logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Migająca listwa LED - czy jest niezbędna wymiana zasilacza ?

szach70 08 Mar 2025 20:32 495 4
REKLAMA
  • #1 21471581
    szach70
    Poziom 7  
    Ocena: 4

Zasilacz LED Zamel ZSL-100-12 z widocznym oznaczeniem technicznym.

użytkuję w kuchni listwę LED zasilaną zasilaczem jak na zdjęciu. po wielu latach użytkowania listwa LED zaczęła migać. Po kilku minutach migania załącza się na stałe i świeci jednolitym światłem natomiast później znowu zaczyna migać.
    Co waszym zdaniem powinienem zrobić.
    Nie wiem czy to ma znaczenie ale jedna z diod, jest nieaktywna to znaczy nie świeci się.

https://www.youtube.com/watch?v=E2MKCtxgrhE
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 21471616
    czesiu
    Poziom 38  
    Ocena: 834
    To może podłącz na początek żarówkę samochodową zamiast ledów, będzie wiadomo czy zasilacz jest sprawny.
  • REKLAMA
  • #3 21475255
    szach70
    Poziom 7  
    1. Co do żarówki samochodowej to prawdę mówiąc nie mam żadnej. Kiedyś z ojcem w garażu mieliśmy masę takich żarówek, zaś teraz żarówki tak szybko się nie psują zatem nie mam żadnych żarówek. Ostatni raz żarówka zepsuła mi się w 2003 w ford Focus, ale też wymienili mi w serwisie w cenie żarówki 😊
    2. Mam natomiast taką lampkę led z tymże ona działa na 10 V zaś ten zasilacz generuje 12 V. Czy spalę ją czy też na chwilę można podłączyć ?
    https://skoff24.pl/oswietlenie-schodowe/bez-c...-biala-oprawa-led-do-puszki-fi60-barwa-ciepla

3. Czy przyczyną może być ta jedna nie działająca dioda led ? Jest ona relatywnie blisko początku listwy. Korci mnie żeby odciąć ją i podłączyć krótszą listwę. Czy to może pomóc ?
    4. kontakt z firmą Zamel wskazuje na to że jest to kwestia led a nie zasilacza.
    5. czy zwykły miernik napięcia lub natężenia coś pomoże, czy też zmiany mogą być tak szybkie że miernik nie wylapie tego ?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 21475261
    czesiu
    Poziom 38  
    Ocena: 834
    Jeśli zasilacz jest sprawny to efekt mrugania powstaje w skutek zwarcia/nadmiernego przeciążenia zasilacza, podejrzewałbym jakieś dalsze miejsce, bo zwarcie na początku raczej powodowałoby brak świecenia innych dalszych ledów.
    Proponowałbym rozłączyć taśmę w połowie i zobaczyć która część świeci, potem uszkodzoną połowę znowu na pół itd. Jeżeli po zasileniu połówki jednej i drugiej efekt będzie takim sam, to skłaniałbym się raczej ku uszkodzeniu zasilacza.
  • #5 21496713
    szach70
    Poziom 7  
    Zmieniłem zasilacz i działa.
    Thx
REKLAMA