logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak wydzielić oświetlenie nocne w hali z lamp LED i czujnikiem ruchu?

eryk.tomaszewski 01 Mar 2025 14:27 198 6
  • #1 21461361
    eryk.tomaszewski
    Poziom 8  
    Ocena: 68
    Witam.

Ktoś może podpowie jak to zrobić? Albo czego będę potrzebował.

Jest Hala. 4 rzędy lamp swietlowkowych led, zasilane z lampy do lampy, kablem 5x1,5. Zapalane są z klawiszy co druga. I tak każdy rząd.

I tutaj moje pytanie, czy da się wydzielić z w każdym rzędzie po co druga albo co 3 lampę w rzędzie i zrobić z nich oswietlenie nocne i załączane i klawiszem i czujka ruchu?

Ktoś coś podpowie czy da się takie coś zrobić i co będę potrzebował?

Edit.

Dostałem informację od opiekuna projektu że:
    Że z 12 modułów w rzędzie ma się świecić 4 i 9 moduł cała noc.
    Żadnych dodatkowych przełączników i czujek.
    Sterowane jakimś sterownikiem/przekaznikiem lub zegarem - pominąć obecne przełączniki (ale to nie wymóg).
    Okablowanie każdego rzędu ma być ściągnięte do RG. Nkt YDY 5x1,5
    W dzień mają się świecić wszystkie moduły w każdy rzędzie.
    Po godzinie 22, zegar czy jakiś sterownik ma sterować oświetleniem i przy otwarciu o 6 ma się zapalać właściwe cale oswietlenie (prawdopodobnie dzierżawa sklepu).
    Te modułu 4 i 9 są po to żeby osoba mogła pójść zamknąć drzwi automatyczne i wrócić na zaplecze i wyjść, ale także do kamer aby miały lepsze pole widzenia.

Ktos teraz ma pomysł? Może będzie jaśniej.

Ja z taką mniejsza automatyka mało mam wspólnego.
  • #2 21461408
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #3 21461420
    kokapetyl
    Poziom 43  
    Ocena: 2095
    Jak wyżej. Jednak się zastanawiam po co to? Jeśli ma być czujnik ruchu, oznacza że ktoś będzie się tam poruszał, potrzebuje normalnego oświetlenia, a nie półmroku.
  • #4 21461449
    emarcus
    Poziom 21  
    Ocena: 70
    eryk.tomaszewski napisał:
    Witam.

Jest Hala. 4 rzędy lamp swietlowkowych led, zasilane z lampy do lampy, kablem 5x1,5. Zapalane są z klawiszy co druga. I tak każdy rząd.

I tutaj moje pytanie, czy da się wydzielić z w każdym rzędzie po co druga albo co 3 lampę w rzędzie i zrobić z nich oswietlenie nocne i załączane i klawiszem i czujka ruchu?

Tak, da się!, w dowolny sposób.
    Jeżeli masz już lampy pogrupowane na swój koncept oświetleniowy, to zamontuj jakiekolwiek czujniki ruchu dla lamp, które chciałbyś mieć załączane na okoliczność ruchu w tym rejonie.
    Przykładowy czujnik ruchu mógłby być:
    https://www.aliexpress.com/item/1005008455017...mp;utparam-url=scene%3Asearch%7Cquery_from%3A

Nie jest to jedyne, lub unikalne rozwiązanie.
    Takich czujników znajdziesz dziesiątki u różnych dystrybutorów...
    Nie są wymagane dodatkowe przekaźniki. Obciążalność prądowa takiego sensora/włącznika jest dostatecznie duża, aby załączyć całą grupę lamp w/g twojej specyfikacji układu oświetlenia hali.

e marcus
  • #5 21461459
    eryk.tomaszewski
    Poziom 8  
    Tak. Można. Ale jak w rzędzie mam 12 lamp, co druga jest z czarnej i szarej żyły. I spełniają swoją rolę. I chciałbym zrobić takie nocne oswietlenie z tego. Ale tylko w dwóch rzędach. I co druga lampa np. Albo tylko 2 lampy w całym rzędzie. Każdy rząd jest sprowadzony do rozdzielnicy na każdym osobnym kablu.

Dodano po 2 [minuty]:

Półmrok wystarczy, po prostu potrzebne to jest do przejścia w nocy z jednego końca w drugi.

Dodano po 5 [minuty]:

spiczi napisał:
    Masz przewód 5x1,5 wieć możesz w ramach tego przewodu zrobić przecież 3 niezalezne obwody.
    Wykorzystujesz jedna "żyłę", podpinasz ja pod czujnik i załątwione.

Albo nie rozumiem tego co chcesz zrobić

Po prostu potrzebuję takiego oswietlenia do przejścia od jednych drzwi do drugich drzwi.
  • #6 21461584
    kokapetyl
    Poziom 43  
    Ocena: 2095
    Możesz zrobić to tak.

Szkic schematu okablowania elektrycznego z oznaczonymi strefami A i B, łącznikiem dziennym i nocnym.

Jako łącznik dzienny potrzebujesz łącznika krzyżowego (taki który nie ma gotowych mostków wewnątrz) inaczej podwójny schodowy z jednym klawiszem.

Jeden rząd lamp masz podzielone na dwie strefy, jeną z nich rozbiłem na dwie dodatkowe (A i B)
    Nie uwzględniałem czujek ruchu, nie wiem jak i gdzie je masz, myślę że poradzisz sobie z nimi.
  • #7 21461783
    eryk.tomaszewski
    Poziom 8  
    kokapetyl napisał:
    Możesz zrobić to tak.

Szkic schematu okablowania elektrycznego z oznaczonymi strefami A i B, łącznikiem dziennym i nocnym.

Jako łącznik dzienny potrzebujesz łącznika krzyżowego (taki który nie ma gotowych mostków wewnątrz) inaczej podwójny schodowy z jednym klawiszem.

Jeden rząd lamp masz podzielone na dwie strefy, jeną z nich rozbiłem na dwie dodatkowe (A i B)
    Nie uwzględniałem czujek ruchu, nie wiem jak i gdzie je masz, myślę że poradzisz sobie z nimi.

Jakieś rozwiązanie to jest. Pomyśle

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono temat wydzielenia oświetlenia nocnego w hali z lamp LED i czujnikiem ruchu. Użytkownik zapytał, jak można zrealizować system, w którym co druga lub co trzecia lampa w rzędzie będzie działać jako oświetlenie nocne, z możliwością włączenia zarówno za pomocą klawisza, jak i czujnika ruchu. Odpowiedzi sugerowały, że można wykorzystać przewód 5x1,5 do stworzenia niezależnych obwodów oraz zamontować czujniki ruchu, które będą sterować wybranymi lampami. Użytkownik wyjaśnił, że potrzebuje oświetlenia do przejścia w nocy, a nie pełnego oświetlenia. Proponowano także użycie łącznika krzyżowego do podziału obwodów na strefy.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA