logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Czy klony Arduino są naprawdę gorsze od oryginałów?

allahakbar21372137 17 Mar 2025 18:20 453 5
REKLAMA
  • #1 21484018
    allahakbar21372137
    Poziom 6  
    Ocena: 8
    Witam.
    Na stronie (forbot.pl) w jednym z artykułów twórca użył sformułowania "klony Arduino są zbudowane z gorszej jakości materiałów, a ich używanie może spowodować uszkodzenie układu". Używam od kilku lat klonów Arduino i uważam, że nie są gorsze od oryginałów. W związku z tym pragnę zadać pytanie: co sądzą o tym inni forumowicze? Czy faktycznie klony Arduino są wyraźnie gorsze od oryginałów? Dodatkowo stwierdziłem, że strona forbot.pl ma charakter reklamowy i stanowi reklamę sklepu botland.pl i poprzez namawianie do zakupu oryginalnego Arduino zwiększa zysk sklepu.
  • REKLAMA
  • #2 21484071
    gbksiazczak
    Poziom 31  
    Ocena: 324
    Żeby odpowiedzieć uczciwie, trzeba byłoby wykonać mnóstwo testów na oryginałach i klonach.
    Autor tekstu sprzedaje prawdopodobnie oryginały i dyskredytuje klony.
    Używam kilku klonów arduino nano i nie widzę problemów, Może producenci
    mają wypracowane zaawansowane testy i segregują na oryginały te egzemplarze,
    które trzymają wyśrubowane parametry a na klony pozostałe. A może nie....
  • REKLAMA
  • #3 21484154
    sanfran
    Specjalista Sieci, Internet
    Ocena: 3001
    Podobno (ale nie dam głowy) oryginały powinny wytrzymać ok 100 tys zapisów pamięci a niektóre klony siadają przy kilku setkach.
    Ale w kilku aplikacjach domowych od kilku lat pracują u mnie klony i nie zdarzyło się żeby któryś ot tak nawalił.
  • REKLAMA
  • #4 21485685
    zlychnet
    Poziom 9  
    Ocena: 7
    Używam głównie klonów Uno i nano i nie stwierdziłem wad. Chyba jedyną rzeczą, która rzuciła mi się w oczy, to że w klonach kość jest wlutowana zamiast na podstawce. Dla mnie osobiście jakiekolwiek wady klonów przykrywa ich wielokrotnie niższa cena względem oryginału. Kwestia indywidualna czy ktoś woli wydać kasę na oryginał i wspierać rozwój czy płacić ryżowym braciom.
  • REKLAMA
  • #5 21487112
    Karaczan
    Poziom 42  
    Ocena: 1125
    Miałem klony UNO, Nano, MiniPro, i Mega.
    Nigdy nie stwierdziłem problemu z klonami.

Początkujący mogą mieć problem ze sterownikami dla mostków USB-UART, bo klony na ogół korzystają z chipa CH340 zamiast Atmegi16/32U lub FT232.

Moje 1wsze Arduino, klon Nano, ma już chyba 10lat i dalej działa niezawodnie
  • #6 21487648
    JacekCz
    Poziom 42  
    Ocena: 1463
    Karaczan napisał:
    bo klony na ogół korzystają z chipa CH340 zamiast Atmegi16/32U lub FT232.

sanfran napisał:
    oryginały powinny wytrzymać ok 100 tys zapisów pamięci a niektóre klony siadają przy kilku setkach

No ale produkt Arduino nie ma nadmiaru części (nie neguję uproszczeń wykonania)
    Czip konwertujący, @Karaczan dobrze że wyraźnie powiedziałeś, to raz.

Drugi zarzut "by dotyczył" serca, czyli procesora. Powiedzmy wyrażnie: chip jest oryginalny (albo w legalnym procesie licencjonowania), czy podróba / reverse engineering itd ?
REKLAMA