logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Clio II 1.4 16V błąd DF045 - falujące obroty, czujnik ciśnienia kolektora

debik 06 Gru 2007 20:42 12872 16
REKLAMA
  • #1 4559327
    debik
    Poziom 15  
    Ocena: 30
    Koledzy auto jak w temacie.
    Co pewien okree czasu pojawia się błąd
    DF045 Obwód czujnika ciśneinia kolektora.
    A co za tym idzie falują obroty i zapala się check.

Czujnik profilaktycznie zmieniłem ale za wiele to nei dało.
    Najgorsze jest to że usterka jest sporadyczna.

Doczytałem że dokładnie chodzi o :
    "brak zgodności między ciśnieniem obliczonym a rzeczywistym"
    Tylko jak to ugryźć.

Normalnie autko chodzi idealnie.
    Przerabiał ktoś już coś takiego.

Gdzie jest czujnik ciśneinia atmosferycznego ? w ECU ?

Może soft w ECU do bani i trzeba przeładować ?

Sam nie wiem.

pozdro
  • REKLAMA
  • #2 4559390
    cobraa
    Poziom 27  
    Ocena: 290
    a moze lewe powietrze? czujnik osobno jest zamontowany w ecu nie grzebaj
  • #3 4559401
    tomatrix1
    Poziom 14  
    Ocena: 56
    sprawdż polączenia między czujnikiem a ECU
  • REKLAMA
  • #4 4559419
    debik
    Poziom 15  
    Też o tym mysłałem, ale za bardzo sporadycznie to występuje. Opcikałem go całego samostartem i obroty nawet nie drgnęły, więć raczej szczelny.

Głowe bym dął sobie uciąć że czujnik ale założony nowy.

Testuje autko oryginalnym CLIPem więc o pomyłce nei może być mowy.

Dodano po 8 [minuty]:

A co do połączenia to wnioskuje że jest dobre gdyż, jak odłącze czujnik to wtedy jest bład "że przerwana linia" a ti ewidentnie wybija roźnica ciśnienia.
  • REKLAMA
  • #5 4559499
    tomatrix1
    Poziom 14  
    Ocena: 56
    a to śię dziej na żimnym śilniku czy ćiepłym?
  • #6 4559584
    debik
    Poziom 15  
    bardziej chyba na zimnym, ale na ciepłym tez się zdarzało.
  • #7 4559806
    Sękuła Tomasz
    Poziom 12  
    Ocena: 3
    Jeżeli jest to czujnik trzy pinowy to na jednym z przewodów ginie masa albo jej wcale nie ma Mase tam załącza sterownik wtrysku ale można odciąć przewód i dołączyć na stałe mase i nic się nie stanie błąd zniknie i samochód zacznie normalnie chodzić
  • REKLAMA
  • #8 4560375
    debik
    Poziom 15  
    Powiem ci kolego że możesz mieć rację.
    Zauważyłem że dziej się to zwłaszcza przy stawaniu auta, wtedy zapal się lampka. Mocna przygazówka powyżej 3000 obrotów i problem ustaje.

W tym czasie słyszę cykanie zaworu od oparów paliwa, co z reguły jest złą masą spowodowane.

Jutro podłączę przewód masowy i dam znać.

Na razie dzięki za sugestię.
  • #9 4561653
    debik
    Poziom 15  
    Numer z dodatkową masą nie pomógł.
    Dalej to samo.
  • #10 4562647
    Sękuła Tomasz
    Poziom 12  
    Ocena: 3
    Jeżeli nie pomógł numer z masą a pojawia się błąd obwód czujnika to musi nie kontaktować złącze czujnika renault ma takie piny w kostkach że trzeba je lekko dogiąć bo nie kontaktują i sprawdzić połączenie z ecu i kość do ecu. Masz wyrażny błąd obwód czujnika i tam szukaj

Dodano po 1 [godziny] 8 [minuty]:

Musisz sprawdzić dobrze złącze i piny na złączu następnie wyłącz zapłon i wymij wtyczkę z czujnika następnie włącz zapłon i zmierz napięcie między końcówką 1 czujnika a masą akumulatora ma być 5V a następnie sprawdz to samo na złączu szukaj masy ma być też 5V Powiedz jaki to sterownik symbol syrius podaj numer i nazwę to podam ci jakie piny sterownika obsługują ten czujnik
  • #11 4577082
    debik
    Poziom 15  
    Nie sądzę że to coś z intalacją.
    Piny oczywiście sprawdzałem, Jak i od ECU tak i od czujnika.
    Błąd dotyczy odpowiedności, czyli jest inaczej niż ECU sobie obliczyła.
    Wymieniłem świece na oryginalne ale to nic nie dało.
    Zauważyłem że dzieje się to jak schodzi z obrotów.
    Muszę spróbować trochę podnieść obroty i zobaczę czy to coś zmieni.
  • #12 4579712
    robmaz
    Poziom 20  
    Ocena: 164
    debik napisał
    Cytat:
    W tym czasie słyszę cykanie zaworu od oparów paliwa, co z reguły jest złą masą spowodowane

Sprawdź czy nie pobiera "lewego"powietrza przy opróżnianiu zbiornika par paliwa.
  • #13 4582812
    bohun555
    Użytkownik obserwowany
    Ocena: 124
    Czy to sinik 1.4 16V czy 1.2 16V? Albo inaczej jaki tam jest sterownik Syrius 32, Syrius 34 czy IAW 5NR?
  • #14 4706164
    on_mayday
    Poziom 15  
    Ocena: 7
    witam.
    mam podobny problem z twingo 1.2 99r.
    syrius32.
    DF045 - czujnik wymieniony.
    niby ok i po krotkich jazdach probnych to samo - autko jakby odcinalo paliwo.
    filtr paliwa oryginal - wymieniony.sprawdzony kolektor i wszystkie podcisnienia.
    stala masa do MAP'a rowniez dodana.
    problem powstaje dopiero przy gwaltownym puszczeniu gazu do hamowania.
    przepustnica sie zamyka gwaltownie i rosnie cisnienie w kolektorze - i mamy problem - roznica cisnien wskazanego i wyliczonego.
    delikatnie uchylilismy przepustnice na srubce regulacyjnej i po pierwszych jazdach problem nie powstaje ale efekt uboczny w postaci podwyzszonych obrotow na jalowym wystepuje ;)
    podejrzewam ze problem moze istniec w przepustnicy - czujnik polozenia i krokowy siedza na stale ;(
    czy to dobry kierunek?

pozdrawiam.
    daro
  • #15 4714202
    robmaz
    Poziom 20  
    Ocena: 164
    przy gwałtownym domknięciu przepustnicy regulator biegu jałowego powinien nie dopuścić do zbyt nagłego wzrostu podciśnienia w kolektorze ssącym.
    Moim zdaniem problem w regulatorze lub kanałach do niego(jeżeli jest to zawór obejściowy)
    Pozdrawiam
  • #16 4746039
    on_mayday
    Poziom 15  
    Ocena: 7
    tak wlasnie myslalem bo pojawiajacy sie blad ma zwiazek ze zbyt duzym cisnieniem w kolektorze.
    koszt nowej to okolo 500zł
    ale niestety mus to mus ;)
    pozdrawiam.
  • #17 5840415
    darek5w
    Poziom 10  
    Ocena: 1
    I jak usterka usunięta? Miałem to samo i okazało się że pomogła regulacja zaworów+czyszczenie przepustnicy. Dodatkowo zatkany był odpowietrznik w kolektorze ssącym.

Podsumowanie tematu

✨ W Renault Clio II 1.4 16V pojawia się sporadyczny błąd DF045 dotyczący obwodu czujnika ciśnienia kolektora, objawiający się falującymi obrotami i zapaleniem kontrolki check engine. Czujnik ciśnienia kolektora (MAP) został wymieniony, jednak problem nie ustąpił. Dyskusja wskazuje na możliwe przyczyny takie jak nieszczelności powodujące "lewe powietrze", problemy z masą czujnika (brak stabilnego połączenia masowego), uszkodzone lub słabe styki w złączach czujnika i ECU oraz ewentualne błędy w oprogramowaniu sterownika silnika (ECU). Wskazano, że błąd pojawia się częściej na zimnym silniku i przy schodzeniu z obrotów. Użytkownicy sugerują sprawdzenie szczelności układu dolotowego, połączeń elektrycznych, a także regulację przepustnicy i ewentualną wymianę regulatora biegu jałowego lub zaworu obejściowego, które mogą powodować zbyt duże ciśnienie w kolektorze ssącym. W podobnym przypadku w Renault Twingo 1.2 16V z tym samym błędem problem ustąpił po delikatnym ustawieniu przepustnicy. Inne rozwiązania to regulacja zaworów, czyszczenie przepustnicy oraz udrożnienie odpowietrznika kolektora ssącego. Diagnostyka prowadzona była za pomocą oryginalnego interfejsu CLIP, a pomiary napięć i masy były prawidłowe, co sugeruje problem mechaniczny lub z układem dolotowym, a nie samym czujnikiem lub instalacją elektryczną.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA