logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Wybór przewodu YDY czy YDYp 5x4mm do płyty indukcyjnej w kuchni?

wamnok 07 Mar 2025 20:55 663 6
REKLAMA
  • #1 21469813
    wamnok
    Poziom 11  
    Ocena: 2
    Nie chcę zakładać nowego tematu, aby nie zaśmiecać forum, więc postanowiłem zapytać tutaj. Jestem w podobnej sytuacji co autor tematu, robię remont kuchni i chcę położyć przewód 5x4 mm na przyszłość (na zapas). Jaki przewód podtynkowo najczęściej się kładzie/kładziecie z rozdzielnicy do puszki instalacyjnej w kuchni pod płytę indukcyjną, chodzi mi o to, czy YDY czy YDYp (okrągły czy płaski)?
    Moderowany przez Topolski Mirosław:

Wydzielono z: https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic3949513.html
    3.1.19. Publikowanie wpisów w dyskusjach archiwalnych. Przez dyskusje archiwalne rozumie się dyskusje oznaczone odpowiednio przez Usługodawcę jako: Temat archiwalny lub Wątek archiwalny.

• REKLAMA
  • #2 21469951
    tyqva
    Poziom 36  
    Ocena: 1146
    wamnok napisał:
    Nie chcę zakładać nowego tematu aby nie zaśmiecać forum, więc postanowiłem zapytać tutaj. Jestem w podobnej sytuacji co autor tematu, robię remont kuchni i chcę położyć przewód 5x4mm na przyszłość (na zapas). Jaki przewód podtynkowo najczęściej się kładzie/kładziecie z rozdzielnicy do puszki instalacyjnej w kuchni pod płytę indukcyjną, chodzi mi o to czy YDY czy YDYp (okrągły czy płaski)?
    Właśnie zaśmieciłeś forum, bo tym jest pisanie w cudzym, archiwalnym temacie.
  • REKLAMA
  • #3 21470348
    EnergyAID

Poziom 16  
    Ocena: 34
    >>21469813
    Nie ma specjalnego znaczenia*, czy płaski czy okrągły. Głównie liczy się przekrój żył i poprawne, solidne łączenia w puszkach.
    * Pewne procentowe różnice pewnie są w warunkach chłodzenia YDY i YDYp, ale w praktyce na to się nie patrzy. Wygodniej będzie raczej zastosować YDYp.
    Konto firmowe:
    Energy AID: Analizy i doradztwo energetyczne
    Kwiatkowskiego 13/30, Szczecin, 71-004 | Strona WWW: www.energy-aid.pl
  • REKLAMA
  • #4 21473466
    wamnok
    Poziom 11  
    Ocena: 2
    Byłem w hurtowni elektrycznej i organoleptycznie mogłem ocenić oba przewody tego samego producenta 5x4 mm² i płaski zdecydowanie lepiej ułożyć "na zakrętach", a tych u siebie będę miał kilka, tylko nieznacznie głębszą bruzdę trzeba na niego zrobić. Płaski, jak sama nazwa wskazuje, jest płaski (płytsza bruzda wystarczy), jednak jest dosyć szeroki i sztywny, i manewrowanie nim jest już problemowe (w linii prostej jest ok). Z tego, co się dowiedziałem, to jeśli chodzi o drut 5x4 czy nawet 5x2.5 do indukcji, to częściej jest wybierany okrągły i pewnie taki wybiorę.
  • #5 21473503
    clubber84
    Poziom 39  
    Ocena: 1716
    Witam,
    wybierz, co tam będzie wygodne, ale zgodnie z normą - min. przekrój żył 2,5mm².

Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #6 21473707
    Tomek.K.
    Poziom 33  
    Ocena: 531
    wamnok napisał:
    Z tego co się dowiedziałem to jeśli chodzi o drut 5x4 czy nawet 5x2.5 do indukcji to częściej jest wybierany okrągły i pewnie taki wybiorę

Nie wiem skąd takie dane, ale to w tym przypadku nie ma najmniejszego znaczenia. W Polsce bardzo popularne są YDYp, czyli płaskie, bo można je ułożyć w stosunkowo cienkiej warstwie tynku, a okrągłe wymagają większej głębokości. Kup, to co wygodniej ułożyć. Gdyby podejść do tematu od strony oddawania ciepła, to płaski łatwiej odda ciepło niż okrągły ze względu na budowę, ale to w tym zastosowaniu ma marginalne lub żadne znaczenie.
    Link
  • #7 21473722
    sq3evp
    Poziom 39  
    Ocena: 869
    Jak to mówią - to zależy, koledzy podają czym różni się YDY od YDYp. To są kwestie techniczne, ale ważne są też kwestie finansowe.
    Na pewno lepiej wybrać 5x4mm² na większą obciążalność prądową długotrwałą (w dużym skrócie - mniejsza reyzstancja żył i przez to większa obciążalność prądowa oraz mniej się grzeje).

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono wybór przewodu YDY lub YDYp 5x4mm do instalacji płyty indukcyjnej w kuchni. Użytkownicy zauważają, że kluczowe są przekroje żył oraz solidne połączenia, a wybór między przewodami płaskimi (YDYp) a okrągłymi (YDY) nie ma dużego znaczenia w praktyce. Płaskie przewody są łatwiejsze do ułożenia w cieńszej warstwie tynku, ale okrągłe mogą być preferowane w przypadku większych zakrętów. Wskazano również na znaczenie większej obciążalności prądowej przy wyborze przewodu 5x4mm², co przekłada się na mniejszą rezystancję i lepsze odprowadzanie ciepła.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA