotliwości 77,5 kHz te elementy należy przeprojektować:

• Rezonans obwodu LC wyznacza wzór:
    f = 1 / (2 π √(L · C))

• Jeśli chcesz zachować cewkę 700 μH, kondensator (C) powinien mieć wartość zbliżoną do 5–6 nF, aby obwód rezonansowy zgrał się z częstotliwością ok. 77,5 kHz.
    • Alternatywnie można zmniejszyć indukcyjność (np. do 200–300 μH), a pojemność dobrać odpowiednio w zakresach 10–20 nF.

W praktyce zaleca się:
    1. Zmierzyć dokładnie indukcyjność cewki ferrytowej (anteny) i jej rezystancję strat (Q).
    2. Dobrać kondensator w taki sposób, aby NanoVNA pokazywał minimum WFS w pobliżu 77,5 kHz.

2. Filtr dolnoprzepustowy i kształtowanie sygnału
    Sygnał z modulacją szerokości impulsów z ESP32C3 jest z definicji prostokątny, czyli zawiera wiele harmonicznych. Aby wymusić sinus, potrzebujemy filtru dolnoprzepustowego (LPF), np. typu LC:

- Układ L–C w topologii szeregowo-równoległej lub w konfiguracji π (cewka–kondensator–cewka) może skutecznie wyciąć wyższe harmoniczne.
    - Częstotliwość graniczną filtru (fc) ustawia się nieco powyżej 77,5 kHz, aby nie tłumić częstotliwości nośnej, ale mocno zredukować harmoniczne.
    - W praktyce można zacząć od pojedynczego obwodu LC o dobroci Q dostatecznie wysokiej, żeby "przepuszczał" wąskie pasmo wokół 77,5 kHz.

3. Pomiar i strojenie przy pomocy NanoVNA
    Jedną z najskuteczniejszych metod zestrojenia anteny i obwodu rezonansowego jest NanoVNA:

1. KALIBRACJA: Upewnij się, że wykonano poprawną kalibrację (open/short/load).
    2. POMIAR: Podłącz obwód rezonansowy (antena + kondensator) do portu testowego, sprawdź, gdzie wypada minimum współczynnika odbicia (S11) lub WFS.
    3. DOSTROJENIE: Modyfikuj pojemność (np. trymerem, dodając równolegle małe kondensatory) do momentu, aż punkt rezonansu przesunie się w okolice 77,5 kHz.

Jeżeli przy rezonansie nadal istnieje istotna reaktancja (np. rzędu −jX), można dołożyć cewkę lub kondensator włączony szeregowo, aby skompensować reaktancję.

4. Eliminacja jittera i stabilność częstotliwości
    Jeżeli częstotliwość generowana przez ESP32C3 jest niestabilna (jitter, "skacząca" częstotliwość), warto:

- Upewnić się, że ESP32C3 ma poprawnie skonfigurowane źródło zegarowe; w razie potrzeby użyć zewnętrznego rezonatora kwarcowego albo lepiej dopasować preskalery układów czasowych.
    - Rozważyć zewnętrzny, stabilniejszy generator 77,5 kHz, zwłaszcza jeśli zależy nam na maksymalnej czystości widma i stabilności.

5. Dopasowanie impedancji i układ wzmacniacza
    Aby przenieść maksymalną moc do anteny:

- Charakterystyczna impedancja wyjścia (zwykle ~50 Ω) powinna być dopasowana do anteny.
    - Można zastosować tranzystorowy stopień wzmacniający w klasie B lub AB (np. push-pull) z elementami dopasowującymi (transformator wyjściowy, dławik powietrzny, rezystory).
    - Jeśli pomiar NanoVNA wykazuje realną część impedancji bliską 50 Ω, to jesteśmy blisko poprawnego dopasowania. Gdy reaktancja jest spora, należy skompensować ją dodatkowymi indukcyjnościami bądź pojemnościami (układ L, π, T).

6. Praktyczne rady i kolejne kroki
    1. Ustal indukcyjność anteny ferrytowej(NanoVNA, mostek RLC lub dokumentacja).
    2. Oblicz/kup zestaw kondensatorów (do ok. 5–20 nF) i trymer, by ustawić rezonans dokładnie na 77,5 kHz.
    3. Włącz filtr LC pomiędzy ESP32C3 i antenę; jego wartości oblicz tak, by tłumić harmoniczne powyżej kilkuset kHz.
    4. Zaobserwuj przebieg na oscyloskopie – powinien zbliżać się kształtem do sinusoidy.
    5. Testuj różne wartości szeregowych rezystorów i ewentualnie niewielkich cewek, by zredukować nadmierny WFS i dopasować się do anteny.

Pytania do użytkownika
    1. Czy możesz podać (lub zmierzyć) dokładną indukcyjność i rezystancję anteny ferrytowej? To znacznie ułatwi precyzyjne obliczenia.
    2. Czy dysponujesz elementami typu trymer, cewkami lub kondensatorami w szerokim zakresie, by móc przeprowadzać testy strojenia obwodu?
    3. Czy masz w planach modulowanie sygnału (np. DCF77), czy interesuje Cię tylko czysta nośna 77,5 kHz?

Jeśli odpowiesz na powyższe, łatwiej będzie doprecyzować optymalne wartości elementów filtru i sposobu dopasowania. W razie dodatkowych pytań – pisz śmiało!
    Możesz mnie wywołać w każdym temacie pisząc @ElektrodaBot. Zastrzeżenie: Niektóre odpowiedzi udzielone przez ElektrodaBota mogą być niedokładne. Elektroda nie ponosi odpowiedzialności za dokładność, rzetelność ani kompletność prezentowanych informacji. Wszystkie odpowiedzi ElektrodaBota powinny być zweryfikowane przez użytkownika. OpenAI może monitorować i zapisywać informacje wprowadzane po wywołaniu ElektrodaBota.
  • #3 21460663
    lolkowatylol
    Poziom 10  
    >>21460644
    1. Nie wiem, jak to zrobić.
    2. Posiadam trymer 5 pF chyba, ale też sporo kondensatorów ceramicznych i elektrolitycznych.
    3. Będę modulował przez amplitudę.
  • #4 21460668
    ElektrodaBot
    AI od OpenAI ChatGPT4
    lolkowatylol napisał:
    1. Nie wiem jak to zrobić.
    2. Posiadam trymer 5pF chyba, ale też sporo kondensatorów ceramicznych i elektrolitycznych
    3. Będę modulował przez amplitudę
    Aby zbudować nadajnik na 77,5 kHz z modulacją amplitudy, w pierwszej kolejności trzeba zestroić antenę ferrytową (cewkę) z odpowiednio dobranym kondensatorem (lub zestawem kondensatorów) na tę częstotliwość. Następnie należy zastosować filtr dolnoprzepustowy LC w celu wygładzenia przebiegu PWM z ESP32C3 do sinusoidy. Modulację amplitudy można uzyskać przez prosty tranzystorowy stopień modulacyjny sterowany sygnałem nośnej i dodatkowym sygnałem modulującym – wszystko zależy od tego, jak zamierzasz kodować sygnał. Poniżej znajdziesz szczegółowe wskazówki, jak to osiągnąć.

---

1. Pomiar (lub oszacowanie) indukcyjności anteny ferrytowej
    1. Najlepiej byłoby zmierzyć faktyczną indukcyjność (L) anteny za pomocą mostka RLC albo dedykowanego miernika.
    2. Jeśli nie masz miernika indukcyjności, alternatywą jest skorzystanie z NanoVNA:
    - Podłącz antenę (cewkę) pomiędzy port CH0 i masę lub CH0 i CH1 (zależnie od trybu).
    - Dodaj znany kondensator (np. 10 nF) równolegle do cewki.
    - Znajdź w NanoVNA częstotliwość rezonansową (punkt, w którym SWR osiąga minimum).
    - Skorzystaj potem ze wzoru na rezonans f = 1 / [2 π √(L·C)], by obliczyć L.

Jeśli nie wykonasz pomiaru, przyjmij wstępnie ~700 µH jako wartość cewki i bądź gotów na próby regulacji kondensatorami.

---

2. Strojenie obwodu rezonansowego na 77,5 kHz
    1. Podstawowy wzór:
    f = 1 / [2 π √(L·C)].
    Mając L ≈ 700 µH, wynika C ≈ 4,5–5,0 nF dla rezonansu w okolicach 77,5 kHz.
    2. Zastosuj kondensator ceramiczny (lub kilka równoległych) oraz trymer 5 pF, aby „dostroić” częstotliwość rezonansową jeszcze precyzyjniej.
    3. Podłącz cały obwód (cewka + kondensator) do NanoVNA i obserwuj minimum SWR przy ~77,5 kHz. Minimalna wartość SWR w tym punkcie oznacza, że obwód jest w rezonansie.

---

3. Filtr dolnoprzepustowy do formowania sinusa
    1. Sygnał z ESP32C3 (PWM) ma kształt prostokątny i zawiera wyższe harmoniczne. Aby uzyskać „czystą” nośną, zastosuj filtr LC:
    - Prosta wersja filtru: cewka ~300–500 µH w szereg z sygnałem + kondensator (kilka nF) do masy za cewką.
    - Dobierz częstotliwość odcięcia filtru wyżej niż 77,5 kHz (np. 100–150 kHz), aby nie tłumić samej nośnej, ale znacząco redukować wyższe harmoniczne.
    2. Sprawdź na oscyloskopie, czy przebieg zbliża się do sinusoidy. W razie potrzeby zwiększ rzędowość filtra (np. filtr typu π).

---

4. Modulacja amplitudy (AM)
    1. Najprostsze rozwiązanie to dodatkowy tranzystor (np. MOSFET N-kanał lub bipolar NPN) sterowany dwoma sygnałami:
    - Nośna (77,5 kHz) wchodzi na bramkę lub bazę.
    - Sygnał modulujący (np. niskiej częstotliwości audio lub sygnał logiczny) steruje napięciem źródła lub emitera, zmieniając amplitudę nośnej.
    2. Jeżeli modulację chcesz generować bezpośrednio w ESP32C3, możesz w PWM np. „przycinać” wypełnienie albo używać drugiego kanału PWM zdefiniowanego odpowiednio do kształtu modulacji. Jednak wtedy filtry mogą się komplikować, bo dodatkowe harmoniczne modulacji wymagają bardziej selektywnych obwodów.
    3. Jeśli planujesz klasyczną AM, warto użyć układu modulacyjnego w klasie C lub B, następnie dobrać parametry tak, by uzyskać stabilny, dobrze odfiltrowany sygnał.

---

5. Kolejne etapy i uwagi praktyczne
    - Kondensatory elektrolityczne nie sprawdzą się przy 77,5 kHz w roli elementu obwodu rezonansowego – konieczne są kondensatory ceramiczne lub foliowe o niskim ESR.
    - Pamiętaj o kontrolowaniu mocy nadajnika i ewentualnych regulacjach prawnych dotyczących nadawania sygnału w pasmach długofalowych.
    - Jeśli zauważysz „skaczącą” częstotliwość, może to wynikać z jittera wewnętrznego generatora ESP32C3 – rozważ użycie zewnętrznego generatora lub kwarcu, jeżeli zależy Ci na wysokiej stabilności.
    - Przy testach modulacji AM zaobserwujesz na oscyloskopie typową obwiednię sinusa. Upewnij się, że filtr dolnoprzepustowy i stopień sterujący nie przesterowują się (zależnie od amplitudy modulacji).

---

Pytania do użytkownika
    1. Czy udało Ci się już podłączyć antenę i kondensator do NanoVNA, by oszacować dokładną indukcyjność?
    2. Jakiego typu sygnał modulujący planujesz wprowadzać (np. prostokąt z innego pinu, sygnał audio, czy typowy sygnał DCF77)?
    3. Czy planujesz stosunkowo niską moc (na poziomie miliwatów), czy jednak chcesz ją wzmocnić do większych wartości?

Jeśli podasz więcej danych o antenie i docelowej mocy, będzie można dokładniej zaproponować parametry filtra oraz zoptymalizować układ modulujący. Powodzenia w dalszych testach – w razie potrzeby pytaj!
    Możesz mnie wywołać w każdym temacie pisząc @ElektrodaBot. Zastrzeżenie: Niektóre odpowiedzi udzielone przez ElektrodaBota mogą być niedokładne. Elektroda nie ponosi odpowiedzialności za dokładność, rzetelność ani kompletność prezentowanych informacji. Wszystkie odpowiedzi ElektrodaBota powinny być zweryfikowane przez użytkownika. OpenAI może monitorować i zapisywać informacje wprowadzane po wywołaniu ElektrodaBota.
  • #5 21460715
    lolkowatylol
    Poziom 10  
    >>21460668

Multimetr pokazuje mi rezystancję anteny 2 Ω.
    Kondensator 103 pokazuje mi 16 nF na multimetrze.

NanoVNA przy połączeniu anteny:

Ekran NANO VNA pokazuje wykres Smitha z parametrami sygnału dla podłączonej anteny.

NanoVNA przy podłączeniu anteny i kondensatora 103 równolegle

Ekran NANO VNA z wykresem Smitha oraz charakterystyką S11 i S21.

2. DCF77

Planuję uzyskać 5 do 10 metrów zasięgu sygnału czasu.
  • #6 21460723
    ElektrodaBot
    AI od OpenAI ChatGPT4
    lolkowatylol napisał:
    Multimetr pokazuje mi rezystancje anteny 2 Ω.
    Kondensator 103 pokazuje mi 16 nF na multimetrze.

NanoVNA przy połączeniu anteny:

https://obrazki.elektroda.pl/3438099500_1740780388.jpg

NanoVNA przy podłączeniu anteny i kondensatora 103 równolegle:

https://obrazki.elektroda.pl/4925205500_1740780412.jpg

2. DCF77

Planuję uzyskać 5 do 10 metrów zasięgu sygnału czasu
    Biorąc pod uwagę pomiary z multimetru (2 Ω rezystancji anteny, kondensator 16 nF) oraz obserwacje z NanoVNA (WFS ~1,36 przy ok. 1 MHz), najważniejsze kroki to:
    1. Wyznaczenie (lub dokładne zmierzenie) indukcyjności anteny ferrytowej.
    2. Dobranie kondensatora tak, aby uzyskać rezonans na 77,5 kHz.
    3. Zastosowanie filtru dolnoprzepustowego (LC) w celu wygładzenia przebiegu o zmodulowanej szerokości impulsów i wytworzenia sinusoidy.
    4. Dodanie prostego układu modulacji amplitudy, aby wprowadzić sygnał DCF77 (tj. kluczowanie nośnej).

Z takim obwodem, przy poprawnym strojeniu i niskiej mocy, uzyskanie zasięgu 5-10 m jest jak najbardziej osiągalne.

---

1. Ograniczenia pomiarów NanoVNA poniżej 1 MHz
    Wiele popularnych modeli NanoVNA słabo radzi sobie z pomiarami w zakresie kilkudziesięciu/kilkuset kHz. Wskazania przy 1 MHz mogą nie odzwierciedlać dokładnie tego, co dzieje się w paśmie 77,5 kHz.
    - Jeżeli NanoVNA nie pozwala na precyzyjny pomiar <1 MHz, możesz skorzystać z metody szacowania indukcyjności w okolicach 1 MHz, a następnie przeliczyć rezonans na 77,5 kHz.
    - Jeśli masz dostęp do mostka RLC, użyj go do bezpośredniego pomiaru L.

2. Szacowanie indukcyjności anteny
    Przyjmijmy, że kondensator ma faktyczną pojemność ~16 nF, a antena ferrytowa ma rezystancję 2 Ω. Aby sprawdzić, czy antena faktycznie osiągnie rezonans w pobliżu 77,5 kHz, potrzebujesz L zgodnego ze wzorem:
    f = 1 / (2 π √(L·C))

• Dla f = 77,5 kHz oraz C = 16 nF otrzymujemy:
    L ≈ 1 / [(2 π · 77 500)² · 16 × 10⁻⁹]
    L ≈ 1,8 - 2,0 mH (zależnie od dokładnej wartości kondensatora).

Jeżeli antena rzeczywiście ma indukcyjność rzędu 1-2 mH, to kondensator około 16 nF jest "na styk" do uzyskania rezonansu w okolicy 77,5 kHz.

3. Strojenie obwodu rezonansowego
    1. Połącz antenę z kondensatorem 16 nF równolegle i spróbuj zmierzyć częstotliwość rezonansową (idealnie - bezpośrednio w paśmie 77,5 kHz).
    2. Jeśli NanoVNA nie działa poprawnie w tym zakresie, można użyć oscyloskopu:
    - Podłącz generator sygnałowy (jeśli masz) przez mały rezystor (~100 Ω) do obwodu LC.
    - Mierz napięcie na obwodzie w funkcji częstotliwości i szukaj maksimum amplitudy.
    3. W razie konieczności dołóż trymer (np. 5-30 pF) aby precyzyjnie dostroić częstotliwość.

4. Filtr dolnoprzepustowy dla wygładzenia przebiegu
    Sygnał o zmodulowanej szerokości impulsów z ESP32C3 to przebieg prostokątny - bogaty w harmoniczne. Aby uzyskać możliwie czystą falę nośną:
    1. Wstaw szeregowo do wyjścia sygnału zmodulowanej szerokości impulsów niewielką cewkę (kilkaset µH do kilku mH) dobraną tak, by pasmo graniczne filtra wypadało nieco powyżej 77,5 kHz.
    2. Do masy (za cewką) włącz kondensator (np. od ~1 nF do kilku nF) i obserwuj przebieg na oscyloskopie.
    3. Jeśli tłumienie harmonicznych jest wciąż za małe, rozważ filtr wyższa-rzędu, np. konfigurację π (L-C-L).

5. Modulacja DCF77 (amplituda)
    DCF77 wykorzystuje kluczowanie amplitudy (AM) w rytmie 1 Hz z dodatkowym kodowaniem (odpowiedni czas obniżenia) w każdej sekundzie. Możesz to zrealizować:
    - Programowo: np. zmieniając współczynnik wypełnienia sygnału z 50% na 0% (nośna włączona/wyłączona) z odpowiednim rozkładem czasowym.
    - Sprzętowo: za pomocą tranzystora włączającego/wyłączającego zasilanie stopnia wyjściowego (tzw. kluczowanie).

Docelowo uzyskasz falę nośną 77,5 kHz, która w każdej sekundzie będzie "przyciszana" zgodnie z kodem DCF77.

6. Zasięg 5-10 m
    - Przy poprawnym zestrojeniu obwodu LC i niewielkiej mocy wyjściowej (zwykle pojedyncze mW) można osiągnąć około kilku metrów stabilnego sygnału dla odbiornika czułego w paśmie DCF77.
    - Jeśli okaże się, że poziom sygnału jest zbyt niski, można zbudować prosty wzmacniacz (klasa C lub push-pull), dobry w zakresie fal długich, z dopasowaniem do impedancji anteny.

7. Sugestie praktyczne
    1. Sprawdź, czy Twoja wersja NanoVNA jest w stanie mierzyć do niskich częstotliwości; niektóre modele zaczynają pomiary od 50 kHz wzwyż, ale przy 77,5 kHz dokładność może być ograniczona.
    2. Zadbaj o stabilne zasilanie ESP32C3, aby zmniejszyć jitter (drgania) częstotliwości sygnału o zmodulowanej szerokości impulsów.
    3. Upewnij się, że wprowadzasz niewielką moc w obwód - przepisy radiowe często silnie ograniczają emisję w paśmie 77,5 kHz.

---

Pytania do użytkownika
    1. Czy możesz określić, jaki model NanoVNA posiadasz i jaki jest minimalny zakres częstotliwości, w którym dokładnie mierzy?
    2. Czy planujesz generowanie sygnału DCF77 (z kluczowaniem 1 Hz i właściwym kodowaniem impulsów) tylko w ESP32C3, czy może chcesz użyć dodatkowego mikrokontrolera lub gotowej biblioteki?
    3. Jakie są Twoje możliwości w zakresie wzmacniacza końcowego? Czy planujesz budowę własnego stopnia mocy, aby uzyskać stabilne kilka mW na wyjściu?

W razie dodatkowych pytań lub wątpliwości zapraszam do dyskusji. Powodzenia w uruchomieniu własnego nadajnika DCF77!
  • #7 21460737
    lolkowatylol
    Poziom 10  
    >>21460723
    1. NanoVNA-H4 - zakresy częstotliwości: 50 kHz do 300 MHz, 300 MHz do 900 MHz, 0,9 GHz do 1,5 GHz.
    2. Nie wiem, co to kluczowanie, raczej nie zamierzam używać dodatkowego kontrolera (ale jestem ciekaw, czy jest jakiś lepszy z modułem Wi-Fi). Bibliotekę mogę dodać do kodu ESP32-C3.
    3. Kupiłem przetwornicę podwyższającą (jeśli się przyda): wejście 3,7 V z baterii wysokoprądowej, wyjście 5 V/1 A, 8 V/0,5 A, 9 V/0,45 A, 12 V/0,3 A.
  • Pomocny post
    #8 21460741
    ElektrodaBot
    AI od OpenAI ChatGPT4
    lolkowatylol napisał:
    1. NanoVNA-H4 - zakresy częstotliwości: 50 kHz do 300 MHz, 300 MHz do 900 MHz, 0,9 GHz do 1,5 GHz.
    2. Nie wiem, co to kluczowanie, raczej nie zamierzam używać dodatkowego kontrolera (ale jestem ciekaw, czy jest jakiś lepszy z modułem Wi-Fi). Bibliotekę mogę dodać do kodu ESP32-C3.
    3. Kupiłem przetwornicę podwyższającą (jeśli się przyda): wejście 3,7 V z baterii wysokoprądowej, wyjście 5 V/1 A, 8 V/0,5 A, 9 V/0,45 A, 12 V/0,3 A.
    Aby uzyskać nadajnik DCF77 (77,5 kHz) z zasięgiem ok. 5-10 m:
    1. Zestrój antenę ferrytową (około 2 Ω rezystancji, prawdopodobnie 1-2 mH indukcyjności) z odpowiednim kondensatorem tak, by rezonans wypadał na 77,5 kHz.
    2. Użyj filtru dolnoprzepustowego (LC) do wygładzenia sygnału o zmodulowanej szerokości impulsów z ESP32C3 tak, aby uzyskać przebieg sinusoidalny.
    3. Realizuj kluczowanie (wyłączanie/amplitudowe "przyciszanie") sygnału w kodzie na ESP32C3, zgodnie ze specyfikacją DCF77.
    4. Jeśli moc układu wyjściowego będzie niewystarczająca, rozważ zastosowanie prostego wzmacniacza tranzystorowego z zewnętrznym zasilaniem (np. z Twojej przetwornicy podwyższającej), pamiętając o limitach prawnych w paśmie 77,5 kHz.

---

1. Strojenie anteny ferrytowej na 77,5 kHz
    1. Rezystancja 2 Ω sugeruje, że cewka może mieć stosunkowo gruby drut lub niewiele zwojów, co jest korzystne dla niskich strat.
    2. Jeśli faktyczna indukcyjność anteny wynosi 1-2 mH, to kondensator rzędu 10-20 nF pozwoli uzyskać rezonans w pobliżu 77,5 kHz (zgodnie ze wzorem f = 1 / (2π√(LC))).
    3. NanoVNA-H4 pracuje od 50 kHz, więc:
    - Zrób kalibrację w interesującym Cię zakresie (np. 50-200 kHz).
    - Podłącz cewkę w konfiguracji z kondensatorem 16 nF równolegle.
    - Znajdź częstotliwość, przy której SWR jest minimalny. Jeśli wypada wyżej lub niżej niż 77,5 kHz, skoryguj pojemność (dodaj trymer, wymień kondensator itp.).

2. Filtr dolnoprzepustowy formujący sygnał
    1. ESP32C3 generuje sygnał o zmodulowanej szerokości impulsów - bogaty w harmoniczne przebieg prostokątny.
    2. Aby uzyskać sinus w okolicach 77,5 kHz:
    - Wstaw szeregowo niewielką cewkę (np. 300 µH - 2 mH) i za nią kondensator do masy (1-10 nF).
    - Dobierz częstotliwość graniczną filtru na poziomie nieco powyżej 77,5 kHz (np. 100-120 kHz), by nie tłumić zbytnio nośnej.
    - Sprawdź, czy przebieg na oscyloskopie wyraźnie się wygładza. Jeśli nie, rozbuduj filtr o dodatkowe ogniwo (np. filtr π).

3. Kluczowanie (włączanie/wyłączanie nośnej) dla DCF77
    1. Sygnał DCF77 zawiera transponder kodu czasu, polegający na okresowych zanikach nośnej (AM).
    2. Możesz to zrealizować całkowicie programowo w ESP32C3:
    - W każdej sekundzie generuj nośną 77,5 kHz przez określony czas (100 ms lub 200 ms), a przez resztę sekundowej "szczeliny" wyłączaj modulację szerokości impulsów.
    - Długość impulsu (100 ms vs 200 ms) odpowiada poszczególnym bitom (w DCF77: 0 i 1).
    3. Taka metoda kluczowania to najprostszy wariant modulacji amplitudy (ASK). Możesz też użyć tranzystora MOSFET/NPN do odcinania anteny lub zasilania, co może być bardziej efektywne przy wyższych mocach.

4. Zasilanie i ewentualne wzmocnienie sygnału
    1. Twoja przetwornica podwyższająca (3,7 V → 5/8/9/12 V) to przetwornica napięcia stałego zapewniająca wyższe napięcie z akumulatora.
    2. Jeśli układ ESP32C3 + filtr + antena zapewni wystarczający sygnał (5-10 m zasięgu), nie musisz dodatkowo wzmacniać sygnału.
    3. Gdyby natomiast moc była niewystarczająca, możesz dołożyć:
    - Wzmacniacz tranzystorowy (klasa B/C) z dopasowaniem do obwodu rezonansowego.
    - Zadbać o odpowiednie zasilanie (np. 5 V lub 9 V) z przetwornicy podwyższającej, co pozwoli osiągnąć większą amplitudę nośnej.

Pamiętaj jednak o przepisach regulacyjnych w zakresie fal długich (emisja, dozwolona moc itp.). Przy eksperymentach biurkowych raczej nie będziesz przekraczać dopuszczalnych limitów, o ile pozostaniesz przy niewielkim wysterowaniu sygnału.

5. Alternatywa w doborze mikrokontrolera
    1. ESP32C3 jest wystarczający do generowania i kluczowania 77,5 kHz, a także ma wbudowane Wi‐Fi.
    2. Możesz rozważyć wersję ESP32 (z rdzeniem Tensilica LX6, popularną w Arduino) - jednak nie zawsze to konieczne.
    3. Istnieją biblioteki obsługujące generowanie DCF77 (tzw. DCF77-sim, DCF77-transmitter), które można zaadaptować do ESP32/ESP8266/ESP32C3.

---

Pytania do użytkownika
    1. Czy masz już pomysł lub bibliotekę do wygenerowania poprawnej sekwencji bitów DCF77 na ESP32C3?
    2. Czy planujesz użyć oscyloskopu, aby obserwować przebieg kluczowanego sygnału i sprawdzać jakość modulacji?
    3. Czy zależy Ci na stabilizacji częstotliwości sygnał o zmodulowanej szerokości impulsów (np. precyzyjne 77,5 kHz), czy wystarczy orientacyjne wytworzenie sygnału?

W razie dodatkowych pytań pisz śmiało, chętnie doprecyzuję szczegóły i pomogę w doborze konkretnych wartości elementów. Powodzenia w budowie nadajnika DCF77!
  • #9 21460761
    lolkowatylol
    Poziom 10  
    >>21460741
    1. Mam bibliotekę
    2. Chyba tak
    3. Na razie samo wytworzenie, choć chyba precyzyjniej byłby lepszy zasięg

Sprawdziłem NANOVNA antenę dla 50 kHz - 200 kHz

Smith chart na wyświetlaczu NanoVNA z częstotliwościami od 50 kHz do 200 kHz.

i z kondensatora 104, który ma 102 nF

Smith Chart na ekranie urządzenia NanoVNA z wynikami pomiaru.
  • #10 21460762
    ElektrodaBot
    AI od OpenAI ChatGPT4
    lolkowatylol napisał:
    1. Mam bibliotekę
    2. Chyba tak
    3. Narazie samo wytworzenie, choć chyba precyzyjnie byłby lepszy zasięg

Sprawdziłem NANOVNA antenę dla 50kHz - 200kHz

https://obrazki.elektroda.pl/1569728300_1740782941.jpg

i z kondensatora 104 który ma 102 nF

https://obrazki.elektroda.pl/5470923900_1740782951.jpg
    Pomiary wskazują, że przy kondensatorze ≈100 nF rezonans wypada w okolicach 200 kHz. Aby uzyskać 77,5 kHz, należy zmniejszyć pojemność do około 70 nF (co wynika ze wzoru rezonansowego). Można to zrealizować za pomocą kombinacji np. 68 nF + 2 nF lub 47 nF + 22 nF, a następnie precyzyjnie skorygować niewielkim trymerem. Po zestrojeniu anteny, należy wprowadzić filtr dolnoprzepustowy (LC) w torze wyjściowym ESP32C3, aby wygładzić przebieg PWM do sinusoidy. Modulację DCF77 (tj. kluczowanie amplitudy) najlepiej zaimplementować programowo, wyłączając lub przyciszając nośną w rytmie bitów DCF.

---

1. Interpretacja pomiarów NanoVNA przy 50–200 kHz
    1. Z załączonych screenshotów NanoVNA widać, że przy kondensatorze 104 (≈100 nF) obwód antena + kondensator rezonuje w okolicach 200 kHz (minimalny SWR).
    2. Na podstawie częstotliwości rezonansowej (ok. 200 kHz) i kondensatora 100 nF wynika, że indukcyjność cewki antenowej wynosi około kilku milihenrów (np. ~6,2 mH przy założeniu idealnych warunków).
    3. Docelowa częstotliwość 77,5 kHz jest prawie 3 × mniejsza od obecnych 200 kHz, więc kondensator powinien być odpowiednio większy od wartości, której używałeś (jeśli obliczenia pokazały ok. 70 nF, to jest to „złoty środek” do osiągnięcia rezonansu w pobliżu 77,5 kHz).

2. Dobór kondensatora do 77,5 kHz
    1. Wzór na rezonans obwodu LC:
    f = 1 / [2 π √(L · C)]
    – Podstawiając f = 77 500 Hz i L ~ 6 mH, otrzymujemy C rzędu 70–80 nF.
    2. Przykładowe wartości:
    – 68 nF + mały kondensator (2–5 nF) pozwolą dojść do ~70–73 nF.
    – Możesz też użyć równolegle 47 nF + 22 nF + niewielki trymer (np. 10 pF–100 pF), aby precyzyjnie dostroić się do 77,5 kHz.

3. Wygładzanie przebiegu z ESP32C3
    1. Sygnał PWM z mikrokontrolera ma postać prostokąta, bogatego w harmoniczne.
    2. Aby uzyskać sinus w paśmie ~77,5 kHz:
    - Umieść w szereg z wyjściem PWM cewkę (np. 300 µH–1 mH), a za nią kondensator (np. 1–4,7 nF) do masy (filtr typu LC).
    - Zweryfikuj na oscyloskopie, czy przebieg na antenie po filtrze ma kształt zbliżony do sinusoidy.
    - Jeśli tłumienie wyższych harmonicznych wciąż jest zbyt małe, rozbuduj filtr do konfiguracji π (L–C–L) albo zwiększ rząd filtru.

4. Modulacja amplitudy (DCF77)
    1. DCF77 używa kluczowania nośnej raz na sekundę (sygnał jest „przyciszany” w określonym czasie 100 ms lub 200 ms).
    2. Najprostszą metodą jest programowe wyłączanie PWM (lub redukcja jego wypełnienia) na zadany odstęp czasu. W efekcie jeden bit DCF77 to krótkie wyciszenie nośnej (100 ms), a drugi bit to dłuższe wyciszenie (200 ms).
    3. Można też dodać tranzystor kluczujący (MOSFET/NPN), który odcina lub przycisza zasilanie anteny, ale przy niskich mocach jest to często zbędne.

5. Stabilność częstotliwości i zasięg
    1. Precyzyjne 77,5 kHz zwiększa szansę, że odbiornik DCF77 poprawnie „rozpozna” sygnał i poprawi zasięg. Domyślny zegar ESP32C3 może powodować niewielki jitter, jednak dla kilkumetrowego zasięgu najprawdopodobniej wystarczy.
    2. Jeśli potrzebujesz większej stabilności, rozważ użycie zewnętrznego źródła sygnału (kwarcu 77,5 kHz) albo generatora DDS, ale to dość zaawansowany temat.
    3. Zasięg 5–10 m w pomieszczeniach jest realistyczny dla niewielkiej mocy nadajnika przy dobrze zestrojonej antenie ferrytowej.

6. Przydatne wskazówki w praktyce
    - Dokonuj kalibracji NanoVNA w dolnym zakresie częstotliwości (50–200 kHz) z zestawem open/short/load, aby uzyskać jak najlepsze wyniki.
    - Po zmontowaniu całości sprawdź SWR obwodu równolegle z anteną i kondensatorem (70 nF). Minimum powinno wypaść blisko 77,5 kHz.
    - Na oscyloskopie obserwuj, czy sygnał w czasie kluczowania faktycznie zanika i czy amplituda przebiegu jest na tyle wysoka, by pokryć planowany zasięg.

---

Pytania do użytkownika
    1. Jak precyzyjnie chcesz odwzorowywać kod DCF77 – czy posiadasz już bibliotekę, która generuje właściwą sekwencję bitów (w tym bit kontroli parzystości, minuty, godziny itp.)?
    2. Czy dysponujesz oscyloskopem do weryfikacji kształtu przebiegu i obserwacji modulacji w czasie?
    3. Czy masz możliwość sprawdzenia (za pomocą gotowego odbiornika DCF77) poprawności odbioru sygnału i zasięgu?

W razie dodatkowych pytań – pisz śmiało. Powodzenia w dalszych eksperymentach!
  • #11 21461932
    lolkowatylol
    Poziom 10  
    >>21460762
    Czy ta krzywa WFS nie wskazuje, że antena będzie łapać/siać zakłócenia również na innych częstotliwościach?

1. Tak
    2. Tak, mam oscyloskop
    3. Tak
  • #12 21461938
    ElektrodaBot
    AI od OpenAI ChatGPT4
    lolkowatylol napisał:
    Czy ta krzywa WFS nie wskazuje, że antena będzie łapać/siać zakłócenia również na innych częstotliwościach?

1. Tak
    2. Tak, mam oscyloskop
    3. Tak
    Tak. Krzywa WFS (SWR) pokazuje, że antena - oprócz głównego rezonansu w okolicach 77,5 kHz - ma dodatkowe minima (lub nie jest dostatecznie wąskopasmowa), co może skutkować odbiorem i/lub emisją zakłóceń również na innych częstotliwościach. W praktyce można to znacząco ograniczyć, stosując filtrację dolnoprzepustową na wyjściu (dla sygnału nadawanego) i/lub filtrację pasmową przy odbiorze. Przy niewielkiej mocy i odpowiednim strojeniu nie powinno to stanowić poważnego problemu dla samej transmisji DCF77.

---

1. Wielokrotne minima WFS a potencjalne zakłócenia
    1. Każda antena może mieć kilka częstotliwości rezonansowych, gdzie WFS spada, a antena staje się relatywnie dobrze dopasowana do linii zasilającej.
    2. Gdy antena ma szerokie pasmo lub dodatkowe minima WFS poza 77,5 kHz, oznacza to, że prawdopodobnie będzie wytwarzać i/lub odbierać sygnały również w tych pobocznych pasmach.
    3. W kontekście pasma DCF77 (77,5 kHz), szerokopasmowe charakterystyki anteny mogą skutkować:
    - Odbiorem zakłóceń z innych częstotliwości, zwłaszcza harmonicznych powstających w układzie modlatora szerokości impulsów, przetwornicach itd.
    - Niepotrzebnym rozpraszaniem energii poza główną częstotliwością, co może zmniejszyć efektywną moc sygnału na 77,5 kHz.

2. Metody ograniczania zakłóceń
    1. Filtracja dolnoprzepustowa (LC) na wyjściu nadajnika
    - Wygładza przebieg z modulacją szerokości impulsów z ESP32C3, eliminując wyższe harmoniczne (155 kHz, 232,5 kHz itd.).
    - Jeśli filtr ma punkt odcięcia niewiele powyżej 77,5 kHz (np. 100-120 kHz), zauważalnie zmniejszy emisję sygnałów w paśmie, gdzie antena może mieć dodatkowe rezonanse.
    2. Filtr pasmowo-przepustowy (BPF)
    - W jeszcze większym stopniu tłumi wszystko poza wąskim pasmem wokół 77,5 kHz.
    - Projekt takiego filtru jest bardziej złożony, ale skuteczny, gdy wymagana jest bardzo "czysta" emisja i selektywny odbiór.
    3. Poprawa dobroci (Q) obwodu rezonansowego anteny
    - Zmniejsza szerokość pasma rezonansowego i "zacieśnia" obszar występowania niskiego WFS do częstotliwości docelowej (77,5 kHz).
    - Należy ograniczyć straty (niski ESR kondensatorów, odpowiedniej jakości ferryt, grubszy drut itp.).
    4. Niska moc emisji
    - Jeśli moc nadajnika jest rzędu pojedynczych miliwatów, nawet szeroki rezonans nie powinien generować dużych zakłóceń.
    - Wystarczy niewielki filtr, by ograniczyć dodatkowe pasma do poziomu akceptowalnego w praktyce.

3. Pomiar i weryfikacja
    1. Oscyloskop
    - Można obserwować kształt sygnału oraz stopień tłumienia harmonicznych po filtrze.
    - Umożliwia sprawdzenie modulacji DCF77 (znikanie nośnej w rytmie bitów).
    2. NanoVNA
    - Pozwala znaleźć minima WFS i ustalić, gdzie antena ma główne i poboczne rezonanse.
    - Precyzyjna kalibracja w zakresie 50-200 kHz ułatwia zobaczenie, czy faktycznie rezonans "rozciąga się" szeroko, czy występuje kilka oddalonych minimów.
    3. Odbiornik DCF77
    - Najlepszy test praktyczny: sprawdza, czy sygnał jest stabilny i niezakłócony, i jaki osiąga zasięg w docelowych warunkach (pomieszczenie, zewnętrzne zakłócenia).

4. Podsumowanie
    Dodatkowe minima WFS czy szeroka krzywa rezonansowa wskazują, że antena potencjalnie "otwiera się" też na inne częstotliwości. Przy właściwym zestrojeniu (rezonans na 77,5 kHz), stosunkowo niskiej mocy i implementacji filtrów dolnoprzepustowych (lub pasmowych) można jednak ograniczyć problem zakłóceń. W praktyce sygnał DCF77 rozszerzony do kilku-kilkunastu metrów nie musi być ultrawąskopasmowy; kluczowe jest, by dominowała nośna 77,5 kHz, a pozostałe częstotliwości były wystarczająco stłumione.

---

Pytania do użytkownika
    1. Czy planujesz zastosowanie filtru pasmowoprzepustowego oprócz dolnoprzepustowego filtra wygładzającego harmoniczne?
    2. Czy wykonałeś już obserwacje sygnału w zakresie 50-200 kHz z dokładną kalibracją NanoVNA, aby ocenić liczbę i położenie dodatkowych minimów WFS?
    3. Jaki maksymalny zasięg jest dla Ciebie wystarczający, biorąc pod uwagę ewentualne zwiększenie poziomu sygnału a potencjalne przepisy dotyczące emisji w paśmie 77,5 kHz?

W razie dalszych pytań zapraszam do dyskusji. Powodzenia w dalszym budowaniu i optymalizacji nadajnika DCF77!
  • #13 21472298
    Andrzej L.
    Poziom 33  
    Ocena: 484
    Co ten nadajnik ma na celu? Zestrojenie ferrytowej anteny w odbiorniku zegara DCF? Czy po prostu emulację nadajnika DCF?

Łatwiej zrobić po prostu generator LC, wzorując się choćby na układzie "Uniwersalny oscylator o sprzężeniu źródłowym", Radioelektronik 1988/06 https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1395512.html#6958138

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik planuje zbudować nadajnik 77,5 kHz z wykorzystaniem płytki ESP32C3 oraz anteny ferrytowej, jednak napotyka trudności w dostosowaniu schematu do tej częstotliwości. W odpowiedziach podano, że kluczowe jest przestrojenie obwodu rezonansowego (LC) oraz zastosowanie filtru dolnoprzepustowego w celu uzyskania czystego sygnału sinusoidalnego. Użytkownik powinien zmierzyć indukcyjność anteny oraz dobrać odpowiednie wartości kondensatorów, aby osiągnąć rezonans na 77,5 kHz. Dodatkowo, zaleca się implementację modulacji amplitudy w kodzie na ESP32C3 oraz rozważenie użycia wzmacniacza tranzystorowego, jeśli moc sygnału będzie niewystarczająca. Pomiary wskazują na możliwość zakłóceń na innych częstotliwościach, co można ograniczyć poprzez filtrację.
REKLAMA