logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Ile żył ma przewód YDYp 5x2,5 z oznaczeniem żo? Podłączenie płyty indukcyjnej

kostka89pn 08 Lip 2025 12:07 1011 32
REKLAMA
  • #1 21600598
    kostka89pn
    Poziom 2  
    Proszę o poradę.
    Pytanie o przewód YDYp 5x2,5, którym chcę zasilić płytę indukcyjną.
    Rozumiem, że przewód ma pięć żył, ale znalazłem też taki z oznaczeniem ŻO, czyli dodatkową żyłę ochronną. Czy w takim przypadku żył w nim będzie 6? Czy oba przewody będą się nadawać – ten z ŻO i bez? Na moje rozumowanie ten z ŻO powinien być droższy, a tak nie jest, więc pytam, czy się nada?
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 21600610
    kostka89pn
    Poziom 2  
    Powiedz mi, kolego, czy jak część instalacji w domu będę miał na przewodach bez żo, a część z, to robi to jakąś różnicę? Można mieszać? Zamierzam samemu położyć przewody, a podłączenie zlecić elektrykowi. Dlatego pytam. Jeśli mógłbyś doradzić jeszcze w temacie rozdzielnicy, to której firmy lub model byś polecił, jeśli chodzi o nadtynkową 5×18 i podtynkową 2×18, cena adekwatna do jakości wewnątrz domu.
  • #4 21600612
    Plumpi
    Specjalista - systemy grzewcze
    Ocena: 2627
    Przewód 5x2,5mm2 posiada 5 żył.
    "żo" oznacza, że jedna z pięciu żył posiada izolację w kolorze żółto-zielonym.

Dodano po 7 [minuty]:

kostka89pn napisał:
    Powiedz mi kolego czy jak część instalacji w domu będę miał na przewodach bez żo a część z to robi to jakąś różnicę ? Można mieszać ? Zamierzam samemu położyć przewody a podłączenie zlecić elektrykowi. Dlatego pytam. Jeśli mógłbyś doradzić jeszcze w temacie rozdzielnicy to której firmy lub model byś polecił jeśli chodzi o nad tynkową 5x18 i pod tynkową 4x18 cena adekwatna do jakości w wewnątrz domu.

Większość przewodów instalacyjnych posiada przewód z izolacją w kolorze żółto-zielonym i nie ma oznaczenia "żo".
    To oznaczenie "żo" to taki polski wymysł, który powstał w czasach, kiedy jeszcze były problemy z produkcją izolacji dwukolorowej i zamiast dwukolorowej izolacji były jednokolorowe np. zółte, zielone, czerwone, białe, czasami nawet bezbarwne.
  • #5 21600621
    anchilos
    Poziom 39  
    Ocena: 962
    kostka89pn napisał:
    czy jak część instalacji w domu będę miał na przewodach bez żo, a część z, to robi to jakąś różnicę?

Bez różnicy.
  • #6 21600632
    kkknc
    Poziom 43  
    Ocena: 6661
    Pytanie z egzaminu dla policjantów. Jakiego koloru jest biały fiat za oknem ...
    Liczba żył to 5. W końcu masz 5x
  • #7 21600679
    KonradGatek
    Poziom 30  
    Ocena: 743
    kkknc napisał:
    Pytanie z egzaminu dla policjantów. Jakiego koloru jest biały fiat za oknem ...
    Liczba żył to 5. W końcu masz 5x

Kolego, Ta odpowiedź to jest bardzo nieładna. Policjanci są profesjonalistami i osobami mądrymi, bo są policjantami. Podobnie jak elektrycy, znają przepisy, normy i mają uprawnienia za 500 zł.
    Tutaj Autor chce sam zrobić brudną robotę, żeby zapłacić mniej. To tak jakbyś poszedł do baru i dał im obrane ziemniaki i garść ukiszonej kapusty. Żeby kucharz tylko ugotował i dosypał niedużo, prawie nic przyprawy.
    Plumpi napisał:
    Przewód 5x2,5mm2 posiada 5 żył."żo" oznacza, że jedna z pięciu żył posiada izolację w kolorze żółto-zielonym.

Takich też odpowiedzi Autor i społeczeństwo oczekuje. Szybkie dwa zdania i wszystko wiadome. Projektant to chciałby z 1000 zł za projekt elektryczny domku.
  • Pomocny post
    #8 21600707
    clubber84
    Poziom 39  
    Ocena: 1717
    Witam,
    KonradGatek napisał:
    Tutaj Autor chce sam zrobić brudną robotę, żeby zapłacić mniej.

tak, autor zamierza tak zrobić, ale nie zauważyłeś, że zamierza dopiero po wykonaniu brudnej roboty zawołać elektryka.
    A to się robi przed pierwszym wbiciem dłuta młotowiertarki w ścianę lub podłogę.
    Przychodzi elektryk, wysłuchuje inwestora... zresztą komu ja to tłumaczę? Przecież kol. @KonradGatek jest elektrykiem za 35zł/h i nie potrzebuje porad jakiegoś anonima z forum elektrody!

Do autora:
    - zanim wbijesz dłuto młotowiertarki w ścianę lub podłogę, zaproś elektryka na "wizję lokalną", zobaczy wszystko na miejscu, wysłucha twoich życzeń, marzeń i zażaleń, wykona prosty schemat oraz kosztorys, powie co, gdzie, jak masz zrobić i potem przyjdzie wszystko pospinać, podłączyć, posprawdzać, pomierzyć, na koniec wystawi protokół z pomiarów powykonawczych i wtedy możesz zacząć używać po części przez siebie zrobionej instalacji.

Pozdrawiam
  • #9 21600728
    kkknc
    Poziom 43  
    Ocena: 6661
    KonradGatek napisał:

Kolego, Ta odpowiedź to jest bardzo nieładna. Policjanci są profesjonalistami i osobami mądrymi, bo są policjantami.

Jakbyś żył w poprzednim ustroju to byś wiedział skąd się kawały o policjantach brały. A ten żart jest właśnie z poprzedniego ustroju. I to wypisz wymaluj autor pasuje.....
    A od montażu takich rzeczy to jest ktoś kto ma świadectwo kwalifikacji tak żeby podbić gwarancję. Bez tego ani rusz.
  • #10 21600744
    KonradGatek
    Poziom 30  
    clubber84 napisał:
    Przychodzi elektryk, wysłuchuje inwestora... zresztą komu ja to tłumaczę? Przecież kol. konradgatek jest elektrykiem za 35zł/h i nie potrzebuje porad jakiegoś anonima z forum elektrody!

Przeczytaj jeszcze raz co napisałem. Jak trzeba, to Ci powtórzę:
    To Autor wątku pyta się o typ przewodu na forum i oczekuje odpowiedzi konkretnych, takich jak udzielił Plumpi. A nie śmieszkowych w stylu "elektryk będzie wiedział i daj mu pieniądze za jego godziny nauki".
    Autor nie chce tego co mu proponujesz: Przychodzi elektryk, wysłuchuje inwestora...
    Co do tych 35 zł, to masz rację - takie są zarobki elektryków. Lecz Mój Pan Właściciel twierdzi, że jak przyjadę na usługę do Klienta to będzie kosztowało około 300 zł netto na godzinę. Bo firma jest profesjonalna i w Jego Firmie pracują sami Profesjonaliści i dlatego to tyle kosztuje, no i złodziejskie ZUSy, USy, i inne.
    clubber84 napisał:
    Do autora:
    - zanim wbijesz dłuto młotowiertarki w ścianę lub podłogę, zaproś elektryka na "wizję lokalną", zobaczy wszystko na miejscu, wysłucha twoich życzeń, marzeń i zażaleń, wykona prosty schemat oraz kosztorys, powie co, gdzie, jak masz zrobić i potem przyjdzie wszystko pospinać, podłączyć, posprawdzać, pomierzyć, na koniec wystawi protokół z pomiarów powykonawczych i wtedy możesz zacząć używać po części przez siebie zrobionej instalacji.

Post wcześniej proponowałem w restauracji tak zrobić. Przynieść obrane ziemniaki i ukiszoną kapustę. Żeby było taniej.
    Jutro idę do lekarza, mam już wypisaną receptę. Imię, nazwisko, pesel, adres. On tylko wpisze dwa słowa z nazwami leków. Będzie miał łatwiej, czyli taniej. To może mu 50 zł wystarczy?
    Pozdrawiam.
  • #11 21600755
    clubber84
    Poziom 39  
    @KonradGatek - podchodzę do twoich postów tak, jak ty podchodzisz do użytkowników odpowiadających autorom tematów.
    Zamiast z podejściem gburowatym, zacznij zadawać pytania autorom laikom, bo oni zawsze zapominają w pierwszych postach o najważniejszych informacjach.
    A tak poza tym, to dział "Elektryka dla każdego" jest działem dla każdego, kto ma minimum wiedzy z branży, w której zadaje pytanie.
    Nie ma się tej wiedzy? Woła się fachowca, tym bardziej w elektryce, bo przez wtykanie rączek, tam gdzie nie powinno, można sobie lub komuś zrobić krzywdę.

Pozdrawiam
  • #12 21600783
    KonradGatek
    Poziom 30  
    clubber84 napisał:
    podchodzę do twoich postów tak, jak ty podchodzisz do użytkowników odpowiadających autorom tematów.

Przecież Kolega Plumpi dał odpowiedź taką za jednego pomogła. I zero złotówek dla osoby z wiedzą. Tak jak Autor chciał.
    Takie podejście jest prawidłowe i takie należy promować (Lajki, Pomogły, TumbkiWgórę).
    Tego też nauczyli sami elektrycy - zrób za mnie 70% prac. I za 5% ceny usługi dokończy ją.
    A nie jakieś śmieszkowanie o typu: "jak jesteś chory, to idź do dobrego lekarza".
  • #13 21600815
    clubber84
    Poziom 39  
    KonradGatek napisał:
    zrób za mnie 70% prac. I za 5% ceny usługi dokończy ją.

Skoro podobno jesteś elektrykiem etatowym, to jeśli twój pryncypał zleci tobie wykonanie prac budowlanych przed położeniem instalacji, to nie oznacza, że elektryk na swoim garnuszku będzie tak samo radosny jak skowronek, kiedy musi kuć i bruzdować, choć często nie ma wyboru i jak trzeba, to trzeba.
    Jeśli klient chce zrobić brudną robotę za elektryka, to się mu to umożliwia, obniżając cenę za "montaż instalacji". W tym czasie elektryk może pójść na inne zlecenia i zarobić więcej, niż za to kucie i bruzdowanie. To jest ta wolność gospodarcza - chce inwestor za mnie zrobić "czarną robotę"? Proszę bardzo, ale jeśli nie chce, to stawka wzrasta o tyle i tyle.
    Etatowiec tak nie może, samozatrudniony ma wolną rękę.

I nie porównuj tu medycyny, bo takie porównanie nie ma absolutnie sensu - podstaw medycyny nie uczyli i nie uczą w zawodówkach czy technikach.
    Medycyna to nauka ścisła i do niej trzeba mieć przygotowanie ogólne trochę wyższe, niż musi mieć elektryk, czy budowlaniec.

Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #14 21600849
    kostka89pn
    Poziom 2  
    Jeszcze raz dziękuję za pomocne odpowiedzi i przepraszam za tę gówno-burzę, która się rozpętała.
    Może i jestem laikiem, ale umiem obsługiwać YouTube'a i elektryk wcześniej był u mnie. Szukając tańszych przewodów, natknąłem się na wcześniej wspomniane oznaczenia, a na ich precyzyjne odpowiedzi nie, więc wolałem zapytać.

Wiem, czego chcę, czyli jedna rozdzielnica główna 5x18 w pomieszczeniu gospodarczym, z której puszczę cztery przewody YDYp 5x6 do każdego z mieszkań powstałych z podziału domu. Każde mieszkanie wyposażone w rozdzielnicę 2x18, z której wyprowadzę przewody:
    1. siła YDYp 5x2,5 do płyty grzewczej
    2. YDYp 3x2,5 do piekarnika i okapu
    3. YDYp 3x2,5 do reszty urządzeń w kuchni typu lodówka, zmywarka, czajnik
    4. YDYp 3x2,5 reszta gniazdek: sypialnia, salon, łazienka
    5. YDYp 3x2,5 rezerwa klimatyzacja
    6. YDYp 3x1,5 oświetlenie, a tam gdzie schodowe, między nimi 4x1,5
    W każdym mieszkaniu po max 3 rolety automatyczne, więc zasilanie wezmę z oświetlenia.
    Wiem, co to łączenie szeregowe w puszkach i tak przygotowaną instalację z opisanymi przewodami zostawię do podłączenia elektrykowi.
    Jeśli coś przegapiłem lub gdzieś popełniam błąd, proszę o poradę.
    Dziękuję za zaangażowanie.
  • #15 21601061
    Plumpi
    KonradGatek napisał:
    Przecież Kolega Plumpi dał odpowiedź taką za jednego pomogła.

Nie "mów hop", bo to się dopiero okaże :)

KonradGatek napisał:
    Takie podejście jest prawidłowe i takie należy promować (Lajki, Pomogły, TumbkiWgórę).

Aleś mnie rozbawił. Obecnie, zwłaszcza nowi to tylko wpadają, rzucą pytaniem i co najwyżej się obrażą, że udzielana odpowiedź nie jest zgodna z ich oczekiwaniami. Do tego jeszcze potrafią się obrazić, napisać, że nie ma tu nikogo kto by pomógł albo, że żadna z odpowiedzi nie była pomocna, zwłaszcza jak odpowiedzi nie były zgodne z wyobrażeniami :)

KonradGatek napisał:
    Tego też nauczyli sami elektrycy - zrób za mnie 70% prac. I za 5% ceny usługi dokończy ją.

Ale wszystko jest kwestia umowy.

clubber84 napisał:
    To jest ta wolność gospodarcza - chce inwestor za mnie zrobić "czarną robotę"? Proszę bardzo, ale jeśli nie chce, to stawka wzrasta o tyle i tyle.
    Etatowiec tak nie może, samozatrudniony ma wolną rękę.

I tu jest właśnie clou.

kostka89pn napisał:
    W każdym mieszkaniu po max 3 rolety automatyczne, więc zasilanie wezmę z oświetlenia.

To jest zły pomysł. Najlepiej jest wyprowadzić niezależny/niezależne obwody. Ponadto trzeba zaplanować wcześniej jakie te rolety będą. Czy z własnym sterowaniem, czy też sterowaniem centralnym.

kostka89pn napisał:
    Wiem, co to łączenie szeregowe w puszkach

W instalacjach elektrycznych nie ma czegoś takiego jak "łączenie szeregowe".

Co do elektryka to jak już jeden z kolegów napisał, warto aby on to obejrzał wcześniej i doradził, co, gdzie, ile przewodów, ile żył itd. W elektryce są pewne zasady co do obwodów, liczby gniazd w danym obwodzie, sposobu prowadzenia, a nawet jakimi trasami należy prowadzić przewody i jakimi nie wolno, jak przechodzić poprzez dylatacje, jak zabezpieczać przewody na poszczególnych etapach budowy. Ponadto gdzie i jak wykonać połączenia wyrównawcze, jak wykonać uziemienie itd.
    Temat jest zbyt obszerny, aby to teraz tłumaczyć każdemu, a żeby komuś pomóc to trzeba znać dokładne rozplanowanie domu oraz warunki.
  • #16 21601162
    tyqva
    Poziom 36  
    Ocena: 1146
    Plumpi napisał:
    …..
    W instalacjach elektrycznych nie ma czegoś takiego jak "łączenie szeregowe".
    ….
    Nie żebym się czepiał, ale taki kategoryczne stwierdzenie jest niepoprawne. Każdy odbiornik jest ostatnim elementem instalacji od źródła zasilania, poprzez różne aparaty, linie zasilające i zabezpieczenia - jest elementem sieci elektrycznej połączonej szeregowo.
    Jeśli zaś ta uwaga dotyczyła łączeń przewodów w puszkach - to też jest niecelna, wszak w puszce obwodu oświetleniowego łącznik jest w szeregu z lampą oświetleniową, w puszce gniazd wtyczkowych zaś przewody mogą być prowadzone od puszki do puszki tworząc szereg połączeń.
  • #17 21601238
    Plumpi
    tyqva napisał:
    puszce obwodu oświetleniowego łącznik jest w szeregu z lampą oświetleniową, w puszce gniazd wtyczkowych zaś przewody mogą być prowadzone od puszki do puszki tworząc szereg połączeń.

Łączniki oczywiście w połączeniu szeregowym z lampami. Aparaty w rozdzielnicy łączymy w szereg lub równolegle, zależnie od aparatu.

Poszczególne gniazda i obwody w puszkach, łączymy równolegle, a nie szeregowo.
    "Szereg połączeń" to jednak nie to samo co "łączenie szeregowe".
  • #18 21601341
    tyqva
    Poziom 36  
    Ocena: 1146
    Plumpi napisał:

Łączniki oczywiście w połączeniu szeregowym z lampami. Aparaty w rozdzielnicy łączymy w szereg lub .
    Cieszę się, że wycofujesz się z poprzedniego niefortunnego stwierdzenia.
  • #19 21601383
    zbich70
    Poziom 43  
    Ocena: 6617
    Plumpi napisał:
    "Szereg połączeń" to jednak nie to samo co "łączenie szeregowe".
    Dlatego określeń szeregowo i równolegle staram się używać tylko do połączeń elektrycznych (zaciski gniazd połączone są równolegle).
    Natomiast w przypadku instalacji tzw bezpuszkowych, czyli instalacja ułożona od gniazda do gniazda, preferuję określenie instalacja kaskadowa.
    O ile elektrycy rozumieją o co chodzi, to w przypadku laików bywają nieporozumienia, gdy tego samego słowa używa się w całkowicie odmiennych sytuacjach.
  • #20 21601421
    Plumpi
    tyqva napisał:
    Plumpi napisał:

Łączniki oczywiście w połączeniu szeregowym z lampami. Aparaty w rozdzielnicy łączymy w szereg lub .
    Cieszę się, że wycofujesz się z poprzedniego niefortunnego stwierdzenia.

Faktycznie trochę niefortunnie użyłem takiego stwierdzenia. Powinienem to może inaczej sformułować. Aczkolwiek "polska jenzyk, trudna jenyk" i czasami brak jest określenia, które wyjątkowo precyzyjnie określałyby dane rozwiązania techniczne.

zbich70 napisał:
    instalacja ułożona od gniazda do gniazda, preferuję określenie instalacja kaskadowa

Kaskada raczej kojarzy się z połączeniami szeregowymi. Jest to m.in. pojęcie, które stosuje się w dziedzinie automatyki i określa połączenia szeregowe, np. połączenia szeregowe regulatorów PID.
    Dlatego osobiście wolę określenie połączenia rozgałęźne.
  • #21 21601437
    zbich70
    Poziom 43  
    Ocena: 6617
    Plumpi napisał:
    Dlatego osobiście wolę określenie połączenia rozgałęźne.
    Pewnie masz rację.
    W automatyce "kaskada" faktycznie oznacza takie skojarzenie różnych obwodów, że sygnał w jednym obwodzie pobudza jakieś działanie w obwodzie innym, ale przez przekaźniki lub inne aparaty pośredniczące, a nie bezpośrednio, galwanicznie.

Ale dyskusja chyba wykroczyła już znacznie poza zapytanie autora, który był zainteresowany tylko tym, czy przewód 5x2,5mm zawiera pięć czy sześć żył.
    I na tę wątpliwość odpowiedź została udzielona.
  • #22 21601461
    kostka89pn
    Poziom 2  
    Dziękuję bardzo.

1. Jeśli chodzi o rolety, to będą indywidualnie sterowane tylko i wyłącznie z przycisku (budżetowa wersja).
    2. Co do określenia łączenia szeregowego, rzeczywiście źle to ubrałem w słowa. Bardziej skłaniam się do mostków miedzi dwoma lub trzema kontaktami.
    3. Ilość całkowita w tych małych mieszkaniach, tzw. punktów, nie będzie przekraczać 25, więc myślę, że jak same gniazda elektryczne podzielę na 3 obwody mniej więcej po równe obciążenia sprzętowe, to będzie dobrze.

Pozdrawiam

Dodano po 4 [minuty]:

Jeszcze jedno pytanie co do rolet.

W takim razie lepiej byłoby puścić na nie osobny przewód 4x1,5. W takim przypadku mógłbym zastosować jeden włącznik, który sterowałby wszystkimi trzema na raz przy wejściu głównym na zasadzie układu schodowego?

Dobrze rozumiem?
  • Pomocny post
    #23 21601525
    Plumpi
    Jeżeli chodzi o gniazda, to te pod większe obciążenia powinny być na wydzielonych obwodach.
    Gniazda w pokojach, które nie będą mocno obciążane, można podłączać maksymalnie po 10 sztuk do jednego obwodu.
    Ale jeżeli masz zasilanie 3-fazowe, to warto podzielić obwody gniazd pomiędzy fazy. Ja dla przykładu robię tak, że do każdego pokoju prowadzę jeden obwód gniazd + jeden obwód oświetlenia. W rozdzielnicy łączę to tak, że w jednym pokoju mam zasilanie gniazd przykładowo z fazy L1, oświetlenie z fazy L2, a obok np. w korytarzu gniazda z L2 i oświetlenie z L3 i znów kolejny pokój gniazda z L3, a oświetlenie z L1.
    Dzięki temu, jak zadziała zabezpieczenie dla jednego obwodu, to obok mam działające oświetlenie oraz zasilanie w gniazdach.

Co do rolet, to najlepiej wyprowadź całkiem oddzielne obwody z rozdzielnicy, zabezpieczone oddzielną różnicówką i oddzielnym wyłącznikiem nadmiarowo-prądowym.
    Poza tym, jeżeli będzie to wersja budżetowa rolet, to warto poprowadzić przewód 7-żyłowy, np. 7x1 mm².
    Tutaj sobie zobacz jedną z moich realizacji:
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic4070581.html#21191481
    Patrząc od dołu mamy: dwa rozłączniki izolacyjne, jeden do zasilania rozdzielnicy mieszkaniowej, a drugi do zasilania pompy ciepła. Z tym, że pompa ciepła ma swoją rozdzielnicę i swoje zabezpieczenia w kotłowni.
    Dalej ograniczniki przepięć. Lampki kontrolne 3 faz, wyłączniki nadmiarowo-prądowe 3-fazowe (kuchnia oraz gniazda siłowe w garażu) oraz wyłącznik RCD zabezpieczający obwody 3-fazowe.
    W drugim rzędzie od dołu mamy 3 grupy obwodów. Każda grupa zasilana jest inną fazą.
    Każda grupa składa się z bloku rozdzielczego PE (zielonego) oraz bloku N, następnie z czterech wyłączników nadmiarowo-prądowych (1 oświetlenie 10 A + 3 gniazda 16 A), a następnie różnicówki 1-fazowej zabezpieczającej daną grupę.
    Cały ten rząd zabezpieczeń zabezpiecza wszystkie obwody na parterze.
    Trzeci rząd od dołu jest zbudowany analogicznie jak rząd drugi, ale ten zabezpiecza piętro.
    W rzędzie czwartym i piątym od dołu mamy przekaźniki oraz sterownik programowalny PLC obsługujący rolety.
    Tam masz opis, jak to działa. Warto więc pomyśleć, aby w przyszłości można było zamontować jakiś sterownik do rolet. Bardzo szybko się przekonasz, że rozwiązanie bez sterownika jest bardzo niewygodne. Wyobraź sobie, że musisz iść od jednego okna do drugiego i każdy z przycisków trzymać po pół do jednej minuty, aby otworzyć lub zamknąć daną roletę i tak codziennie po co najmniej 2 razy. Mając taki sterownik, możesz otworzyć, zamknąć lub przymknąć każdą roletę oddzielnie, ale przytrzymując przycisk nieco dłużej, zamykasz lub otwierasz wszystkie rolety w danym pomieszczeniu, a przytrzymując jeszcze dłużej – w całym domu. Ponadto, gdy zapada zmrok czy się rozwija, to rolety mogą samoczynnie się zamykać i otwierać. Podobnie też, jak masz alarm i go zazbrajasz czy rozbrajasz. Jak masz zainstalowaną stację pogodową lub czujniki opadów i wiatru, rolety mogą zabezpieczyć dom przed wybiciem okien w czasie wichury czy nawałnicy. Zamknięcie automatyczne rolet zabezpiecza zaś dom przed porwaniem dachu w czasie wichury.

Dodano po 13 [minuty]:

kostka89pn napisał:
    W takim razie lepiej byłoby puścić na nie osobny przewód 4x1,5. W takim przypadku mógłbym zastosować jeden włącznik, który sterowałby wszystkimi trzema na raz przy wejściu głównym na zasadzie układu schodowego?Dobrze rozumiem?

Nie bardzo.
    Na samych łącznikach tego nie zrobisz.
    Trzeba dołożyć przekaźniki lub moduły elektroniczne, albo też tak jak w mojej wersji - centralny sterownik.
  • #24 21601908
    kostka89pn
    Poziom 2  
    Dzięki bardzo za wyjaśnienie.
    Jeśli jednak chciałbym bardzo budżetową wersję tylko z klawiszem góra-dół, to przewód 4x1,5 wystarczy na jednym obwodzie 3 rolet o łącznej mocy 600?
  • #25 21602165
    Plumpi
    kostka89pn napisał:
    Dzięki bardzo za wyjaśnienie.
    Jeśli jednak chciałbym bardzo budżetową wersję tylko z klawiszem góra-dół, to przewód 4x1,5 wystarczy na jednym obwodzie 3 rolet o łącznej mocy 600?

Może wytłumacz co chcesz uzyskać.
    Czy chodzi Ci o podłączenie równoległe 3 rolet pod jeden zestaw łączników góra-dół?
    Jeżeli tak to tak można zrobić. Tylko pamiętaj, że nie będziesz mógł np. przymknąć jednej rolety, bo np. akurat w to okno będzie mocno świecić słońce.
    Zawsze będziesz otwierał i zamykał wszystkie.

Ponadto weź pod uwagę, że czasy zamknięcia i otwarcia rolet mogą się nieco różnić w zależności od tego czy jest to okno czy drzwi tarasowe lub balkonowe.
  • REKLAMA
  • #26 21602181
    kostka89pn
    Poziom 2  
    Z rolet wystają przewody, które chcę zasilić i do każdej z nich zamontować osobny klawisz góra-dół. Każdą z nich chcę sterować osobno przyciskiem przy oknie. Zasilanie chcę poprowadzić na jednym obwodzie do rozdzielnicy w mieszkaniu i użyć przewodu 4x1,5.
  • Pomocny post
    #27 21602268
    Plumpi
    To do zasilania rolet wystarczy przewód 3x1mm²
    Nie ma potrzeby stosowania przewodu 4-żyłowego.
    Ani zastosowanie przewodu 3-żyłowego, ani 4-żyłowego nie umożliwi w tej sytuacji sterowania centralnego roletami.
    Jeżeli myślisz przyszłościowo to można poprowadzić jeden obwód przewodem 5x1mm² lub 5x1,5mm² z rozdzielnicy poprzez wszystkie puszki przyokienne z łącznikami do rolet. Tymczasowo można sterować ręcznie każdą roletą oddzielnie. W przyszłości można zamontować do każdej puszki moduł elektroniczny i wtedy będzie można zastosować dodatkowy łącznik centralny zamykający/otwierający wszystkie rolety jednocześnie.
  • #28 21602301
    kostka89pn
    Poziom 2  
    Dziękuję bardzo.
    O to właśnie mi chodziło.
    Jak już kładę przewód, to zrobię ten 5x1, a z czasem się zobaczy.
    Czyli wyżej wymieniony przewód położyć w jednym obiegu, idący przez 3 rolety, i dwie z żył pozostawić na możliwą przyszłą rozbudowę.
    Dobrze rozumiem w tym wypadku?
  • Pomocny post
    #29 21602433
    Plumpi
    kostka89pn napisał:
    Czyli wyżej wymieniony przewód położyć w jednym obiegu, idący przez 3 rolety, i dwie z żył pozostawić na możliwą przyszłą rozbudowę.

Dokładnie tak. Te dodatkowe dwie żyły można będzie później wykorzystać do otwierania i zamykania wszystkich rolet jednocześnie przy użyciu centralnych łączników. Oczywiście będzie to możliwe dopiero po zamontowaniu w każdej puszce przy oknie odpowiedniego modułu, np. Zamel SRP-01.
    Pytanie jest tylko, czy to są aż tak duże oszczędności, bo koszt trzech takich sterowników do trzech okien to raptem ok. 250 zł. Ja bym sugerował od razu zamontować takie sterowanie.
    Oczywiście przewód należy poprowadzić od rozdzielnicy poprzez wszystkie puszki rolet oraz poprzez puszkę, w której będą zamontowane łączniki centralne.
  • #30 21602438
    kostka89pn
    Poziom 2  
    Dziękuję, rozumiem.
    Mógłbym prosić o link do takich łączników?
    Ciekaw jestem, jakie są duże.
    Rozumiem, że każda roleta taki by potrzebowała i do niego powinna być dodatkowo puszka osadzona najlepiej obok przycisku?
    Czy może zmieszczą się w głębokiej puszce od przycisku?

Podsumowanie tematu

✨ Przewód YDYp 5x2,5 posiada pięć żył, z których jedna jest przewodem ochronnym o izolacji żółto-zielonej. Oznaczenie "ŻO" wskazuje, że przewód ochronny ma izolację dwukolorową, jednak nie oznacza to dodatkowej, szóstej żyły. Zarówno przewody z oznaczeniem "ŻO", jak i bez niego są odpowiednie do zasilania płyty indukcyjnej. W instalacji można mieszać przewody z różnymi oznaczeniami, nie wpływa to na funkcjonalność. Zaleca się jednak konsultację z elektrykiem przed rozpoczęciem prac, aby zaplanować rozdzielnice i obwody zgodnie z normami.

W przypadku rozdzielnic nadtynkowych i podtynkowych o wielkości 5×18 i 2×18 zaleca się dobór sprzętu adekwatnego do jakości i ceny, jednak konkretne modele nie zostały wskazane.

Do zasilania rolet automatycznych najlepiej zastosować osobny obwód z przewodem 5x1,5 mm², który pozwoli na przyszłą rozbudowę sterowania centralnego za pomocą modułów elektronicznych (np. Zamel SRP-01). Sterowanie budżetowe może odbywać się przewodem 4x1,5 mm² z indywidualnymi przyciskami góra-dół dla każdej rolety, jednak wtedy nie ma możliwości sterowania grupowego. Moduły sterujące mieszczą się w standardowych puszkach elektrycznych, zaleca się stosowanie puszek głębszych dla wygody montażu.

W instalacji elektrycznej obwody gniazd i oświetlenia powinny być rozdzielone i zrównoważone między fazy, a połączenia gniazd wykonuje się równolegle, natomiast łączniki oświetleniowe łączy się szeregowo z lampami. Terminologia dotycząca połączeń szeregowych i równoległych powinna być stosowana precyzyjnie, aby uniknąć nieporozumień.

Podsumowując, przewód YDYp 5x2,5 ma pięć żył, oznaczenie "ŻO" dotyczy izolacji przewodu ochronnego, a do zasilania płyty indukcyjnej oba typy przewodów są odpowiednie. Planowanie instalacji i rozdzielnic wymaga uwzględnienia obciążeń, faz i przyszłych potrzeb, zwłaszcza w kontekście sterowania roletami.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA