logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

WD My Cloud 3T - brak dostępu do plików i panelu, pomarańczowa dioda

lukaszleder14 16 Mar 2025 13:58 552 3
REKLAMA
  • #1 21482168
    lukaszleder14
    Poziom 3  
    Ocena: 1
    Od kilku lat korzystam z WD My Cloud 3 T. Urządzenie podłączone do sieci przez kilka lat działało bez najmniejszych problemów. Przez ostatni rok było odłączone od zasilania. 2 tygodnie temu potrzebowałem zarchiwizować ok. 20 GB - bo nie mieściły się na PC. Po podłączeniu zasilania urządzenie uruchomiło się bez problemu i zostało wykryte przez sieć. Przeszedłem do etapu kopiowania danych. Podczas ich przenoszenia w przednim panelu zaczęła (chyba palić lub migać - nie pamiętam już) czerwona dioda. Przeczytałem w instrukcji, że może to być powód przegrzania dysku. Sam dysk też jakby zaczął inaczej pracować. Odłączyłem urządzenie od sieci, odczekałem chwilę i ponownie włączyłem. Od tej chwili same problemy. Początkowo był dostęp tylko do panelu administracyjnego (skanowanie jak przy każdym uruchomieniu) i brak dostępu do zasobów dysku. Dioda cały czas z przodu świeci na pomarańczowo. Odczekałem tydzień - nic się nie wydarzyło. Odłączyłem od sieci 230 V i podłączyłem ponownie. Teraz już nie mam dostępu ani do plików na dysku, ani do panelu administracyjnego. Dioda z przodu cały czas świeci na pomarańczowo.
  • REKLAMA
  • #2 21482563
    Magic_moon
    Poziom 32  
    Ocena: 335
    Na początek wyciągnij dysk z obudowy i podłącz bezpośrednio do komputera i sprawdź czy zawartość jest widoczna. Podaj również smart dysku z CDI.
  • REKLAMA
  • #3 21482622
    Łukasz_W

Specjalista - HDD i odzyskiwanie danych
    Ocena: 646
    Magic_moon napisał:
    wyciągnij dysk z obudowy i podłącz bezpośrednio do komputera

W tym wypadku poradę tę należy traktowac jako szkodliwą, ze względu na inny system plików wykorzystywany przez chmurę WD, a potencjalną możliwość inicjalizacji dysku i zniszczenie oryginalnej struktury danych.
    Przed tą czynnością należy wyłączyć automatyczne montowane dysków w systemie Windows.
    Dane również mogą nie być widoczne, nawet przy poprawnym rozpoznaniu partycji, ze względu na prawdopodobny bazodanowy system zarządzania zawartością urządzenia.

Podsumowując: SMART tak, ale z zachowaniem ostrożności.
    Później zobaczymy.
    Konto firmowe:
    HEX SERWIS
    Smołdzinska 2B/16, Kobysewo, 83-304 | Tel.: 530XXXXXX (Pokaż) | Strona WWW: https://hex-serwis.pl
  • #4 21483554
    kaleron

Specjalista - HDD i odzyskiwanie danych
    Ocena: 2326
    Na ten moment nie wiemy, czy dysk jest sprawny, więc tak , czy inaczej trzeba go podłączyć i zweryfikować. Sprawdź, jak jest widziany przez MHDD - uruchomienie pod DOSem nie powinno sprawić niespodzianek po stronie struktury logicznej. Ale dysk też może być szyfrowany, więc w żadnym wypadku nie pozwól na jego inicjalizację/formatowanie.
    Konto firmowe:
    Kaleron sp. z o. o.
    Hirszfelda 4/18, Jelcz-Laskowice, 55-231 | Tel.: 713XXXXXX (Pokaż) | Strona WWW: https://kaleron.pl
REKLAMA