logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Mazda RX8: Moduł Bluetooth AUX własnej produkcji o dobrym dźwięku

arecki09 05 Mar 2025 08:45 411 5
REKLAMA
  • #1 21466749
    arecki09
    Poziom 17  
    Ocena: 41
    Witam
    Chce przygotować adapter Bluetooth- AUX do swojej Mazdy RX8. Nie jestem przekonany co do jakości dźwięku tych tanich adapterów po 30zł dlatego pojawił się pomysł stworzenia czegoś lepszego. Tu pytanie do osłuchanych, których z modułów BT wypada najlepiej pod kątem jakości dźwięku w który warto zainwestować?? Chodzi o moduły w postaci PCBA do własnej adaptacji
  • REKLAMA
  • #2 21466757
    viayner
    Poziom 43  
    Ocena: 2055
    Witam,
    może nieco z innej strony, czy uważasz, że:
    - jakość dźwięku w samochodzie ma aż takie znaczenie?
    - dookoła są hałasy i inne zakłócenia skutecznie tłumiące jakość.
    - samo źródło dźwięku (zakładam telefon) już nie jest wysokiej klasy.
    - czy będziesz w stanie odróżnić jakość tych adapterów? nie wiem, co preferujesz, ale np. przy głośnym słuchaniu to jest bez znaczenia, jaki masz adapter, duże natężenie dźwięku w połączeniu z zakłóceniami zewnętrznymi dawno już pozbawi dźwięk jakości.
    - żeby mówić o jakości, trzeba by tę "puszkę" o fatalnych akustycznych właściwościach, jaką jest wnętrze samochodu, wytłumić i dostosować.
    Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #4 21466831
    arecki09
    Poziom 17  
    Ocena: 41
    @viayner
    Dla mnie ma znaczenie, RX8 nie jest źle wyciszonym autem a oryginalne Bose jest w bardzo dobrym stanie i przy odtwarzaniu z CD dźwięk jest bardzo przyjemny a wszelkie transmitery FM jakie wypróbowałem psują efekt tego nagłośnienia
    @speedy9
    Dzięki za trop, wygląda nieźle a ten moduł https://pl.aliexpress.com/item/1005008034873227.html wydaje się fajnym rozwiązaniem do mojego celu. To samo IC co zaproponowany
  • REKLAMA
  • #5 21466846
    viayner
    Poziom 43  
    Ocena: 2055
    Witam,
    nie do końca się zgodzę, sam używam któregoś z tańszych transmiterów FM i na warunki samochodowe jest wystarczająco dobry, oczywiście model modelowi nie równy i może trafiłem na "lepszy". Ale na pewno nie porównuję i nie oczekuję jakości, jaką mam w domu.
    Pozdrawiam
  • #6 21466930
    speedy9
    Pomocny dla użytkowników
    Ocena: 2425
    Przez adapter Bluetooth-AUX jakość jest lepsza niż przez transmiter FM. Transmitery lubią chociażby zbierać różne zakłócenia z instalacji samochodowej. Nie mówię, że zawsze. Sprawdź to na przykład, jak jest u Ciebie w najprostszy sposób. Włącz zapłon (nie uruchamiaj silnika), tak by transmiter miał zasilanie i radio się włączyło. Ustaw dość wysoką głośność w radiu i posłuchaj "ciszy" na częstotliwości transmitera.
REKLAMA