logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Na podstawie jakiej ustawy wykonać przeglądy starych instalacji.

dawidkow724 03 Mar 2025 10:18 534 6
REKLAMA
  • #1 21463761
    dawidkow724
    Poziom 2  
    Witam.

Mam pytanie odnośnie przeglądów instalacji elektrycznych w domach jednorodzinnych z lat 90. i wcześniej, gdzie normy i sposób wykonania instalacji były dość inne, np. stosowanie instalacji 2-żyłowych itp.
    Na podstawie jakiej normy wystawiacie, zaświadczenia? Ponieważ wydaje mi się, że norma PN-HD 60364-6 nie jest tutaj odpowiednia z przyczyn samej budowy instalacji względem obecnych norm.
    Czytałem gdzieś o PBUE, ale również spotkałem się z komentarzem o tym, że te prawo już nie działa.
    Co o tym sądzicie i jak wy sobie z tym radzicie?
  • REKLAMA
  • #2 21463830
    gbksiazczak
    Poziom 31  
    Ocena: 320
    dawidkow724 napisał:
    wystawiacie, panowie, zasiedzenia?

Co Autor ma na myśli?
  • REKLAMA
  • #3 21463831
    bumble
    Poziom 40  
    Ocena: 1190
    Według norm jakie obowiązywały. Co znaczy dokonać przeglądu? Pomiary? Modernizacja? Odkurzenie? Sprawdzenie połaczeń?
  • REKLAMA
  • #4 21463833
    CYRUS2
    Poziom 43  
    Ocena: 3489
    dawidkow724 napisał:
    Witam.
    Mam pytanie odnośnie przeglądów instalacji elektrycznych w domach jednorodzinnych z lat 90. i wcześniej, gdzie normy i sposób wykonania instalacji były dość inne, np. stosowanie instalacji 2-żyłowych itp.
    Przeglad -to parametry.
    Wynik przegladu - parametry odpowiednie do istniejącej instalacji.
    dawidkow724 napisał:

Na podstawie jakiej normy wystawiacie, panowie, zasiedzenia?
    Nie ma "zasiedzenia".
    dawidkow724 napisał:

Ponieważ wydaje mi się, że norma PN-HD 60364-6 nie jest tutaj odpowiednia z przyczyn samej budowy instalacji względem obecnych norm.
    Jest odpowiednia.
    Przedmiotem normy jest metodyka wykonywania pomiarów sprawdzanej instalacji.
    Jaka powinna być badana instalacja - nie wiadomo.
    Bo instalacja nie posiada książki - tak jak pojazd.

Instalacja ma być bezpieczna.
  • #5 21479741
    MarKiep
    Poziom 9  
    Ocena: 4
    dawidkow724 napisał:
    Na podstawie jakiej normy wystawiacie zaświadczenia? Ponieważ wydaje mi się, że norma PN-HD 60364-6 nie jest tutaj odpowiednia z przyczyn samej budowy instalacji względem obecnych norm.

Stan instalacji ocenia elektryk.
    W praktyce często stosuje się bardziej restrykcyjne podejście do starych instalacji, a w przypadku instalacji wykonanych przed wprowadzeniem nowych norm dostosowuje się te instalacje do nowych warunków/standardów.
  • REKLAMA
  • #6 21479753
    bumble
    Poziom 40  
    Ocena: 1190
    MarKiep napisał:
    a w przypadku instalacji wykonanych przed wprowadzeniem nowych norm dostosowuje się te instalacje do nowych warunków/standardów.

Chcesz powiedzieć że stare instalacje mają być przerobione bo nie spełniają nowych norm a spełniały stare. Wybacz ale większej bzdury nie czytałem. Czyli ja mam licznik z domu przenieść na ogrodzenie bo teraz musi być w granicy działki a dawniej mógł być w domu?
    Nie wspomnę o instalacjach dwuprzewodowych i zerowaniu które cały czas funkcjonują.

Dodano po 3 [minuty]:

Co innego jeśli instalacja przechodzi modernizację/remont/wymiane.
  • #7 21479768
    MarKiep
    Poziom 9  
    Ocena: 4
    bumble napisał:
    Co innego jeśli instalacja przechodzi modernizację/remont/wymianę.

O tym właśnie napisałem.

bumble napisał:
    Chcesz powiedzieć, że stare instalacje mają być przerobione, bo nie spełniają nowych norm, a spełniały stare. Wybacz, ale większej bzdury nie czytałem. Czyli ja mam licznik z domu przenieść na ogrodzenie, bo teraz musi być w granicy działki, a dawniej mógł być w domu?

A jak masz starego diesla, to lejesz olej spożywczy czy olej silnikowy? Taki, o jakim zadecydujesz, niemniej jednak jedno z tych rozwiązań ma dużo więcej plusów aniżeli drugie. To samo z licznikiem w domu i starymi instalacjami.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownicy dyskutują na temat przeglądów starych instalacji elektrycznych w domach jednorodzinnych, szczególnie tych z lat 90. i wcześniejszych, które często nie spełniają obecnych norm. Pojawiają się pytania dotyczące odpowiednich norm do wydawania zaświadczeń, z uwagą na to, że norma PN-HD 60364-6 może być niewłaściwa ze względu na różnice w budowie instalacji. Wskazano, że ocena stanu instalacji powinna być przeprowadzana przez elektryka, a w praktyce często stosuje się bardziej restrykcyjne podejście do starych instalacji, dostosowując je do nowych standardów. Wspomniano również o problemach związanych z modernizacją i wymianą starych instalacji, które mogą nie spełniać aktualnych wymogów.
REKLAMA