logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Szukanie zamiennika do wentylatora w pompie ciepła.

kuki77 15 Mar 2025 18:42 462 8
REKLAMA
  • #1 21481130
    kuki77
    Poziom 11  
    Udało mi się zidentyfikować silnik z pompy ciepła.

Jest to R11R-45EPA-6M-5114/4 słoweńskiej firmy Hidria.

Jednak pojawia się problem, ponieważ nie jest już produkowany i został zastąpiony przez R11R-45EPA-6M-5105, który został zastąpiony R11R-45SPS-6M-5761. Ten ostatni jest już dostępny.

Niestety nie mogę znaleźć żadnych informacji, co się dokładnie zmieniło i czy da się go podłączyć dokładnie tak samo.

W samej puszce silnika nie ma za wielu informacji, jedynie tyle, że szary i żółty przewód to kondensator.

Biały - Low
    Czarny - High
    Niebieski - Common
    Żółto-zielony - PE

Gdzie ten nowy ma jedno połączenie mniej (rysunki). Czy można to jakoś podłączyć? Czy trzeba szukać dokładnie takiego samego jak stary albo próbować go naprawić? Objawy są takie, że od czasu do czasu się zacina i stoi. Bardzo ciężko go wtedy ruszyć, jest ciepły. Jak ostygnie, to przez jakiś czas znów działa.

Schemat elektryczny podłączenia wentylatora Hidria R11R-45SPS-6M-5761
    Naklejka na silniku z oznaczeniami przewodów i śrubami.
    Tabliczka znamionowa pompy ciepła IVT Optima 700 z informacjami technicznymi.
    Połączenia elektryczne w obudowie silnika pompy ciepła.
    Wentylator metalowy o trzech łopatkach na trawie
    AI: Jaki jest dokładny model pompy ciepła, w której znajduje się ten silnik?
    IVT Optima 700
  • REKLAMA
  • #2 21481161
    bajer1
    Poziom 32  
    Ocena: 324
    Witam
    Nie wiem, czy kolega zauważył, że są dwa różne silniki. Ten nowy ma tylko jedne obroty, stary ma wolne i szybsze obroty, więc nie wiem, czy kolega da radę podłączyć, jak to wysterować. A jak nie rusza to kondensator stracił swoją pojemność sprawdzał kolega Ile ma pojemności ?
    Nowsze pompy ciepła mają regulowane obroty silnika przez elektronike a ciebie jest skokowo wolne-szybkie . tak mi sie wydaje .
  • REKLAMA
  • #3 21481181
    kuki77
    Poziom 11  
    Zauważył, ale sam producent pisze, że ten obecny to ewolucja tego starego. Nie zmierzył jeszcze kondensatora, ale jutro zmierzy. Czy zepsuty kondensator może sprawić, że silnik się grzeje i stoi zablokowany? Jak się wyłączy, to dalej ciężko chodzi. Z tego, co udało się znaleźć, kondensator to 5uF/400V.

Znalazłem schemat i faktycznie są 2 biegi. Ale jeżeli nie znajdę takiego samego jak stary, to może podłączę oba biegi razem i będzie zawsze się kręcić tak samo. Są jakieś minusy tego rozwiązania poza ewentualnym większym zużyciem energii? Nie mogę znaleźć żadnych informacji o tym starym.

Schemat elektryczny urządzenia z dwoma prędkościami wentylatora

Tabliczka znamionowa starego silnika znaleziona w internecie:

Tabliczka znamionowa silnika Rotomatika z danymi technicznymi.
  • Pomocny post
    #4 21481414
    bajer1
    Poziom 32  
    Witam
    Jak kondensator straci pojemność, to silnik nie chce ruszyć i będzie się grzał.
    Silnik bez zasilania ciężko się obraca? Chyba da się rozebrać, przesmarować łożyska lub wymienić?
    A ten schemat, są 2 wentylatory. Jeden zaznaczony przerywaną linią, ten ma 2 biegi, a ten drugi jedne obróty. Tak jest w pompie? Czy może to są 2 wersje pokazane na schemacie, silnik 2-biegowy lub 1-biegowy?
    Nie widzę pompy, więc nie wiem, musisz sprawdzić?
  • #5 21481584
    kuki77
    Poziom 11  
    Ten schemat jest trochę mylący, mam pompę IVT Optima 700, więc obowiązujący schemat jest z linią przerywaną. Mój silnik nie ma oznaczeń poza diagramem z puszki sugerującym 2 biegi. Z obserwacji wynika, że ma 2 prędkości.
    Jak będzie jasno, to pójdę zmierzyć ten kondensator.

Co do przesmarowania, to pewnie by się przydało, ale nie mam pojęcia, jak to rozebrać.

EDIT: po pomiarach: kondensator 3,07nF - nie ma żadnych czytelnych oznaczeń, ale wg wszystkiego co znalazłem powinien być 4nF lub 5nF (w razie niepwności lepiej chyba dać 4nf).

Po lekkim ruszeniu zaczął znów się kręcić. Co może wskazywać na problem z rozruchem.

Jednak coś czego nie rozumiem. Zmierzyłem napięcia na wolniejszym biegu (do N i PE to samo) -

Biały - Low - 239V
    Czarny - High - 230V

Pomiędzy nimi: 45-50V

Spodziewałem się, że na high bedzie 0V...

Schemat połączeń instalacji pompy ciepła IVT Optima 700.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #6 21482742
    bajer1
    Poziom 32  
    Witam
    kuki77 napisał:
    Po lekkim ruszeniu zaczął znów się kręcić. Co może wskazywać na problem z rozruchem

to świadczy o małej pojemnośći kondensatora (uszkodzony, wymiana).
    kuki77 napisał:
    Jednak coś czego nie rozumiem. Zmierzyłem napięcia na wolniejszym biegu (do N i PE to samo) -
    Biały - Low - 239V
    Czarny - High - 230V
    Pomiędzy nimi: 45-50V
    Spodziewałem się, że na high bedzie 0V...

Wszystko w porządku tak to jest
    A da kolega zdjęcia tego silniczka .
  • #7 21483414
    kuki77
    Poziom 11  
    Zamówiłem już kondensator 5 uF na wymianę.

Możesz mi chociaż w 2 zdaniach powiedzieć coś o tych napięciach i czemu to normalne?

Co do zdjęć:

Zbliżenie na wirnik wentylatora z widocznymi numerami na obudowie.
    Zbliżenie na śmigło wentylatora z widocznym elementem konstrukcyjnym.
    Zdjęcie przedstawia zbliżenie na wentylator z widocznymi przewodami i częściami metalowymi.
    Wentylator z metalową osłoną i łopatkami na trawie.
    Wentylator ogrodowy z metalową osłoną i widocznymi przewodami elektrycznymi na trawie.
  • Pomocny post
    #8 21483732
    bajer1
    Poziom 32  
    Witam
    Silnik, tak w uproszczeniu, ma 2 uzwojenia na jednym rdzeniu. W jednym płynie prąd zmienny, wytwarzając pole magnetyczne, a to pole magnetyczne indukuje w drugim uzwojeniu napięcie. Podobnie jak w transformatorze.
    A silnik, jak dobrze widzę, to jest taki, co wirnik stoi, a stojan się obraca. Nie wiem, jak takie silniki się nazywają. A na czole widać zagniecioną blachę, można spróbować odgiąć, wyprostować i ściągnąć dekiel. Tylko znacz, abyś wiedział, jak było poskładane.
    Pozdrawiam
    Załączniki:
    • Szukanie zamiennika do wentylatora w pompie ciepła. 8148423100_1742203785.jpg (293.35 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #9 21483749
    kuki77
    Poziom 11  
    Dzięki, tak zrobię.
    Tu hindusi podobny serwisują: https://youtu.be/lF1fJZ4EwZ0?t=585 ale raczej nie bede się wzorował.

Po polsku to może się nazywać wentylator osiowy. Tak jak piszesz, stojan się obraca, a wirnik jest na sztywno przymocowany do kratki. Dzięki za pomoc.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zidentyfikował silnik wentylatora w pompie ciepła jako R11R-45EPA-6M-5114 firmy Hidria, który został zastąpiony przez model R11R-45SPS-6M-5761. Pojawiły się wątpliwości dotyczące podłączenia nowego silnika, który ma mniej połączeń i różne obroty w porównaniu do starego. Użytkownik zauważył, że silnik czasami się zacina, co może być spowodowane uszkodzonym kondensatorem (5uF/400V). W trakcie dyskusji poruszono kwestie dotyczące pomiarów napięcia oraz możliwości rozebrania silnika w celu konserwacji. Użytkownik zamówił nowy kondensator i planuje jego wymianę.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA