logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

SHARP 70DS-18S - Obraz widoczny tylko w górnej części, dolna czarna z paskami

the.end 15 Gru 2005 13:50 1292 8
REKLAMA
  • #1 2085647
    the.end
    Poziom 12  
    Witam.
    Widać jedynie górną część obrazu, a na nim kilka jasnych pasków. Dół jest czarny. Dostępne na trafo regulacje SCREEN nie przynosi efektu. Poradźcie proszę, co może być przyczyną.
  • REKLAMA
  • #2 2086139
    KRZYSZTOFIX
    Poziom 17  
    Ocena: 2
    Masz uwalony pion,ale nie jest on ani tani w naprawie,ani łatwy do naprawy.Posprawdzaj na początek jego zasilanie.Powodzenia.
  • #3 2086274
    the.end
    Poziom 12  
    O mamo ! Czy masz na mysli cos jak to:http://www.viloshop.de/ce_CKIT7209BMV4-REP-SET-VERTIKAL_3559921.htm
    ? Tranzystor liniowy w mierniku wyglada calkiem dobrze, ale ja zielony jestem.........
  • REKLAMA
  • #4 2088225
    the.end
    Poziom 12  
    Miałeś rację KRZYSZTOFIX. Znalazłem spalony bezpiecznik od +13V. Efekt jest teraz taki że mam poduszkę. Aha sorry za elaktroniczne lamerstwo ( po szkole wpadłem w świat komputerów i nie mam praktyki hehe) ale taki FUSE oznaczony J25201 jest taki jakby zamknięty w sobie :?:, a na małej zielonej rezystoropodobnej obudowie ma napisane 2500. Jaka to jest wartość. No i co mogę zrobić z tą poduchą, bo nie widzę nic do pokręcania, a do trybu serwisowego też nie wiem jak wejść ( wszystkie moje punkty wydałem na schemat :-( )

Pozdrawiam
    Andrzej
  • REKLAMA
  • #5 2098330
    the.end
    Poziom 12  
    Padł tranzystor 2SD2391Q.
    Poradzcie PROSZE gdzie moge taki kupic ?

pozdro
  • #6 2098404
    Hammer111
    Poziom 28  
    Ocena: 20
    Witam.Tranzystor ten kupisz w Cybot-Tech we Wrocławiu lub podobnym.Przy okazji wymień elki wokół uk.odch.pionowego bo będziesz miał powtórkę.Dokładnie przelutuj płytę-zimne luty.pzdr.
  • #7 2099871
    the.end
    Poziom 12  
    Niestety nie moge znalezc tej firmy w necie, czy panoramie firm, ani zadnej innej w Polsce, ktora ma ten tranzystor :-(
  • REKLAMA
  • #9 2271283
    the.end
    Poziom 12  
    Eee wywalilem smiecia na smietnik. Pora skonczyc z kineskopami.

Dzieki

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
W telewizorze SHARP 70DS-18S obraz jest widoczny tylko w górnej części, dolna część ekranu jest czarna z jasnymi paskami. Regulacja SCREEN na transformatorze nie przynosi efektu. Przyczyną problemu jest uszkodzony układ pionowy (pion), który jest trudny i kosztowny w naprawie. W trakcie diagnozy znaleziono spalony bezpiecznik +13V oznaczony J25201 o wartości 2500 (prawdopodobnie 2,5A). Po jego wymianie pojawił się efekt "poduszki" na ekranie. Uszkodzony został tranzystor liniowy 2SD2391Q, który należy wymienić. Zaleca się zakup tranzystora w firmie Cybor-Tech oraz wymianę kondensatorów elektrolitycznych wokół układu odchylania pionowego i dokładne przelutowanie płyty w celu uniknięcia zimnych lutów. Brak możliwości znalezienia trybu serwisowego i schematów utrudnia naprawę. Ostatecznie autor zdecydował się na wyrzucenie kineskopu i zakończenie napraw.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA