Wymieniłem elki jak doradzono,nic to nie dało.Zauważyłem że tranzystor Q502 [C6361 jak dobrze odczytałem] był chyba wymieniany ,wymieniłem na tranz. C458 ,po wymianie tv pracował ale u góry brakowało jeszcze 5cm obrazu, po 3 min tranz.padł. Wstawiłem z powrotem stary C6361 i obraz jest do połowy,-jeszcze jedno po wł tv głos jest od razu a wizja wskakuje po 2min,co z tym robić?
✨ Telewizor SHARP 37DM-23S po około godzinie pracy wyświetla tylko dolną połowę obrazu, górna część jest niewidoczna do poziomej linii. Problem pojawia się gwałtownie, co sugeruje możliwość zimnego lutu. Wskazano konieczność wymiany elektrolitów w układzie odchylania pionowego oraz sprawdzenia rezystorów i napięć. Wymiana elektrolitów nie przyniosła efektu. Tranzystor Q502 (oznaczony jako C6361) był wcześniej wymieniany; próba zastąpienia go tranzystorem C458 skutkowała częściowym obrazem i szybkim uszkodzeniem tranzystora. Po powrocie do oryginalnego tranzystora obraz jest do połowy, a wizja pojawia się z opóźnieniem około 2 minut, podczas gdy dźwięk jest od razu. Brak żarzenia w szyjce kineskopu od momentu włączenia zasugerował konieczność sprawdzenia całego obwodu zasilania żarzenia, włącznie z transformatorem i możliwością uszkodzenia kineskopu. Brak żarzenia wpływa na opóźnienie wizji, natomiast usterka 1/2 obrazu jest związana z problemem w układzie odchylania pionowego. Zalecane jest sprawdzenie impulsu pionowego oscyloskopem, jeśli jest dostępny. Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.