logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Renault Temis 650 - błąd czujników pozycji skrzyni biegów, brak zmiany biegów

rysiu.e 18 Mar 2025 13:58 603 13
REKLAMA
  • #1 21485093
    rysiu.e
    Poziom 12  
    Ocena: 64
    Witam wszystkich na tym forum . Wpadł mi w ręce traktor porządnej firmy Renault Temis 650. Który ma błąd czujników pozycji skrzyni biegów (wodzików).
    Nie można zmieniać biegów jedzie tylko do przodu na jednym zakresie.
    Czujniki mają po 120Ω na jednym pinie od czujnika jest 5,5V czy czujnik podpięty czy nie. Zaś na drugim pinie czujnika jak jest podpięty to ma to samo napięci co na pierwszym pinie a po odpięciu czujnika 0,5V.
    Oscyloskop pokazuje w zasadzie napięcie stałe. Czy ma ktoś może prawidłowy
    przebieg z tych czujników ?
    Z góry dziękuje za informację
  • REKLAMA
  • #2 21485234
    Rowan
    Poziom 20  
    Ocena: 169
    Wiesz o tym, że te czujniki nie generują sygnału napięciowego? One operują na sygnałach częstotliwościowych. Współczuje, że Ci to wpadło w ręce. Poczytaj, jest tu na forum obszerny temat o Renault Nectra, tam wszystko chłopaki wyjaśnili.
  • REKLAMA
  • #3 21485398
    rysiu.e
    Poziom 12  
    Tak wiem jest to czujnik liniowy indukcyjny solenoidowy. Temat przeczytałem zasadę działania też kojarzę, tylko że u mnie wodziki od biegów się przesuwają a czujniki pokazują cały czas jedną pozycję. I teraz pytanie czy to czujniki czy moduł. Dlatego pytam o przebieg na oscyloskopie
    Dziękuje Rowan za szybką odpowiedź.
  • #4 21485479
    BANANvanDYK
    Poziom 42  
    Ocena: 2555
    Czujniki to cewka z ruchomym rdzeniem. W połączeniu z kondensatorem który prawdopodobnie znajduje się nie w czujniku (wg. informacji serwisowych) tylko w sterowniku, tworzy układ rezonansowy pracujący na częstotliwości 100–400 kHz. Nie sprawdzałem nigdy sygnału oscyloskopem, działanie czujników można wykonać bezinwazyjnie metodą radiową (przenośny odbiornik globalny z SSB). Gdyby nie było sygnału, zajrzałbym do sterownika, a dokładnie do generatora na wzmacniaczu operacyjnym. Jeżeli czujniki są dobre i generują prawidłowy sygnał, to problem może leżeć po stronie elektrozaworów lub mechanicznie po stronie uszczelnień w układzie hydrauliki przesuwającej wodziki.
  • #5 21485681
    rysiu.e
    Poziom 12  
    Cześć BANANvanDYK podejrzewam sterownik dlatego że wodziki od skrzyni przesuwałem powietrzem a na czujnikach brak zmiany. Wydaje mi się że z sterownika powinien wychodzić sygnał zmienny a ja mam tylko stałe napięcie a czujniki mają prawidłową rezystancję.
  • REKLAMA
  • #6 21487240
    rysiu.e
    Poziom 12  
    Rozkręciłem sterownik i rozrysowałem schemat. I mam prośbę czy mógł by prosić o sprawdzenie czy na pinie 26 i 28 powinno być 5,5V stałe czy sinusoida albo kwadrat ?
    Szkic schematu elektrycznego na stronie z kalendarza.

Dodano po 8 [minuty]:

Czy mógłby prosić o wyjaśnieni sprawdzenia czujników kolegę BANANvanDYK "działanie czujników można wykonać bezinwazyjnie metodą radiową (przenośny odbiornik globalny z SSB)".
    Chodzi oto żeby złapać częstotliwość z jaką pracuje czujnik przykładając antenę do przewodu.
  • #7 21487564
    BANANvanDYK
    Poziom 42  
    Masz sterownik wykonany w technologii SMD?
    Patrzę na schemat i wydaje mi się że jest on błędny, nie mogę zrozumieć zasady działania. Bardziej przypomina sterowanie cewką elektrozaworu z ograniczeniem prądowym (pomiar na rezystorze 220Ω, ale schemat jest rozrysowany błędnie.
    Chciałem zapytać, jak sprawdzasz to że czujniki nie wskazują prawidłowego położenia? Masz interfejs diagnostyczny?
    Praca czujników powoduje emisję fali elektromagnetycznej na odległość kilkudziesięciu centymetrów. Odbiornik z BFO do odbioru emisji SSB umożliwia wykrycie nośnej w eterze. Zwykły odbiornik na fale długie ma zakres od 150 kHz do niecałych 300 kHz, lecz wykrycie nośnej jest trudniejsze bo w praktyce niemodulowana nośna to cisza w modulacji AM.
  • #8 21487614
    rysiu.e
    Poziom 12  
    Częściowo w smd częściowo w tht.
    Sprawdzę schemat jeszcze raz. Elementy na schemacie są na pewno od czujników bo zmieniając kondensatory które są na schemacie zmienia mi się wykres na oscyloskopie(pokazują się piki)
    Sprawdzą programem metadiag jak bym nie ustawił wodzików tak moduł widzi je w tej samej pozycji.
    Dziękuje za wytłumaczenie sprawdzenia czujników :) .
  • #9 21488832
    BANANvanDYK
    Poziom 42  
    Jeszcze nie widziałem sterownika wykonanego w THT+SMD, sterowniki do 120, 155 były robione w THT na 4-warstwowej płycie.
    Jaką wartość widzi komputer? Wykręcałeś czujniki i sprawdzałeś czy fizycznie rdzenie się ruszają?
  • REKLAMA
  • #10 21488972
    rysiu.e
    Poziom 12  
    Na komputerze jest żółty kwadrat z napisem OC(open circuit) i kolosalna cyfra 1162.
    Tak wykręcałem rusza się nie zacina się sprężyny wycofują trzpienie do końca.
    A na komputerze brak zmian.
  • #11 21489182
    BANANvanDYK
    Poziom 42  
    Ja przypuszczam że po prostu układ generatora nie działa.
    Wstaw fotki sterownika, bo to mnie intryguje.
    Sprawdź w katalogach części, czy w nowszych Renault występują inne czujniki niż w starych seriach.
    Aczkolwiek patrzę na serwisówkę MR 263 z 1994 roku, to wewnętrzna budowa czujnika pozycji WABCO to tylko cewka o rezystancji 120 Ω. Jak przyglądałem się sterownikowi podnośnika, to znalazłem kondensator (osiowy, z wyglądu jak elekrolit).
    Możesz ew. spróbować, czy podłączenie kondensatora o pojemności kilku nF równolegle do czujnika coś zmieni.
    Ja sobie poszukam materiał gościa który na YT pokazywał diagnostykę z komputera i jakie były wartości.
  • #12 21491244
    rysiu.e
    Poziom 12  
    Zdjęcie sterownika
    Płytka drukowana z różnymi komponentami elektronicznymi na stanowisku roboczym.
    Płytka drukowana sterownika z widocznymi ścieżkami i komponentami na blacie roboczym.

Dodano po 32 [minuty]:

Według katalogów te same są czujniki.

Zbliżenie na płytkę drukowaną z różnymi komponentami elektronicznymi.

Ekran oscyloskopu Hantek pokazujący przebieg sygnału z napięciem 3.18 V DC RMS.

Zbliżenie na płytkę drukowaną z zaznaczonymi komponentami.

Zmieniłem kondensatory tak jak zaznaczyłem to ma taki przebieg jak na zdjęciach, czujnik wciśnięty do końca i puszczony całkowicie.
    A gdy są orginalne to widać tylko leką falę czy czujnik wciśnięty czy nie.

Dodano po 1 [minuty]:

Ekran oscyloskopu Hantek pokazujący przebieg sygnału.
    Ekran oscyloskopu z widocznym przebiegiem sygnału oraz parametrami pomiarowymi.
  • #13 21493188
    BANANvanDYK
    Poziom 42  
    Rzeczywiście, to ten sam sterownik. Tylko nie skojarzyłem że po drugiej stronie jest trochę SMD.
    Jak sięgam pamięcią, upewnij się czy w zaznaczonym miejscu nie ma elementów służących do wysterowania sterowników elektrozaworów sprzęgieł, bo one są sterowane sygnałem cyfrowym przekształconym na sygnał napięciowy poprzez wygładzenie na kondensatorze.
    W tym dużym polu SMD nad złączem są elementy m.in. służące do odczytu prędkości z trzech czujników i jedno wyjście prędkości silnika do licznika. Może tam jest coś odpowiedzialne za odczyt pozycji wodzików.
    Sprawdź też czy elektrolity nie mają zawyżonego ESR, bo elektrolit na drugiej płycie z procesorem odpowiadał za to, że sterowniki elektrozaworów sprzęgieł wchodziły w tryb protect.
  • #14 21493282
    rysiu.e
    Poziom 12  
    Te elementy które zaznaczyłem na pewno idą na pin 27 i pin 29(czujniki pozycji) i wydaje mi się że tam jest wszystko ok. Za to nie wiem czy na pin 26 i 28 nie powinien być przebieg np. sinusojda a nie jak u mnie 5.5V stałe.
    I jak ktoś by mógł miał możliwość sprawdzić jakie są przebiegi na czujnikach był bym wdzięczny.
    Kondensatory sprawdziłem dobra robota BANANvanDYK (przeczytałem cały temat).
    Zaoszczędziłem kupę czasu.

Podsumowanie tematu

✨ Renault Temis 650 posiada problem z czujnikami pozycji skrzyni biegów (wodzików), które wykazują stałe napięcie 5,5 V na jednym pinie niezależnie od podłączenia, a na drugim pinie napięcie zmienia się minimalnie po odłączeniu czujnika. Czujniki to indukcyjne cewki o rezystancji około 120 Ω, współpracujące z kondensatorami tworzącymi układ rezonansowy o częstotliwości 100–400 kHz, gdzie sygnał jest częstotliwościowy, a nie napięciowy. Problem może leżeć w sterowniku, który generuje sygnał, gdyż na oscyloskopie widoczny jest tylko sygnał stały zamiast oczekiwanej sinusoidy lub przebiegu kwadratowego. Diagnostyka komputerowa wskazuje błąd OC (open circuit) z dużą wartością liczbową, a fizyczne przesuwanie wodzików nie jest odzwierciedlane w sygnale. Schematy sterownika wskazują na obecność elementów SMD i THT, a kondensatory wpływają na przebieg sygnału. Zalecane jest sprawdzenie generatora sygnału w sterowniku, kondensatorów, elektrozaworów oraz mechaniki hydraulicznej. Metoda radiowa z odbiornikiem SSB może pomóc w wykryciu sygnału częstotliwościowego emitowanego przez czujniki. Wymiana kondensatorów poprawiła widoczność sygnału na oscyloskopie, jednak problem z brakiem zmiany pozycji pozostaje. Wskazano również na konieczność sprawdzenia stanu elektrolitów i elementów sterujących elektrozaworami sprzęgieł w sterowniku.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA