logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak Flashować BIOS 16-pinowy w Dell Optiplex 3080 Mini za pomocą klipsów?

eventualni 11 Mar 2025 12:46 561 13
REKLAMA
  • #1 21475122
    eventualni
    Poziom 3  
    Ocena: 2
    Dzień dobry,
    Potrzebuję pomocy przy flashowaniu BIOS-u 16-pinowego w komputerze Dell Optiplex 3080 Mini.
    Z 8-pinowym nie byłoby problemu, bo jest bardzo dużo poradników, jak to zrobić, niestety nigdzie nie mogę znaleźć takich, które opisują 16-pinowy chipset.
    Chcę też uniknąć odlutowywania BIOS-u z płyty, a także dolutowywania do niego kabelków - czyli najlepiej coś za pomocą klipsów programujących i CH341 lub jego odpowiedników. Coś polecacie?

Z góry dziękuję za pomoc.

Zdjęcie 16-pinowego chipsetu BIOS na płycie głównej Dell Optiplex 3080 Mini.
    AI: Jaki model lub wersję programatora CH341 lub jego odpowiednika planujesz użyć do flashowania BIOS-u?
    XMO QH256BK 10 PP896000 01 2109A F08 - odczytane z chipsetu (brak dostępu do BIOS-u).
    AI: Jaka jest obecna wersja BIOS-u i do jakiej wersji chcesz go zaktualizować?
    Brak dostępu do BIOS-u, muszę wgrać fabryczną wersję.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 21475220
    dt1
    Admin grupy komputery
    Ocena: 8196
    Witaj.
    Rozpiska pinów jest dostępna w dokumentacji układu.

Diagram konfiguracji pinów dla układów XM25QH256B i XM25QU256B w obudowach SOP 16 i WSON 8.

Po prawej stronie obudowa w wersji 8 pin, tak więc można sobie porównać, które nogi sobie odpowiadają w obu wariantach.
  • #3 21475283
    eventualni
    Poziom 3  
    >>21475220 Dziękuję za odpowiedź. Czyli rozumiem, że taki klips z każdym kablem osobno i prawidłowe jego podłączenie w.g. schematu do programatora powinno zadziałać?
    Zestaw klips do programowania z kolorowymi przewodami.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 21475316
    dt1
    Admin grupy komputery
    Generalnie to nie można mieć pewności, że programowanie klipsem w ogóle zadziała (czasem ze względu na konstrukcję nie chce). W przypadku CH341 w najtańszych wersjach trzeba uważać, bo mimo ustawienia 3V na nim programatory mają wadę i I/O jest traktowane z 5V.
  • REKLAMA
  • #5 21475338
    eventualni
    Poziom 3  
    >>21475316 tak, z tym że CH341 ma problem z napięciem, to wiem i z tym bym sobie poradził, bo istnieją dostępne przeróbki, które ten defekt niwelują. Jednak samo używanie lutownicy i odłączanie czegoś od płyty głównej chyba trochę mnie przerasta, więc wolałbym najpierw spróbować sposobu na klips.
  • #7 21727882
    eventualni
    Poziom 3  
    >>21475981

Przepraszam, że odpisuję po tak długim czasie.
    Sposób działa, da się podłączyć klipsami i zrobić DUMP starego BIOS-u. Problem jednak w tym, że Dell nie udostępnia czystego pliku BIN z tym BIOS-em, a każda próba ekstrakcji go na najróżniejsze sposoby (chyba próbowałem 3) z dostępnych plików (exe i rcv) kończy się niepowodzeniem. Jest niby coś takiego jak LBE pro, gdzie za pomocą dumpa i rcv od Della można wydobyć bin, ale niestety program jest w wersji płatnej, która na jednorazową akcję totalnie mi się nie klei. Dodatkowo po próbach z innymi programami coś też czuję, że ta też nie pomoże.

Czy istnieje jakiś sposób na zdjęcie hasła z samego dumpa i wgranie go w takiej wersji?
  • #8 21728862
    dt1
    Admin grupy komputery
    Wrzuć tego dumpa to zobaczymy. Skoro masz programator to możemy eksperymentować.
    Czysty BIOS można też skonstruować na kilka różnych sposobów na podstawie Twojego.
    Podaj Service Tag tego komputera przy okazji, ułatwi niektóre rzeczy.
  • #9 21729046
    lisek
    Serwisant RTV
    Ocena: 6814
    Popatrz w Link
    - ten model , Bios (piszą ) od peste > działa
    * zmień tylko ServiceTag na swój

p.s
    jest qż 11-str. z Biosami od tego modelu

Dell OptiPlex 3080 Micro (3080MFF) 2023r.
    Cytat:
    BIOS: 2.16.0
    Chipset: DELL B460
    CPU: Intel 10th i5-10500T/ or 10th Generation Intel Core i3/i5/Pentium/Celeron
  • #11 21729063
    lisek
    Serwisant RTV
    Ocena: 6814
    Cytat:
    Potrzebuje pomocy przy flashowaniu BIOS 16 pinowego w komuterze Dell Optiplex 3080 Mini.

Dlaczego ?
    Co się stało i jaki objaw?
  • #12 21729116
    artaa
    Poziom 43  
    Ocena: 1688
    Zapewne dlatego, że stało się hasło ;-)

eventualni napisał:
    Czy istnieje jakiś sposób na zdjęcie hasła z samego dumpa i wgranie go w takiej wersji?
  • REKLAMA
  • #13 21732560
    eventualni
    Poziom 3  
    Ok, udało mi się zrobić to w trochę inny sposób. Znalazłem czysty BIOS na innym forum i wgrałem go na miejsce mojego.
    Po kilku uruchomieniach z black screenem BIOS załapał i wszystko śmiga bardzo dobrze.

P.S. Hasło było założone przez poprzedniego użytkownika, a ja, kupując, nie sprawdziłem, czy dostęp do BIOS-u jest osiągalny.

Poniżej opis dla tych, którzy spotkają się z podobnym zagadnieniem i rzeczy, które są potrzebne:

Programator CH341A, najlepiej taki przerobiony z wyborem napięcia. Ja kupiłem swój tutaj.
    Zestaw programatora CH341A z adapterami, klipsem SOP16 i dodatkowymi elementami
    Duży zestaw programator EEPROM i Flash na CH341A - msalamon.pl

Klips SOP16 - niestety w PL nie znalazłem takiego z oddzielnymi wtyczkami na poszczególne kable, więc musiałem posiłkować się Chinami.
    Kolorowy zestaw kabli z klipsem testowym SOP16 i adapterem do programatora CH341A
    Klips testowy programatora SOP16 - Aliexpress

Programator do CH341A/B - ja używałem NeoProgramera.
    NeoProgramera - GitHub

Czysty BIOS - wrzucam ten, co znalazłem na swój dysk. Jeżeli to niezgodne z regulaminem forum, to wykasuję.
    DELL OPTIPLEX 3080.BIN

Klips podłączamy za pomocą przejściówki 25xxx wg. schematu załączonego powyżej.
    Programator CH341A z podłączonym klipsem SOP16 i przewodami na czarnym tle
    Programator CH341A z klipsem SOP16 i kolorowymi przewodami na ciemnym tle

Programator przestawiamy zworką na 3,3 V
    Zworka napięcia ustawiona na 3.3V na programatorze CH341A z widocznym portem USB

Klips podpinamy do BIOS-u na płycie głównej, pamiętając o kolejności kabli. Jest to dość uporczywy proces, bo wycelowanie klipsem w piny jest bardzo trudne.
    Zazwyczaj potrzeba kilku prób, żeby programator wykrył kość.
    Programator CH341A podłączony do płyty głównej z użyciem klipsa SOP16 i przejściówki
    Zaciskowy klips testowy SOP16 podłączony do kości BIOS na płycie głównej

Za pomocą NeoProgramera robimy flashowanie BIOS-u, pamiętając o zrobieniu wcześniej backupu starego.

Dzięki za pomoc wszystkim zaangażowanym.
  • #14 21732643
    dt1
    Admin grupy komputery
    Warto wspomnieć, że użycie programatora CH341A jest potencjalnie niebezpieczne, ponieważ mimo przyłączenia zworki na 3V że względu na wadę projektu używa on 5V na I/O

Wgranie losowego BIOS-u też ma swoje wady, od braku poprawnych danych DMI, przez problemy z ME po problemy na licencji systemu kończąc. Tak więc mając programator o wiele lepiej modyfikować swój wsad. Ale skoro działa, to możemy zamykać temat.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy flashowania 16-pinowego BIOS-u w komputerze Dell Optiplex 3080 Mini za pomocą klipsów programujących i programatora CH341A, unikając lutowania układu. Użytkownik poszukiwał schematu pinów dla 16-pinowego układu, który został udostępniony wraz z porównaniem do wersji 8-pinowej. Zwrócono uwagę na potencjalne problemy z napięciem w tanich wersjach programatora CH341A, które można jednak skorygować modyfikacjami. Metoda z klipsem została potwierdzona jako wykonalna, choć nie zawsze skuteczna ze względu na konstrukcję płyty. Problemem okazało się uzyskanie czystego pliku BIN BIOS-u, gdyż Dell nie udostępnia go bezpośrednio, a dostępne narzędzia do ekstrakcji plików BIOS (exe, rcv) zawiodły lub wymagały płatnego oprogramowania LBE pro. Ostatecznie użytkownik znalazł czysty BIOS na innym forum i wgrał go, co rozwiązało problem z hasłem BIOS i umożliwiło poprawne uruchomienie systemu. Wskazano, że użycie programatora CH341A niesie ryzyko uszkodzenia ze względu na napięcie 5V na liniach I/O, a wgrywanie losowego BIOS-u może powodować problemy z DMI, ME i licencjami systemowymi. Zalecane jest modyfikowanie oryginalnego wsadu BIOS-u. Do flashowania użyto klipsa SOP16 z oddzielnymi przewodami oraz programatora CH341A przerobionego na wybór napięcia, a także oprogramowania NeoProgramer.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA