logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak zatrzymać procesy Acronis True Image 2021 bez deinstalacji?

MM2X 01 Mar 2025 14:27 429 14
REKLAMA
  • #1 21461364
    MM2X
    Poziom 26  
    Ocena: 616
    Mam na komputerze ATI 2021, używam bardzo rzadko, jeść pić nie woła :wink: . Nie zauważyłem ale miał aktywną funkcje „Protect”, wyłączyłem-sprawdzam w menedżerze zadań jest wykonywanych kilka operacji w tle. Wyłączyłem/odptaszkowałem wszystko co było możliwie, zamknąłem Acronisa a te operacje dalej są, co prawda z niskim użyciem procesora ale są.

Sprawdzam Ustawienia->„Aplikacje w tle”-nie ma tam ATI 2021, dziwne?. Jak to wyłączyć ale nie usuwać Acronisa z komputera.
    Zrzut ekranu menedżera zadań Windows z procesami Acronis w tle.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 21461476
    viktor1950
    Poziom 30  
    Ocena: 368
    Wejdź w "Usługi" i powyłączaj od ATI.
  • REKLAMA
  • #3 21461550
    MM2X
    Poziom 26  
    viktor1950 napisał:
    Wejdź w "Usługi" i powyłączaj od ATI.

Nie da się, nie podświetla się w ogóle "zatrzymaj" i "wstrzymaj", nie ma opcji "wyłącz".
    Okno menedżera usług systemu Windows z podświetlonym menu kontekstowym.
  • Pomocny post
    #4 21461558
    WojtasJD
    Poziom 43  
    Ocena: 1574
    Parę słów do wyszukiwarki np. Google i:
    https://care.acronis.com/s/article/60190-Acro...e-Active-Protection-in-Windows?language=en_US

https://forum.acronis.com/forum/acronis-true-...um/temporarily-disable-true-image?ckattempt=1
    itd.

Ogólnie to można powalczyć w opcjach programu, menedżer zadań - |Uruchamianie|, harmonogramie zadań, usługach (services.msc), jak powracają to lepiej wywalić to z dysku i poszukać czegoś innego skoro
    MM2X napisał:
    używam bardzo rzadko
  • REKLAMA
  • #5 21461859
    MM2X
    Poziom 26  
    WojtasJD napisał:
    arę słów do wyszukiwarki np. Google i:
    https://care.acronis.com/s/art...tion-in-Windows?language=en_US

..." W takim przypadku wykonaj poniższe kroki, aby tymczasowo ją wyłączyć. Po zakończeniu pamiętaj, aby ponownie włączyć Active Protection".. .
    WojtasJD napisał:
    https://forum.acronis.com/foru...disable-true-image?ckattempt=1

..."Otwórz GUI i przy każdym zadaniu kopii zapasowej przejdź do opcji i wybierz opcję Nie planuj. Nie ma wbudowanej funkcji Pause, co byłoby miłe"...

Reasumując per saldo, nie ma chyba możliwości zero jedynkowej na wyłączenie tego działania w tle.
    WojtasJD napisał:
    to lepiej wywalić to z dysku i poszukać czegoś innego skoro
    MM2X napisał:
    używam bardzo rzadko

Tak zamierzam zrobić z tym, że jest on teraz o tyle praktyczny, że 2021 działa pod windowsem i można robić cokolwiek ad hoc, natomiast 2014 czy 2018 jest odpalany z płyty po linuxem i zawsze to trochę burzy porządek.

Dodano po 13 [minuty]:

WojtasJD napisał:
    Ogólnie to można powalczyć w opcjach programu, menedżer zadań - |Uruchamianie|, harmonogramie zadań, usługach (services.msc),

Tutaj się da nic na stałe ustawić.
  • Pomocny post
    #6 21461943
    pidar
    Spec od pamięci masowych
    Ocena: 3557
    Czy zobaczymy to w procesach?

Widok menu programu HiJackThis+ z zaznaczoną opcją Process Manager.
    Załączniki:
    • HiJackThis+ v3.4.0.17 build 16 01 2025.zip (4.19 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #7 21461973
    MM2X
    Poziom 26  
    pidar napisał:
    Czy zobaczymy to w procesach?

Chodziło o taką formę?
    Zrzut ekranu przedstawiający listę uruchomionych procesów systemowych. Lista procesów systemowych z zawartością katalogów. Fragment listy procesów z ich lokalizacjami na dysku.

Przed wybraniem "proces manager", jeszcze tak:

Zrzut ekranu z listą wpisów hostów dotyczących domen Acronis.

Czytam teraz o interpretacji logów i przeważają opinie, że HijackThis został wyparty przez FRST i mało kto z niego korzysta z tym, że ten jest z 2025r. :)
  • Pomocny post
    #8 21462073
    Gelip
    Poziom 36  
    Ocena: 607
    MM2X napisał:
    że 2021 działa pod windowsem i można robić cokolwiek ad hoc, natomiast 2014 czy 2018 jest odpalany z płyty po linuxem i zawsze to trochę burzy porządek.

Każda wersja Acronisa działa pod Windows i tam można zbudować nośnik ratunkowy na bazie Linuxa lub WinPE. Takich programów do robienia obrazu partycji systemowej najlepiej używać poza działającym systemem - właśnie używając nośnika ratunkowego. Acronis mi się nie podoba pod kilkoma względami:
    • po przywróceniu systemu z obrazu jest czasami migający kursor i system nie startuje bo program ustawił złą geometrię dysku w MBR - wersja 2010
    • na dysku musi być partycja aby przywrócić z obrazu - wersja 2012
    • zdarzyło mi się iż program źle przywrócił dane z obrazu i miałem np. dwie identyczne partycje - wersja Backup & Recovery 11.5
    • przy przywróceniu partycji Windows na GPT na siłę dodaje partycję MSR - wersja 2021

Przeszedłem na Macrium Reflect
  • #9 21462193
    MM2X
    Poziom 26  
    @Gelip dzięki bardzo za kompedium wiedzy z podlinkowanego tematu. Powiem krótko za wieszczem teraz to "wiem, że nic nie wiem" :(
    Mój mały świat backup-u wywrócił się całkowicie, GPT albo MBR trzeba uwzględniać przy kopiach, nie wszystkie polecane programy obsługują oba, nie wszystkie robią NVMe, ATI ver.11.7 do bani, itd. Kilka lat wcześniej było tak, że korzystałem np. z Aomei Backup czy Backup Todo (i inne) zrobiłem kopie, system się wysypał i z kopii nic nie dało się odzyskać, teraz wiem dlaczego.
    Zawsze kopie robiłem pod linuxem i umieszczałem na dyskach hdd, ze 2-3 razy dysk ratunkowy na pendrive i też nie pomógł jak padł rozruch komputera.

Po zrobieniu kopii nigdy ich nie sprawdzałem do czasu, kiedy była awaria, po takich doświadczeniach szukałem sprawdzonego programu, po przeczytaniu wielu wątków padło na Acronisa (1-szą kopię robiłem Ghostem). Moje szczęście takie, że mam sprzęt wiekowy (stacjonarny), bo jeszcze dochodzą ograniczenia dot gen. procesorów, albo też ograniczenia pojemności pendrive (jak podajesz).

O sobie mogę powiedzieć, że jestem homeopatycznie wyedukowanym użytkownikiem ;), nie zazdroszczę tym co biorą program na rympał i backup-ują. Reasumując dla laika lepszy będzie AOMEI czy Macrum Reflect?, żeby nie dzielił na GPT i MBR, dysków na HDD, SSD czy NVMe, nie będzie odzyskiwał przez sieć, po prostu dla domowego użytkownika.
    Po tych wypocinach zapewne nie muszę świadczyć, że te uwagi, które podałeś na niekorzyść Acronisa słyszę 1-szy raz.
    Dlaczego pendrive ratunkowy Macrum może mieć pojemność max. 32 GB?, ja brałem do tej pory każdy wolny i chyba najmniejszy mam 64GB.
  • Pomocny post
    #10 21462328
    viktor1950
    Poziom 30  
    Ocena: 368
    MM2X napisał:
    Reasumując dla laika lepszy będzie AOMEI

AOMEI, ja mam GPT i z nim nie mam kłopotu. Po zrobieniu obrazu dysku mogę każdą partycję osobno przywrócić.
  • Pomocny post
    #11 21462375
    Gelip
    Poziom 36  
    MM2X napisał:
    Dlaczego pendrive ratunkowy Macrum może mieć pojemność max. 32 GB?

Pendrive może być większy ale w Windows nie sformatujesz go w FAT32. Poza tym preferuję mniejsze pendrive'y FAT32 bo - po pierwsze, bios UEFI wspiera natywnie ten system plików - odczyt i zapis, po drugie, po kiego grzyba większy jak np. moja wersja na bazie WinPE 3.1 zajmuje tylko ~188MB ??
    Macrium jak najbardziej ale na bazie WinPE które wspiera nasze komputery. Zasada jest taka - jeśli mamy komputery starszej generacji np. z CPU Intel Gen 2, 4, 8 to można używać wersji na bazie WinPE 3.1 (Win7 SP1) z podlinkowanego tematu. Natomiast jeśli chcemy robić backup/restore na nowszych PC to wskazana jest budowa Macrium na bazie nowszego WinPE np. 10 czy 11

Ja nie posiadam nowszych sprzętów niż Intel Gen 8 więc w zupełności wystarcza mi wersja na bazie WinPE 3.1 z dodanym wsparciem UEFI, NVMe i USB3. Macrium przy przywracaniu z obrazu sam pyta o geometrię dysku - czy ma być taka jak dysku źródłowego czy docelowego. Jak nie mamy pod ręką dysku przenośnego USB czy pojemnego pendrive'a to zawsze można zrobić obraz przez kabel sieciowy na inny komputer ręcznie wcześniej wskazując w programie folder ze sterownikiem karty sieciowej Ethernet np. umieszczony na tym samym pendrive:
    Zrzut ekranu programu Macrium Reflect Free v8.0.7279 na systemie Windows PE 3.1 (64-bit) z otwartym menu Other Tasks. Zrzut ekranu programu Macrium Reflect Free pokazujący okno dialogowe wyboru folderu. Okno programu Macrium Reflect, pokazujące proces ładowania sterownika dla kontrolera Ethernet. Zrzut ekranu oprogramowania Macrium Reflect z otwartym oknem Network Connections.

Dodano po 19 [minuty]:

Oczywiście można zintegrować sterowniki kart sieciowych naszych PC już na etapie budowy Macrium na bazie WinPE ale ja preferuję backup/restore partycji C: z systemem na partycję D: na tym samym dysku twardym (o ile taką mamy) a w razie potrzeby ręczne ładowanie sterownika karty Ethernet z pendrive'a ponieważ Macrium uruchamia się szybciej jeśli nie ma sterownika do karty sieciowej.
  • #12 21462427
    MM2X
    Poziom 26  
    Masz tutaj wersję free, nie ma ograniczeń dla podstawowych funkcji backupu, czy ograniczenie czasowe?

Gelip napisał:
    po kiego grzyba większy jak np. moja wersja na bazie WinPE 3.1 ma tylko ~188MB ??

Masz rację :) , za grosze teraz można kupić a 64GB wykorzystać w całości.
    U siebie mam starocie ale będę chciał zrobić komuś w Acerze 7, i5-1240P gen.12,- to będzie jeszcze WinPe 3.1?
  • Pomocny post
    #13 21462457
    Gelip
    Poziom 36  
    MM2X napisał:
    Masz tutaj wersję free, nie ma ograniczeń dla podstawowych funkcji backupu, czy ograniczenie czasowe?

Obecna wersja nie jest już chyba darmowa ale starsza wersja (np. moja 8.0.7279) jest darmowa do użytku niekomercyjnego i nie ma żadnych ograniczeń jeśli chodzi o podstawowy backup/restore.

Mój Macrium na bazie WinPE 3.1 powinien działać nawet na CPU Intel Gen 14 bo na bazie tego samego WinPE mam swój nowoczesny instalator WinXP 64-bit i mam potwierdzenie iż działa na Intel Gen 14:
    Cytat:
    In actual hardware, the installation is successful...

Hardware
    Asus Z690-I Strix ITX motherboard 1 PCI-e slot
    Intel i5-14600K
    32GBx2 dual channel
    Sapphire RX 6800 XT

BIOS config
    UEFI only, CSM disabled
    Secure boot disabled
    iGPU disabled
  • Pomocny post
    #14 21463073
    pidar
    Spec od pamięci masowych
    Ocena: 3557
    Wracając do usunięcia Acronisa przypomnę Ci o tym programie z mojego załącznika. Może spróbuj też zatrzymać go za pomocą tego softu (patrz Tools).

Zrzut ekranu z programu HiBit Uninstaller z otwartym menu kontekstowym opcji Force Removal.
    Zrzut ekranu menu narzędziowego z wieloma opcjami, w tym zaznaczonym Task Scheduler Manager.
    Zrzut ekranu narzędzia Tools Shortcut Manager z opcjami: Windows Store Apps Manager, Program Components Manager, Windows Updates Manager.
    Załączniki:
    • HiBit Uninstaller v3.2.55 Portable.zip (5.11 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #15 21463402
    MM2X
    Poziom 26  
    pidar napisał:
    spróbuj też zatrzymać go za pomocą tego softu (patrz Tools).

On nie był zaptaszkowany, zatem nie było opcji odznaczenia. Acronis w Menedżerze Uruchomień jest tylko pod tą jedną pozycją.
    Zrzut ekranu menedżera uruchamiania pokazujący listę programów z opisami i ścieżkami.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik pyta, jak zatrzymać procesy Acronis True Image 2021 (ATI 2021) bez deinstalacji, ponieważ program działa w tle mimo wyłączenia funkcji „Protect”. Odpowiedzi sugerują sprawdzenie usług systemowych oraz opcji w programie, jednak niektóre funkcje, takie jak „zatrzymaj” czy „wstrzymaj”, są niedostępne. Użytkownicy wskazują na możliwość wyłączenia aktywnej ochrony poprzez ustawienia programu oraz korzystanie z menedżera zadań. Wskazano również, że Acronis nie ma wbudowanej opcji pauzy, co utrudnia całkowite zatrzymanie procesów. W dyskusji poruszono również alternatywy dla Acronis, takie jak Macrium Reflect i AOMEI, które oferują lepsze wsparcie dla różnych systemów plikowych i partycji.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA