logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Passat B5 1.9 TDI 115 KM PD - żółta kontrolka oleju, co oznacza?

robdol 15 Gru 2005 00:12 15046 6
REKLAMA
  • #1 2084511
    robdol
    Poziom 11  
    Ocena: 18
    Witam
    dziś zaobserwowałem dość dziwne zjawisko.. zapaliła mi się konrolka oleju ale nie na czerwono jak w momencie rozruchu motoru tylko na żółto tak jakbym miał skontrolować jego poziom. wydaje mi się to dość dziwne bo w opisie komputera pookładowego nie ma nic otym mowy, owszem są tzw. priorytety 2-iego stopnia tzn. wymagające sprawdzenia/uzupełnienia ( poziom płynu do zmywania szyb, grubość okładzin ham. ,rezerwa paliwa ) ale o oleum ani słowa .
    Dodam ze sprawdziłem po skończonej jeździe i wystudzeniu silnika poziom i na bagnecie jest na granicy kiedy trzeba uzupelnić .
    Co ciekawe po otwarciu maski i sprawdzeniu poziomu kontrolka zgasła .
    Tak ma być ? czy mam się zacząć martwić ?
  • REKLAMA
  • #2 2084687
    diesel5857
    Poziom 21  
    Ocena: 185
    było pisane na ten temat
    [szukaj]
    nie masz czym się przejmować jest to normalna procedura żeby zgasić tą kontrolkę
  • REKLAMA
  • #3 2085004
    robdol
    Poziom 11  
    thx
    poprawdzie szukałem ale po "łebkach"
  • #4 2085750
    Remik71
    Poziom 24  
    Ocena: 302
    Uzupełnij poziom oleju, a nie doszukuj się zjawisk paranormalnych:)
    Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #5 2092758
    robdol
    Poziom 11  
    tak zrobiłem .....tylko zamiast uzupełniać wymieniłem na nowy:D
  • #6 2138025
    Dzik_2000
    Poziom 11  
    Ocena: 3
    W passacie 115km pod kontrolke żółtą oleju podlaczone są 2rzeczy czujnik z miski (temperatury oleji i poziomu ) oraz zamek maski jesli zamek maski sie zawiesil i ne domkną w 100% to kontrolka ci sie zapali ,starsze modele nie mialy czunkika w zamku maski
  • REKLAMA
  • #7 2264545
    robdol
    Poziom 11  
    Wszystko się zgadza problem rozwiązany.

Podsumowanie tematu

✨ W Passacie B5 1.9 TDI 115 KM PD zapalenie się żółtej kontrolki oleju oznacza konieczność sprawdzenia poziomu oleju, a nie awarię. Kontrolka ta jest powiązana z czujnikami temperatury i poziomu oleju w misce oraz z czujnikiem zamka maski. Jeśli zamek maski nie jest całkowicie zamknięty, kontrolka może się zapalić. Po sprawdzeniu i uzupełnieniu poziomu oleju lub wymianie oleju kontrolka gaśnie. Takie działanie jest normalną procedurą systemu monitorowania i nie wymaga niepokoju.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA