logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak ustawić antenę satelitarną Canal+? Sygnał 0% mimo nowego sprzętu

dokrzewskidariusz 02 Mar 2025 14:42 1335 14
REKLAMA
  • #1 21462656
    dokrzewskidariusz
    Poziom 3  
    Witam, koledzy, potrzebuję pomocy w ustawieniu anteny sat canal. Wymienione dwie anteny, nowy kabel i konwenter, a sygnał, jakość non stop na 0%. Proszę o pomoc.
  • REKLAMA
  • #2 21462790
    bumble
    Poziom 40  
    Ocena: 1190
    Potrzebny miernik sygnału. Chociażby najprostszy i znajomość „nieba” gdzie jaki satelita jest.

Dodano po 1 [minuty]:

Ja używam prostego miernika wskazowkowego i kompasu w komórce.

Dodano po 33 [sekundy]:

Ja używam prostego miernika wskazowkowego i kompasu w komórce.
  • #3 21462835
    tomaszlonski
    Poziom 38  
    Ocena: 887
    Dodam jeszcze że należy znać ustawienia kątów anteny i właściwego azymutu by przynajmniej nakierować na satelitę antenę. Od tego są odpowiednie kalkulatory albo aplikacje na telefon.
    Potem należy prawidłowo ustawić w mocowaniu konwerter w odpowiednim miejscu uchwytu i odpowiednim kącie.
    Po prostu proste ustawienia. ;)

Ustawianie na odbiór to odrębna sprawa bo prosty wskaźnik dla zielonego użytkownika jest rzadko przydatny albo nie ułatwi ustawienia.

Reasumując @dokrzewskidariusz albo będziesz sie trudził godzinami by się nauczyć jak ustawić prawidłowo antenę albo ktoś to zrobi właściwie i szybko.
    Aktualnie jak widać nie masz ustawionej nawet w prosty sposób anteny i dlatego brak jakiegokolwiek sygnału.
  • REKLAMA
  • #4 21463081
    dokrzewskidariusz
    Poziom 3  
    Ustawiałem według miernika wskazówkowego i sygnalizującego oraz kompasem. Ściągniętą mam aplikację do ustawiania i nic nie pomogło.

Dodano po 3 [minuty]:

Dziękuję koledzy za podpowiedź, jutro spróbuję jeszcze raz.
  • #5 21463139
    Lukas6432
    Poziom 32  
    Ocena: 434
    dokrzewskidariusz napisał:
    Ustawiałem według miernika wskazówkowego i sygnalizującego oraz kompasem. Ściągniętą mam aplikację do ustawiania i nic nie pomogło.
    Aplikacja pomoże tylko w tym sensie że po udostępnieniu lokalizacji pokaże jakie w danym miejscu są ustawienia azymutu, elewacji i kąt skręcenia konwertera.
    To są istotne dane.

Według wskazań na dekoderze masz mieć jakość sygnału powyżej 65% i powinno działać.
    Możesz sprawdzić na kilku transponderach.
  • #6 21463142
    bumble
    Poziom 40  

Dodano po 3 [minuty]:

ale miałeś sygnał na mierniku jak kręcisz anteną w okolicy wskazanego kierunku i góra dół? Miernik wykorzystuje zasilanie LNB i pokazuje tylko sygnał.
  • #7 21463659
    marceli6
    Poziom 12  
    Ocena: 12
    To Canal+ i Polsat mają takie wymagania mając Vu+DUO 4K SE mając nawet 20% odbieram poprawnie co nie zmienia faktu że bez porządnego miernika nic nie zrobi.
  • #8 21463687
    Lukas6432
    Poziom 32  
    marceli6 napisał:
    co nie zmienia faktu że bez porządnego miernika nic nie zrobi.
    Zrobi, zrobi antenę można ustawiać poprawnie bez żadnego miernika domowym sposobem.
    Jeden przy antenie drugi kumaty przy telewizorze i przez telefon ustawić na najlepszą jakość sygnału.
  • #9 21463716
    marceli6
    Poziom 12  
    Jasne a potem na elektrodzie wołanie o pomoc
  • REKLAMA
  • #10 21463736
    bumble
    Poziom 40  
    zwykły wskazówkowy miernik i kompas. jak czasza 60cm trzeba trochę dokładności. Jak złapie jakiś sygnał będzie wiedział gdzie jest i że kont pionowy dobry, znajdzie wtedy odpowiedniego satelite i dostroi się dokładnie.

Dodano po 1 [minuty]:

marceli6 napisał:
    Jasne a potem na elektrodzie wołanie o pomoc

Czyż nie po to jest to forum??? A porady wezwij fachowca to raczej nie są jak coś zrobić we własnym zakresie. zrobi raz i się nauczy. Taki mamy cel. Pomagać i edukowac.
  • #11 21463767
    Lukas6432
    Poziom 32  
    bumble napisał:
    Pomagać i edukowac.
    Do tego wymagać, choć trochę ambicji i samodzielnosci a nie wszystko podsunięte pod nos.
  • #12 21463797
    bumble
    Poziom 40  
    Lukas6432 napisał:
    bumble napisał:
    Pomagać i edukowac.
    Do tego wymagać, choć trochę ambicji i samodzielnosci a nie wszystko podsunięte pod nos.

Ech, no tak wiadomo chęci trzeba miec. Nikt z nas tego nie zrobi za kolege możemy tylko pokierować. Jaka jest czasza? Jest zasilanie LNB? Miernik podświetlony? Te wskazówkowe powinny sie podświetlać przy zasilaniu z LNB. Sygnał jakis jakikolwiek musi się znaleźć..
    Podłaczasz miernik pod konwerter przy antenie, właczasz tuner sat i o nim zapominasz. Sprawdź jedynie w opcjach czy zasilanie LNB właczone. Stojąc przy antenie i patrząc na miernik zmieniasz ustawienia aż znajdziesz sygnał.
  • #13 21464060
    marceli6
    Poziom 12  
    Nie raz się spotkałem z takim problemem sami próbują a zarobienie kabli źle zrobione albo tak że jest zwarcie dlatego napisałem tak a nie inaczej.Oczywiście pomagać jak najbardziej lecz konkretów brak nie napisał o kablu czy jest dobrze zrobiony chociaż jakieś fotki mógł wstawić a tak to kryształowa kula.
  • REKLAMA
  • #14 21464067
    bumble
    Poziom 40  
    No ja myślę że zasilanie LNB jest i szukamy tylko sygnałka
  • #15 21470359
    LeDy
    Poziom 43  
    Ocena: 2917

Dodano po 3 [minuty]:

A na jakim transponderze, kanale, ustawiasz?

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik ma problem z ustawieniem anteny satelitarnej Canal+, mimo wymiany sprzętu (antena, kabel, konwerter), sygnał wynosi 0%. W odpowiedziach podkreślono znaczenie użycia miernika sygnału oraz znajomości kątów ustawienia anteny (azymut, elewacja). Zaleca się korzystanie z aplikacji mobilnych do określenia właściwych ustawień oraz sprawdzenie zasilania LNB. Użytkownicy sugerują, że można ustawić antenę bez profesjonalnego sprzętu, jednak wymaga to współpracy dwóch osób oraz cierpliwości. Wskazano również na możliwość problemów z kablami lub ich podłączeniem.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA