logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Czujnik PAS w rowerze elektrycznym z LCD S866 - sygnał 1:1

reneeww 01 Mar 2025 21:32 1434 7
REKLAMA
  • #1 21461916
    reneeww
    Poziom 12  
    Ocena: 79
    Cześć,
    mam problem z czujnikiem pas w rowerze elektrycznym. Wymieniałem moduł i zakładałem lcd S866 do niego i nie działa PAS. Wszystko wydaje się że jest dobrze podłączone. jak podpinam oscyloskop to jest sygnał prostokątny. Jak kręcę w przód to wypełnienie jest około 70-80% (oczywiście mniej więcej) jak w tył to 20-30% - czyli odwrotne. Wydaje się ze wszystko tu jest okey, a nie chodzi. Ale wyczytałem że jest kilka rodzajów tego pas tak jak np 1:1. I chciałbym wiedzieć jak wygląda sygnał dla tego np 1:1. Bo już nie wiem gdzie szukać. Myślę że kable nie są pomylone bo by nie było sygnału prostokątnego 0-5V. Ktoś jest w stanie coś podpowiedzieć?
  • REKLAMA
  • #2 21462104
    krzysiek_sw
    Poziom 23  
    Ocena: 97
    >>21461916 Hallo,
    nie podałeś jaki czujnik zamontowałeś obecnie, a jaki był wcześniej.
    Z tego co napisałeś, rozumiem, że przy obracaniu do przodu masz sygnał 5V z krótkimi spadkami do 0V, a przy obracaniu do tylu masz 0V z krótkimi pikami 5V. Jeżeli tak — to dobrze, tak powinno być.
    PAS 1:1 oznacza, że sygnały 5V i 0V są mniej więcej równe czasowo, co oznacza, że czujnik nie jest w stanie rozpoznać, czy korba obracana jest do przodu, czy do tyłu. Jednak takie czujniki też są w sprzedaży, a z tego wynika, że są kontrolery, które takiego czujnika wymagają.
  • REKLAMA
  • #3 21462406
    reneeww
    Poziom 12  
    Czujnika pas nie wymieniałem - to jest jakiś Chińczyk. Oryginalne, moduly w tym rowerze były chinskie, a postanowilem je wymienić bo nie miały żadnej regulacji siły wspomagania. Sam rower gdzieś sprzed 8-10 lat. Natomiast mam pytanie. Mam generator, czy mogę podać sygnał z niego na kontroler bezposrednio? Chciałbym podac taki sygnal jak jest przy pas 1:1 czyli symetryczny jak pisales. Bo w sumie jeśli by to nie ruszyło tzn że może coś z tym modułem jest nie tak.
  • #4 21462469
    krzysiek_sw
    Poziom 23  
    >>21462406 Hallo,
    dobrze, nie wymieniałeś, to bardzo ważna informacja. W takim razie wystarczy pamiętać, że z kontrolera dochodzą do czujnika dwa przewody, 5V i masa, a z czujnika do kontrolera wysyłany jest prostokątny sygnał trzecim kablem. Gdzie podłączyłeś oscyloskop? Przypuszczam, że do czujnika (kabla czujnika), a więc cały układ działa poprawnie, a czego nie ma --> kontroler nie otrzymuje sygnału PAS. Na Twoim miejscu sprawdziłbym połączenie czujnika z kontrolerem, zwracając szczególną uwagę na wtyki, bo plastik może "ładnie" siedzieć, ale te miniaturowe styki potrafią wypaść lub nie mają połączenia. Dla pewosci, mozna nawet oscyloskop podłączyć do lutowania kabla w kontrolerze, wtedy wiadomo to na pewno.
    A tak przy okazji — skoro wymieniłeś S866, to czy sprawdziłeś w ustawieniach, czy PAS jest w ogóle aktywny? Bo może jest wyłączony.
  • #5 21462503
    reneeww
    Poziom 12  
    Sygnał pas na pewno dochodzi do kontrolera bo sprawdzałem na kablach przy kontrolerze - ponieważ musialem wymienic wtyczke. Była typu sm dokładnie taka sama jak przy pas ale tzn. zamiast pary samiec samica byly dwa samce. Więc obciąłem kable i lutowalem przy kontrolerze nowa wtyczke. Więc oscyloskop byl zapiety zaraz przy kontrolerze przed wtyczkami na lutach. Zapialem gnd oscyloskopu do + czujnika a sonde do kabla sygnalowego. Akurat tak ponieważ na + i sygnalowym nie miałem zgrzanych koszulek. Ale to będzie to samo tylko sygnal będzie odwrotny względem masy czujnika. W S866 jest załączony pas. Tam jest ustawienie manetka, pas lub pas+manetka. Zmieniałem na samo pas i pas+manetka. Bez różnicy.

Dodano po 11 [minuty]:

Dodam że przy kontrolerze są 3 kable: zolty, brazowy i czarny. Czarny ma przejscie pomiedzy innymi czarnymi kablami w wiązce i takze multimetr przy pomiarze napiecia pokazuje że to musi być gnd. Zwieralem przez rezystor 10k do masy kabel brazowy i zolty. Przy zwarciu przez rezystor na kablu zoltym pojawia sie stan niski to musi być sygnalowy. Brązowy utrzymuje napiecie - dlatego sądzę że kabli nie pomylilem

Dodano po 1 [minuty]:

Jedyne co mi przychodzi do głowy to to że oczekuje tego sygnału symetrycznego lub ten kontroler jest uszkodzony
  • REKLAMA
  • #6 21462679
    krzysiek_sw
    Poziom 23  
    >>21462503 Hallo,
    hmm... ale manetka funkcjonuje, czy też nie?
    Tak ogólnie, to nie jest dobrze, że wtyczki nie pasowały, to trochę ostrzeżenie, że może to nie jest właściwe połączenie. Mam nadzieje, że dokładnie to połączenie sprawdziłeś, a nie połączyłeś PASa z np. wtyczką na manetkę czy brake-low. To tylko takie przemyślenie.
    Sygnał 1:1 naturalnie możesz podać, ale nie sądzę, że to jest przyczyna.
    Piszesz, że wymieniłeś moduł... domyślam się, że chodzi Ci chyba o kontroler, więc ja bym poszedł inną drogą. Lepiej odszukać w sklepie ten kontroler i sprawdzić, z jakim czujnikiem PAS jest on oferowany w komplecie, lub jaki czujnik jest do Twojego kontrolera wskazany. Może rzeczywiście ten czujnik jest za stary i nie podaje sygnału, który oczekuje kontroler.
  • REKLAMA
  • #7 21462727
    reneeww
    Poziom 12  
    Nie mam manetki wcale podłączonej, ze względu na to ze kable jeszcze mi nie doszły. W każdym razie po spięciu razem kabli self-lerning koło rusza. Według schematu to kable żółty, brązowy i czarny jest od pas - czyli te pod które ja to mam podłączony. W akcie desperacji przepiąłem pod kable manetki z myślą ze może chińczyki się pomyliły, ale nie, też brak reakcji. Próbuje pisać do sklepu aliexpres ale to jakby się z de* rozmawiało. Pytasz jaki jest pin out- konkretnie gdzie jest +, gnd, signal, a oni zdjęcie wtyczki przysyłają ;)

Mam jeszcze jeden kontroler niby z tej samej rodziny tylko na 26A ten jest na 17A na szybko dorobie kabelki przejściowe i podłączę ten drugi i zobaczę czy to ruszy.
  • #8 21462772
    krzysiek_sw
    Poziom 23  
    >>21462727 Hallo,
    kable? A jakie kable?
    W sklepie -- to miałem na myśli, że kupiłeś jakiś standardowy kontroler, który można znaleźć u dowolnym sklepie w internecie, w Polsce czy w Europie i porównać z tym czujnikiem, który masz. Bo może kontroler wymaga czujnika z dwoma hallami czy bipolarnym Hallem, a więc czterech przewodów, diabeł wie, nie mam tego przed oczami, a tylko się domyślam.
    A może analogowy PAS, taki jak ten tutaj:

https://www.mat-con.eu/epages/62158737.sf/de_DE/?ObjectPath=/Shops/62158737/Products/pas

Mógłbyś wrzucić zdjęcie tego kontrolera z wiązkami. Schemat też możesz wrzucić, zawsze jakaś ciekawostka.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z czujnikiem PAS w elektrycznym rowerze po wymianie modułu i zainstalowaniu wyświetlacza LCD S866. Sygnał z czujnika wydaje się być poprawny, jednak kontroler nie reaguje na sygnał PAS. Użytkownik zastanawia się nad sygnałem 1:1, który powinien być symetryczny. W odpowiedziach podkreślono, że ważne jest sprawdzenie połączeń między czujnikiem a kontrolerem oraz upewnienie się, że czujnik jest zgodny z wymaganiami kontrolera. Użytkownik planuje przetestować inny kontroler, aby sprawdzić, czy problem leży w obecnym module.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA