logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Zamiennik silnika do pompy hydroforowej – różnica w kondensatorze rozruchowym 200µF vs 90µF

lollicropp 06 Lut 2026 10:32 135 13
  • #1 21830619
    lollicropp
    Poziom 12  
    Ocena: 16
    Cześć,
    potrzebuję pomocy w doborze zamiennika silnika do pompy hydroforowej.

Model pompy: marka Wimest typu SKSb z silnikiem 230V, 1.5kW
    Obecny model silnika: BESEL S.A. SEh 90-4lf 1,5 kW, 230 V, 4-biegunowy (1400 obr/min), średnica wału: 24 mm, jednofazowy, z kondensatorem pracy 40 µF / 450 V i rozruchowym 90 µF / 450 V. Silnik pracował bez problemu ok. 8 lat.

Objawy awarii:
    - nagle wybiło zabezpieczenia (korki),
    - po ponownym załączeniu silnik buczał przez 2–3 sekundy i znów wybijało,
    - po rozebraniu: wał nie daje się obrócić ręką, silnik całkowicie zablokowany.

Wszystko wskazuje na mechaniczne zatarcie albo uszkodzenie uzwojeń — raczej kwalifikuje się do wymiany.

Niestety nie znalazłem, ani jednej oferty z dokładnie tym modelem. Jedynie słabszy model z jednym kondensatorem.
    Znalazłem za to silnik marki Promotor ML 90L-4 (90B3), 1,5 kW, 230 V, 4-biegunowy (~1400 obr/min), średnica wału: 24 mm, jednofazowy, z kondensatorem pracy 40 µF / 450 V i rozruchowym 200 µF / 250 V

Wszystko się zgadza poza kondensatorem rozruchowym. Czy 200 µF / 250 V w porównaniu do 90 µF / 450 V faktycznie zrobi różnicę w pracy pompy? Jestem laikiem w tych tematach :(

Z góry dzięki za każdą podpowiedź 👍
  • Pomocny post
    #2 21830630
    stanislaw1954
    Poziom 43  
    Ocena: 4598
    W jednym silniku są takie kondensatory, w drugim inne i nie ma co tego porównywać. Istotna jest przede wszystkim moc silnika i jego obroty. Później następnym kryterium jest średnica wału, bo obejdzie się bez toczenia sprzęgła. Następnie wysokość osi silnika do podstawy, by nie trzeba było podnosić silnika, lub pompy na podstawie, bo to wymaga też sporo pracy i umiejętności. Co do zablokowania silnika, to czasem się tak zdarza, ale i to jest do naprawienia. Spalone uzwojenie też się wymienia.
  • Pomocny post
    #3 21830666
    klamocik
    Poziom 36  
    Ocena: 718
    Jeżeli moc i obroty są podobne to martw się tylko o mechanikę jak wcześniej napisano, stary możesz dać do naprawy będzie zapas w praktyce często nie potrzebny, bo w międzyczasie uszkodzą się uszczelnienia albo na pompie powstaną takie luzy że nie zrobi ciśnienia.
  • #4 21830766
    mczapski
    Poziom 40  
    Ocena: 1653
    lollicropp napisał:
    - po rozebraniu: wał nie daje się obrócić ręką, silnik całkowicie zablokowany.

lollicropp napisał:
    Wszystko wskazuje na mechaniczne zatarcie albo uszkodzenie uzwojeń

A może posypały się łożyska? Przy odrobinie wprawy i kilku narzędziach można opanować w warunkach garażowych. Tam faktycznie sama pompa niedługo skapituluje więc może też zajmij się zagadnieniem..
  • #5 21830777
    stanislaw1954
    Poziom 43  
    >>21830766 A skąd wiesz, w jakim stanie jest pompa? byłeś, oglądałeś? W silnikach elektrycznych bardzo sporadycznie, albo prawie wcale nie dochodzi do "posypania się łożysk". Długo musi pracować w trudnych warunkach i prędzej się uzwojenie uszkodzi od wilgoci, niż zablokują łożyska.
  • #6 21831770
    lollicropp
    Poziom 12  
    Dzwoniłem do speca od silników i powiedział, że przezwojenie to koszt minimum 800 zł. Dodzwoniłem się do serwisu Wimest (od pompy) i popytałem, jakie jeszcze silniki wrzucają do tej pompy. Potwierdził, że znaleziony Pro-Motor 1,5 kW to dokładnie to, czego szukam. Zamówiłem, a dzisiaj po odebraniu przesyłki okazało się, że sprzedający wysłał mi silnik o większej mocy.... Teraz musiałbym kolejne 4 dni żyć z rodziną bez wody, albo spróbować odpalić na tym silniku. Tylko czy mogę coś takiego podłączyć do pompy, czy silnik jest za mocny?
    Parametry otrzymanego silnika:
    obr/min 1430, kW 2.2, 230V, A 12.6, kondensatory 50 uF 450V i 250 uF 300V, wał 24cm - czyli różnica jest w mocy i kondensatorach.

Ktoś ma wiedzę czy włożenie mocniejszego silnika, ale o takich samych obrotach na minutę nie uszkodzi pompy?
  • Pomocny post
    #8 21831780
    stanislaw1954
    Poziom 43  
    Jeśli tylko pasuje, da się go za mocować do pompy bez przeróbki, to montuj. Te dane dotyczące kondensatorów nie mają znaczenia. One odnoszą się tylko do budowy silnika(jego poprawnej pracy). Jeśli masz jakieś zabezpieczenie tego silnika , to jedynie tam może być mały problem.
  • #9 21831792
    lollicropp
    Poziom 12  
    Jeśli chodzi o wysokość wału od ziemi to zbiega się idealnie z poprzednim silnikiem, więc z tym problemu nie będzie. Zabezpieczenia żadnego nie mam, jedynie bezpiecznik 16A, do którego podłączony jest tylko silnik. Miałem zmniejszyć go na 10A, ale w tej sytuacji nie ma takiej potrzeby, bo nowy silnik ma 12.6A. Pytanie czy przy rozruchu nie będzie wybijał?
  • #10 21831800
    stanislaw1954
    Poziom 43  
    W zasadzie nie, bo rozruch trwa krótko.
  • #11 21831946
    lollicropp
    Poziom 12  
    Zdecydowałem, że zwrócę towar do sprzedawcy z uwagi na większy koszt eksploatacji. Nowy silnik ma jednak o połowę większy pobór prądu :(
  • Pomocny post
    #12 21831969
    stanislaw1954
    Poziom 43  
    Śmieszne. To ze ma większą moc nie oznacza, że zapłacisz dużo więcej, bo ten silnik będzie pracował na mniejszej mocy, Zdecydowanie byłoby na odwrót- tzn. gdyby pompa potrzebowała większej mocy silnik, a zamontowałbyś silnik o mniejszej mocy. Wtedy silnik albo był by przeciążony, albo nawet "nie dał rady". Twoja sprawa. Jak wolisz cierpieć jeszcze kilka dni bez wody... Najtaniej to nosić wodę wiaderkiem ze studni.
  • Pomocny post
    #13 21831975
    krzysiek7
    Moderator Elektrycy
    Ocena: 1921
    lollicropp napisał:
    Nowy silnik ma jednak o połowę większy pobór prądu

Próbujesz porównywać prąd znamionowy silników, a ten jest podawany przy obciążeniu ich mocą znamionową. W hydroforze silnik będzie obciążony znacznie mniejszą mocą, więc i pobierany prąd będzie znacznie mniejszy. Koszty eksploatacji będą więc porównywalne, a na pewno różnica nie będzie miała większego znaczenia w normalnym użytkowaniu.
  • #14 21833482
    lollicropp
    Poziom 12  
    Oczywiście macie rację Panowie. Miałem jakieś zaćmienie... Zgadza się, że moc silnika nie oznacza z automatu o połowę większe zużycie. Wczoraj udało się zamontować nowy silnik (2,2 kW) i przywrócić dostawę wody do domu. Rodzina szczęśliwa. Bardzo dziękuję za pomoc :)

Podsumowanie tematu

✨ Właściciel pompy hydroforowej marki Wimest typu SKSb z silnikiem jednofazowym BESEL S.A. SEh 90-4lf 1,5 kW zgłosił awarię polegającą na zablokowaniu wału i wyzwalaniu zabezpieczeń elektrycznych. Silnik posiadał kondensator pracy 40 µF i rozruchowy 90 µF. W związku z brakiem dostępności oryginalnego modelu, rozważane jest zastosowanie zamiennika Promotor ML 90L-4 (90B3) o tych samych parametrach mechanicznych i elektrycznych, lecz z kondensatorem rozruchowym 200 µF zamiast 90 µF. Dyskusja dotyczyła wpływu różnicy pojemności kondensatora rozruchowego na pracę silnika oraz możliwości bezpiecznej wymiany silnika z uwzględnieniem parametrów napięcia, mocy, liczby biegunów, średnicy wału i typu kondensatorów. Podkreślono, że kondensator rozruchowy o większej pojemności może powodować silniejszy moment rozruchowy, ale należy zweryfikować zgodność z zaleceniami producenta silnika, aby uniknąć uszkodzeń. Wskazano, że mechaniczne i elektryczne parametry zamiennika muszą być jak najbardziej zbliżone do oryginału, a różnice w kondensatorze rozruchowym wymagają konsultacji technicznej lub doboru kondensatora zgodnego z charakterystyką silnika.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA