logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Stojąca lampa LED miga - co może być przyczyną?

cichy88 15 Cze 2014 13:35 4044 11
REKLAMA
  • #1 13709334
    cichy88
    Poziom 12  
    Ocena: 17
    Witam, mam problem z lampą stojącą na LEDach. Mianowicie ledy cały czas migoczą bardzo szybko. Lampa śmieci normalnie tylko bardzo szybko impulsywnie migocze. W lampie znajduje się tylko sterownik LED oraz zasilacz. Możecie mi powiedzieć czy takie objawy wskazują na uszkodzenie sterownika czy zasilacza?
    Poniżej zamieszczam foto sterownika i zasilacza:

Stojąca lampa LED miga - co może być przyczyną?
  • REKLAMA
  • #2 13709399
    ankowalik
    Poziom 24  
    Ocena: 143
    Lampa migocze, bo jest uszkodzenie.
    Reklamuj!
  • REKLAMA
  • #3 13709471
    cichy88
    Poziom 12  
    Wiem że jest uszkodzona dlatego zadałem pytanie czy to sterownik czy zasilacz?
    Lampa już nie ma gwarancji, gdyby ją miała to sam bym jej nie naprawiał.
  • REKLAMA
  • #4 13709531
    ankowalik
    Poziom 24  
    Ocena: 143
    Miałem dylemat czy raportować, czy poradzić. Wybrałem: zajrzyj do zasilacza, może
    kondensator na wejściu?
  • #5 13709547
    cichy88
    Poziom 12  
    Czyli generalnie sterownik powinien być ok tylko zasilacz źle stabilizuje napięcie?
  • REKLAMA
  • #7 13711450
    Jackziom
    Poziom 23  
    Ocena: 61
    cichy88 napisał:
    Właśnie nie mam oscyloskopu żeby to sprawdzić dlatego pytam czy to sterownik czy zasilacz.

Kolego, nikt tu nie jest wróżbitą/wróżką więc otwórz ten zasmarkany sterownik i zasilacz- żeby chociaż zobaczyć, może od razu będzie widać, że coś jest spalone, albo kondensator napęczniał.

Do tej pory nie zrobiłeś nic w tym kierunku!
  • #8 13713005
    cichy88
    Poziom 12  
    Oczywiście że otworzyłem oba i nie widać żadnych oznak przepalania ścieżek czy też wybrzuszenia kondensatorów. Gdyby takie oznaki były sam bym sobie poradził, napisałem tutaj żeby dostać wskazówki czy sterownik czy zasilacz może dawać takie objawy.
  • #10 13715274
    Jackziom
    Poziom 23  
    Ocena: 61
    Ja na twoim miejscu kupiłbym jakiś zasilacz stałoprądowy, albo poszedł do sklepu elektronicznego z prośbą, czy mogą podpiąć do tego jakiś zasilacz stałoprądowy, najlepiej o podobnym prądzie ok. 1A. Trzeba uważać jednak aby na zasilaczu napięcie nie przekraczało 16V (DC).
  • #11 13725839
    cichy88
    Poziom 12  
    Sprawdziłem tak jak kolega wyżej pisał, podłączyłem pod mój zasilacz i świeci normalnie więc poszedł zasilacz. Teraz mam pytanie czy mogę kupić zasilacz led tylko na 12 Volt skoro tamten miał napięcie wyjściowe regulowane od 6-16 volt?
    Będzie działała regulacja, bo tam jest zamontowany potencjometr ne kablu gdzie idzie 230 Volt?
  • #12 13727399
    kassans
    Poziom 32  
    Ocena: 411
    Potencjometr ? raczej nierealne być może to włącznik pokaż zdjęcie wnętrza zasilacza być może to tylko wina kondensatora filtrującego napięcie, mimo że nie widać zewnętrznie mógł stracić pojemność.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z migającą lampą stojącą LED, wskazując na możliwe uszkodzenie sterownika lub zasilacza. W odpowiedziach sugerowane są różne podejścia diagnostyczne, takie jak sprawdzenie kondensatorów w zasilaczu oraz pomiar napięcia. Po testach użytkownik ustalił, że problem leży w zasilaczu, który nie stabilizuje napięcia. Pojawia się pytanie o możliwość zakupu nowego zasilacza LED o napięciu 12V, mimo że poprzedni miał regulowane napięcie od 6-16V. Dyskutanci zwracają uwagę na potencjalne problemy z kondensatorami filtrującymi oraz włącznikiem.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA