logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Opinie o brzmieniu kolumn Altus 110 75W - czy warto kupić?

Yaro126 14 Gru 2005 23:26 8879 9
REKLAMA
  • #1 2084372
    Yaro126
    Poziom 20  
    Ocena: 43
    Witam!
    Mam zamiar kupić sobie te kolumienki i chciałbym się dowiedzieć od kogoś, kto je posiada jak one grają... Czy warto wogóle w nie inwestować... Fajnie by było gdyby kroś scharakteryzował krótko jak brzmią tony niskie, średnie i wysokie... Zamierzam słuchać na nich różnych gatunków muzyki, w tym techno... Macie pole do popisu:) Opisujcie wasze wrażenia odsłuchowe...
    Pozdrawiam!
  • REKLAMA
  • #2 2084487
    markartv
    Poziom 18  
    Ocena: 13
    mam te kolumienki od 20lat jak na granie w domu do w miarę normalnego grania to jak na taki zabytek to są one OK oczywiście membrany wymieniłem bo pianka wypadła ale myślę że cena za jaką je zdobędziesz będzie śmieszna a jeśli nie jesteś audiofilem to napewno będziesz zadowolony to stary dobry POLSKI produkt
  • REKLAMA
  • #3 2085406
    Maciek Góźdź
    Poziom 18  
    Ocena: 12
    kup tonsil 150

Dodano po 43 [sekundy]:

o mocy 80w
  • #4 2086219
    Yaro126
    Poziom 20  
    Napiszcie mi jeszcze jak brzmi na nich techno, bo jak słabo to sobie zrobię porządny subwoofer zamiast altusów. Moje założenie jest takie że będzie 5 satelitek w pokoju, które będą miały za zadanie ładnie zagrać średnie i wysokie tony. Chcę poprostu mieć jak najbardziej liniową charakterystykę dźwięku, którą będę mógł modyfikować według potrzeb poszczególnych gatunków muzycznych. Altusy miały zapewnić solidny bas i dołożyć swoje pasmo średnich i wysokich tonów.
  • Pomocny post
    #5 2086308
    Mateuss
    Poziom 19  
    Ocena: 16
    ehh za ile te altusy??? i w jakim są stanie bo ja już widziałem troche altusów po przejściach.... (to nieludzkie tak znęcać się nad kolumnami) bo to podstawowa sprawa. Ale dobra. techno?? przy dobrym wzmacniaczu te kolumny mogą namieszać. Ale jak każdy produkt mają swoje wady....
    1. bas - jest go dużo ale nie schodzi nisko jest wręcz estradowy...
    2. średnie tonu wmiare ok
    3. wysokie - dużo bo jest głośnik tubowy o użej efektywności
    W ogóle te kolumny są takie pseudo estradowe potrafią głośno zagrać.
    Moje altusy mają 19 lat ale już są po modyfikacjach (wieczne modyfikacje) ale to naprawde kawał solidnej kolumny.
    Szczególnie dobrze słucha mi i się na nich rocka i ciężkiej muzyki... do tego są naprawde super (dużo średnich i wysokich tonów)
  • #6 2086368
    Yaro126
    Poziom 20  
    Właśnie o taką odpowiedź mi chodziło... Rozjaśniłeś mi obraz sytuacji:)
    Kolumny są w stanie idealnym a ich cena to ponad 400 zł... Teraz już mam wątpliwości, co do kupna, bo średnie i wysokie pasmo zapewnią mi satelitki, muszę tylko uzupełnić teraz dolne pasmo... Chyba zrobię jakąś dobrą, sprawdzoną konstrukcję subwoofera...
    Pozdro!
  • REKLAMA
  • #7 2087342
    Mateuss
    Poziom 19  
    Ocena: 16
    400 zł piechotą nie chodzi... a jeszcze trzeba by dodać że łatwo spalić tuby bo oryginalne nie są zbyt super mocne (jak na tuby oczywiście). przejrzyj dział DIY tam jest mnóstwo dobrych konstrukcju subwooferów - i jeszcze zaoszczędzisz troszkę na tym.
    Pozdrawiam
  • #8 2093446
    Yaro126
    Poziom 20  
    Dzięki wszystkim za odpowiedzi:) Decyduję się na subwoofer... Zamykam temat...
    Pozdro!!!
  • REKLAMA
  • #9 3625310
    wojtek101
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    Witam jestem z poznania jak by ktoś chciał to mam do sprzedania altuski. Własnej roboty ale naprawde solidnie mam w nich basy po 200W w RMS średnie 100W a gwizdki no właśnie zagadka bo nie ma podanej mocy. Głośniki są nowe po 4 ohmy. kolumienki naprawdę grają czyściutko i są mocno słyszalne. Jeśli byłby ktoś chętny to prosze pisać na maila
  • #10 3628974
    zjaaadac
    Poziom 12  
    Ocena: 2
    hmmm ciezka odpowiedziec ja polecam altus gdyz jesli nie chcesz wydac zbyt duzo a w miere dobre kolumny chcesz posiadac to sa one warte rozwpatrzenia. bas ma nawet dobra dynamike choc nie schodzi zbyt nisko (wiekszego(mocowo) mozna zalozyc byle by nie przesadzic poniewaz do tych pudelek raczej nadaja sie niewiele wieksze chyba ze na aluminium i duza moc ale przy malej efektywnosci bo ciezsza membrana. bess refleksu nie ma wiec tez zalezy co chcesz miec sa tylko otwory stratne.
    Duzo mozna by tak piasac ale jesli ktos nie dysponuje duza gotowka chce sluchac (jak pisales techno) elektronicznej muzyki glosno to warto sie w nie pakowac!! tonsil jesli kupisz oryginaly jest naprwde niezly chociaz jak na takie parametry dosc drogawy!! nowsze altus 300 tez daja rade!! :)

Podsumowanie tematu

✨ Kolumny Altus 110 75W to starszy, polski produkt, ceniony za solidność i charakterystyczne brzmienie, szczególnie w domowym użytku. Bas jest obfity, ale nie schodzi bardzo nisko, ma raczej estradowy charakter. Średnie tony są w porządku, a wysokie tony są wyraźne dzięki głośnikowi tubowemu o wysokiej efektywności, co nadaje kolumnom jasne, pseudo estradowe brzmienie. Wymagają jednak uwagi ze względu na starzenie się materiałów, np. membran z pianki, które często trzeba wymieniać. Przy dobrym wzmacniaczu Altusy dobrze radzą sobie z muzyką rockową i cięższą, a także mogą zadowolić słuchaczy techno, choć do pełnego zakresu basów zaleca się dodanie subwoofera. Cena około 400 zł jest uznawana za umiarkowaną, ale warto rozważyć inwestycję w subwoofer, zwłaszcza gdy średnie i wysokie tony mają być obsługiwane przez satelitki. W dyskusji pojawiła się także sugestia alternatywy w postaci kolumn Tonsil 150 80W oraz nowszych Altus 300. Konstrukcje DIY subwooferów są polecane jako ekonomiczne i skuteczne rozwiązanie uzupełniające brzmienie Altusów.
REKLAMA