logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Typ głowicy laserowej w odtwarzaczu Marantz SA7001 KI - gdzie kupić?

jcieplinski89 07 Mar 2025 12:30 432 7
REKLAMA
  • #1 21469878
    jcieplinski89
    Poziom 3  
    Witam, mam pytanie. Jaki typ lasera jest w odtwarzaczu Marantz SA7001 KI? Może ktoś podpowie, gdzie kupić lub poda mi symbol, całego napędu? Z góry dziękuje za podpowiedź i pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 21469908
    jcieplinski89
    Poziom 3  
    Tak, ale który to typ, bo z tego, co czytałem, to były matowane dwa rodzaje. Ja mam wersję ki odtwarzacza i tu jest problem, która będzie pasować.
  • #4 21469913
    tomtim123
    Poziom 37  
    Ocena: 756
    A do odtwarzacza zaglądałeś ? masz jakieś pojęcie o sprzęcie, czy kompletny laik jesteś ?
  • #5 21471407
    jcieplinski89
    Poziom 3  
    Wiesz, z Ali to sobie sam mogę znaleźć, dlatego zadałem pytanie, bo wersja normalna a wersja KI mają inne głowice. Ja nie chcę podróby z Ali, tylko oryginalną głowicę. Nawet jak rozbierzesz napęd, co jest trudne, bo to nie jakieś badziewie od Sony, tylko zamknięty w puszce napęd powleczony od środka miedzią. Myślałem, że znajdę kogoś, kto się tym zajmuje i wie, co i jak, ale widzę, że nie. Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #6 21472577
    wkj
    Poziom 37  
    Ocena: 396
    Wg spisu w tym typie cd jest SACD HOP-1200R.
  • #7 21898389
    lenny67
    Poziom 16  
    Ocena: 43
    Ja bym założył HOP-1000 na odlewie z metali lekkich, jest zamienny z "plastykowym" HOP-1200.
  • REKLAMA
  • #8 21898414
    398216 Usunięty
    Poziom 43  
    Ocena: 9237
    jcieplinski89 napisał:
    Ja nie chcę podróby z Ali, tylko oryginalną głowicę.

Z tego co wiem, to i tak wszystkie lasery robią w chinach... Nie ważne czy oryginał czy "podróba" to to samo - różnica polega na tym, że podczas sprawdzania te słabsze (o gorszych parametrach optycznych) są kierowane do ogólnej sprzedaży a te lepsze do produkcji i serwisów. Nie znaczy to jednak że każdy z tych gorszych nie nadaje się do niczego - po prostu można trafić na dobry a można na złom. Jaka sztuka się trafi to może wiedzieć tylko sprzedawca, bo to on odbiera towar z fabryki i wie ile za co płaci. A żeby potem sprzedać towar i tak wszystkie mają taką samą cenę - jak się komuś trafi złom to albo zareklamuje i dostanie zwrot lub inny laser, albo zrezygnuje z reklamacji uznając ze to i tak wszytko to złom... Summa summarum sprzedawca na tym zarabia.
    Sprawdzaj ilość "gwiazdek" albo opinie albo jedno i drugie. Dobrze jest też sprawdzić ile sztuk dany sprzedawca sprzedał - to wszystko razem daje pewny obraz czy sprzedawca sprzedaje uczciwie dobry towar, czy szmelc i po kilku sprzedanych sztukach zwija interes by się pojawić jako inna firma.
    To dotyczy nie tylko laserów ale w zasadzie każdego sprzedawanego na Alli towaru.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy identyfikacji typu głowicy laserowej i całego napędu w odtwarzaczu SACD Marantz SA7001 KI oraz możliwości zakupu oryginalnej części. Wskazano ofertę samego lasera na AliExpress, ale podkreślono, że wersja KI może wymagać innego typu głowicy niż standardowa. Pojawiła się informacja, że według spisu w tym modelu zastosowano napęd SACD HOP-1200R, a jako zamiennik wskazano HOP-1000 na odlewie z metali lekkich, kompatybilny z „plastykowym” HOP-1200. W dyskusji zwrócono też uwagę na ryzyko zakupu zamienników z Chin oraz na konieczność sprawdzania opinii sprzedawcy, liczby sprzedaży i jakości optycznej lasera.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA