logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak bezpiecznie zamienić dyski SSD w laptopie i zainstalować Windows?

mrczl1337 20 Mar 2025 02:02 360 10
REKLAMA
  • #1 21487379
    mrczl1337
    Poziom 3  
    Hej. Mam pytanie, dla mnie dość skomplikowane, dla was pewnie banalne i śmieszne, jednak zdecydowałem się zapytać :)

W swoim laptopie mam dwa sloty na dyski SSD (jeden na zwyczajny 2212, drugi na 2242). Wolniejszy dysk (C: Micron 2212 512 GB) jest domyślnym systemowym dyskiem, na którym mam system i większość zainstalowanych programów. Drugi dysk (D: Kioxia 2242, również 512 GB), używam jako dysk, na którym trzymam wszystkie ważne rzeczy do mojej pracy oraz parę gierek.

Zostało mi na nich niewiele miejsca, więc zdecydowałem się kupić obudowę na dysk M.2 oraz kolejny, już 1 TB dysk Lexar 2212 oraz sformatować tamte. Stwierdziłem, że tego Lexara wrzucę za starego systemowego Microna, i właśnie Microna użyję jako zewnętrzny dodatkowy dysk.
    Tylko teraz pojawia się pytanie - jak mogę rozegrać zamianę tych dysków? Nie mam dodatkowego nośnika, na którego wrzucę sobie wszystkie potrzebne rzeczy, więc pomyślałem, żeby zrobić na Lexarze partycję 200 GB, a na pozostałych 800 zrobić sobie bezpieczne miejsce do przechowania potrzebnych plików na czas czyszczenia tamtych dysków. Nie wiem jednak, czy mogę tak zrobić, i czy przy instalowaniu Windowsa na tej partycji, nie usuną mi się pozostałe pliki z drugiej partycji. Oraz nie wiem, jak najlepiej kolejnościowo to zrobić, żeby nie stracić plików?

Dodatkowo, dopytam tylko, czy jest sens, żeby formatować dysk D, kiedy mam na nim pliki, które łatwo usunąć ręcznie i nie trzeba mocno grzebać? Bo zależy mi na maksymalnym przeczyszczeniu komputera z potencjalnych śmieci i wirusów.

Z góry dziękuję za pomoc :)
    AI: Jaki jest model Twojego laptopa? To pomoże ustalić, jak najlepiej przeprowadzić wymianę dysków.
    Lenovo Ideapad Gaming 3 15ACH6
    AI: Jaka wersja systemu Windows jest obecnie zainstalowana na Twoim laptopie? To ważne dla prawidłowej instalacji systemu na nowym dysku.
    Windows 11
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 21487388
    Karaczan
    Poziom 42  
    Ocena: 1116
    System działa w trybie UEFI?
    Nowy dysk zainicjuj jako GPT, utwórz te 2 partycje (200 i 800GB).
    Sformatuj tą 800GB na NTFS i skopiuj na nią pliki które chcesz.
    Z tamtych dysków na razie nic nie usuwaj, jakbyś coś skopał w dalszej części ;)
    Wymontuj z laptopa stare dyski na czas instalacji nowego systemu żeby nic nie zamieszało.
    Windows na dysku systemowym ma ukryte partycje rozruchowe i czasem jemu, jak i UEFI miesza się co z czego ma uruchamiać.

W instalatorze Windowsa usuń partycję 200GB, i wskaż że ma się zainstalować na nieprzypisanym miejscu na dysku, tam gdzie była partycja 200GB.
    Windows sam sobie utworzy potrzebne partycje na tym miejscu, chyba 3 czy 4 (ESP, MSR, Systemową C:, i Recovery).
    Następnie doda odpowiednie wpisy do BootManagera UEFI.
    Po ponownych uruchomieniach jak już system będzie działać, a pliki się nie pogubiły, podepnij w przejściówce stare dyski i pokasuj wszystkie partycje i załóż nowe.
    Ja na ogół używam do tego PartitionGuru.
  • REKLAMA
  • #3 21487841
    mrczl1337
    Poziom 3  
    >>21487388
    Z tego co widzę w msinfo, to napisane jest "Tryb systemu BIOS - UEFI".

Ten dysk już wcześniej wrzuciłem do komputera, prawdopodobnie domyślnie zainicjowałem jako GPT (a przynajmniej tak mi się wydaje) i mam już na nim dane, to znaczy na tej 800 GB części. Tylko właśnie pliki, które wrzucałem na nowy dysk, usunąłem już ze starych, żeby nie pogubić się z tym wszystkim :D

Tak wygląda u mnie ten nowy dysk:

Widok menedżera dysków z dyskiem podzielonym na dwie partycje: G o pojemności 758,54 GB i X o pojemności 195,31 GB.
  • #4 21487855
    Karaczan
    Poziom 42  
    Czyli narobiłeś sobie bałaganu kolego :D
    I część plików startowych Windowsa nie jest na dysku systemowym :P
    Padnie ci ten starszy dysk, albo poklikasz coś w BIOSie i systemu nie uruchomisz.

Zrzut ekranu z zarządzania dyskami pokazujący podział dysku na partycje systemowe i dane.
  • REKLAMA
  • #5 21487867
    mrczl1337
    Poziom 3  
    >>21487855
    To znaczy, ja wysłałem tylko fotkę dysku, który będę chciał wrzucić jako systemowy, jeszcze tego nie zrobiłem.
    Nie zrobiłem jeszcze formatu, ani nic, po prostu przygotowalem ten najnowszy dysk pod instalacje windowsa
    Aktualny Dysk systemowy wygląda tak:

Okno zarządzania dyskami z trzema partycjami na dysku systemowym.
  • #6 21487924
    Karaczan
    Poziom 42  
    Aaa, to to OK.
    Miłej zabawy ;)
    Po wszystkim można zmniejszyć partycję EFI do jakiś 60MB, a odzyskiwania do ok 400MB.
    Dzięki temu można odzyskać do użytku ok 750MB, a jak wiadomo miejsca nigdy za wiele ;)
  • #7 21487928
    mrczl1337
    Poziom 3  
    >>21487924
    Jeszcze jedno ważne pytanko, ale wolę się upewnić
    czyli teraz zostawić te partycje 200 GB tak jak jest, i dopiero później podczas instalacji systemu ją "usunąć" i zrobić w miejscu tych 200 GB partycję systemową i pozostałe pliki z dysku się nie usuną, tak?
  • #8 21487933
    Karaczan
    Poziom 42  
    Szkoda że zrobiłeś najpierw 800GB :/
    Nie wiem jak system zareaguje na to że EFI nie będzie pierwsza.
    Póki masz jeszcze sprawny system to ja bym to pozmieniał.
    Niestety teraz czeka cię jeszcze raz kopiowanie wszystkiego od nowa.

Albo ryzykować z właśnie np PartitionGuru. 200 skasować, a 800 przenieść na jej miejsce.
    SSD sobie z tym szybko poradzi, ale mimo wszystko dla bezpieczeństwa skopiuj sobie tą 800 ;)
  • #9 21487949
    mrczl1337
    Poziom 3  
    >>21487933 Choliba, no dobra :D Spróbuję więc je zmienić miejscami. Dzięki wielkie za pomoc! :)

Dodano po 2 [godziny] 48 [minuty]:

>>21487933
    Mam pytanko. Czy Podczas instalacji windowsa z pendrive mam wybrać opcje "Formatuj Partycje" w momencie wyboru partycji 200GB? Czy tylko ją zaznaczyć i dać dalej?
  • #10 21488212
    Karaczan
    Poziom 42  
    Masz ją usunąć, nie formatować. I kazać Windowsowi zainstalować na nieprzydzielonym miejscu
  • REKLAMA
  • #11 21488242
    mrczl1337
    Poziom 3  
    wygląda na to, że się wszystko udało. Dziękuję Pięknie, wiszę piwko! :)

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik posiada laptop z dwoma slotami na dyski SSD M.2 w rozmiarach 2212 i 2242, gdzie dysk Micron 2212 512 GB jest systemowy, a Kioxia 2242 512 GB służy do przechowywania danych. Planuje wymienić dyski na nowy Lexar 2212 1 TB, przenosząc system Windows na Lexara, a Microna użyć jako dysk zewnętrzny w obudowie M.2. Dyskusja dotyczy bezpiecznej zamiany dysków i instalacji systemu Windows w trybie UEFI z dyskami GPT. Zalecane jest utworzenie na nowym dysku dwóch partycji (200 GB na system, 800 GB na dane), sformatowanie większej partycji na NTFS i skopiowanie danych. Podczas instalacji Windows należy usunąć partycję 200 GB i zainstalować system na nieprzydzielonym obszarze, co pozwoli instalatorowi utworzyć wymagane partycje systemowe (ESP, MSR, C:, Recovery) i poprawnie skonfigurować BootManager UEFI. Ważne jest, aby na czas instalacji odłączyć stare dyski, by uniknąć konfliktów bootowania. Użytkownik powinien zwrócić uwagę na kolejność partycji EFI, aby system działał poprawnie, a po instalacji można zmniejszyć rozmiary partycji EFI i odzyskiwania, by zwolnić miejsce. Do zarządzania partycjami polecany jest program PartitionGuru. Po udanej instalacji stare dyski można sformatować i wykorzystać ponownie.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA