logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Wymiana HDD na SSD oraz windows.

Louisi 19 Kwi 2017 15:30 9639 14
REKLAMA
  • #1 16422041
    Louisi
    Poziom 8  
    Ocena: 4
    Witam,

Od jakiegoś czasu planuję wymianę mojego starego 1TB dysku w laptopie na dysk 256GB firmy ADATA (dokładnie ten Dysk ).

O ile nie mam żadnego problemu z danymi (poprzenoszę je na chmurę i na inne nośniki zewn.) o tyle problem jest z instalacja windowsa.

Od kiedy kupiłem laptop, był na nim zainstalowany win 8 później aktualizacja do 8.1 i finalnie do 10, więc:
    -jeżeli nie posiadam klucza do windowsa obecnie (prawdopodobnie zerwała się naklejka albo wgl jej nie było) to w jaki sposób mam zrobić instalację windowsa na dysku SSD.
    -czy jeżeli pierwotnie był windows 8 to będę mógł znów w jakiś sposób zrobić 10?
  • REKLAMA
  • #2 16422071
    onepiotr
    Poziom 25  
    Ocena: 218
    Poczytaj sobie o migracji systemu z HDD do SSD. Dostawcy dysków SSD załączają oprogramowanie dzięki któremu możesz na podpięty nowy dysk przekopiować stary system i po wmontowaniu wszystko śmiga bez jakichkolwiek ingerencji.
    Jeśli jednak musisz wgrać system od nowa, to niedawno gdzieś czytałem o jakiejś aplikacji do wyciągania klucza z zainstalowanego systemu.
  • Pomocny post
    #3 16422108
    nowakjac
    Poziom 14  
    Ocena: 17
    Przy opcji z instalowaniem systemu od początku:
    1. Klucz sprawdzisz np. takim programem "Windows Product Key Viewer"
    2. Musisz ściągnąć obraz 10tki w wersji jaką masz zainstalowaną, możesz użyć do tego programu "Windows iso downloader"
  • REKLAMA
  • #4 16422129
    Louisi
    Poziom 8  
    Ogólnie to planuję zainstalować tego windowsa z pendrive (bo mam usb 3.0), więc będzie szybciej niż z płyty (tak myślę). Tylko tak jak mówię muszę wyciągnąć w jakiś sposób key to po pierwsze primo, a po drugie nagrać na pendrive windowsa...
    No właśnie tylko jakiego, bo tak jak już wspominałem od początku laptopa była win 8, a obecnie jest 10 (tylko, że dostałem darmową aktualizację do 10 i z tego co wiem gdy zrobię format tak jak w tym przypadku to do 10 dostępu mieć nie będę no chyba że kupię nową winde.
    Dobrze rozumuje?
  • #5 16422132
    Matuzalem

Poziom 43  
    Ocena: 1097
    Proszę nie wprowadzać Autora w błąd.

Po wymianie dysku należy zainstalować na nowym (SSD) Windows 10 - obraz do pobrania i nośnik do utworzenia tu: https://www.microsoft.com/pl-pl/software-download/windows10 - gdy i o ile pojawi się monit o klucz proszę go zignorować - wybrać "Nie mam klucza...". Po zakończeniu instalacji i uzyskania połączenia z siecią system zostanie aktywowany z użyciem danych z Pańskiego konta Microsoft.
    Konto firmowe:
    Doradztwo podatkowe
    Wilczyńskiego 25/13, Olsztyn, 10-686
  • #6 16422149
    Louisi
    Poziom 8  
    Ale w jaki sposób? Jeżeli zignoruję monit o kluczu, to chyba będzie piratem?
  • REKLAMA
  • #7 16422193
    onepiotr
    Poziom 25  
    Louisi
    W 3 poście masz napisane czym sobie odczytać klucz. Zapisz go i jak będzie draka to masz go.
    Matuzalem napisał Ci jak postępować. Poza tym jeśli na nowym dysku coś się nie powiedzie to możesz zmienić system na inny (8 czy 10) lub zrobić klona i pracować z obecnym.
    Czytaj ze zrozumieniem.
  • REKLAMA
  • #9 16423889
    Louisi
    Poziom 8  
    Wczoraj trochę czytałem i wpadłem na nowy genialny pomysł.
    Nie zamienię dysku HDD na SSD tylko wyjmę nośnik CD/DVD i wsadzę tam taką specjalną podstawkę w którą wsadza się dysk SSD.
    Tylko kompletnie nie wiem co dalej :D
    Po podłączeniu dysku wystarczy zrobić formata z pozycji systemu i wybrać gdzie ma być zainstalowany windows? Cyz to wystarczy?
  • #10 16424876
    onepiotr
    Poziom 25  
    Jak podepniesz dysk to zainstalujesz na nim nowy system. Przy starcie komputer będzie pytał którą instalację Windowsa uruchomić. Masz 30 dni na wpisanie klucza licencyjnego.
  • #11 16425300
    Louisi
    Poziom 8  
    Ok mam już podstawkę i mam dysk SSD jest zamontowana w gnieździe po CD/DVD ROM.
    W jaki sposób mam teraz na dysku SSD zainstalować windowsa (musi być jaka migracja plików bo inaczej nie będzie na nim 10, bo po ponownej instalacji stracę win 10).
    ???
    Tylko chciałbym zrobić w taki sposób, że np. jeden dysk ssd to windows, programy i jakies gry, a hdd to filmy muzyka zdjecia.
    Pomozecie?
  • #12 16425378
    ---trafopowielacz---
    Poziom 23  
    Ocena: 177
    Po prostu pobierz instalke windows 10 i zainstaluj. Jak wyżej pisali, monit o klucz pomiń przy instalacji bo on sam Ci się wpisze jak uruchomisz system. Potem klikasz aktywacja i wszystko śmiga bezproblemowo.
  • #13 16425396
    Louisi
    Poziom 8  
    No, ale tak jak mówiłem mam windowsa 10 który wczesneij byl 8 >> 8.1>> finalnie 10.
    Podobno gdy robisz format, to tracisz dostęp do windows 10 i zostaje tylko 8 ewen. 8.1
  • #15 16425869
    Matuzalem

Poziom 43  
    Ocena: 1097
    Louisi napisał:
    No, ale tak jak mówiłem mam windowsa 10 który wczesneij byl 8 >> 8.1>> finalnie 10.
    Podobno gdy robisz format, to tracisz dostęp do windows 10 i zostaje tylko 8 ewen. 8.1

Podobno nazwy własne powinny być pisane z wielkiej litery, ale jak widać tylko podobno i to samo odnosi się do tych bzdur, które Pan gdzieś przeczytał/usłyszał i rozpowszechnia.
    Utrata dostępu może np. dotyczyć możliwości wywołania recovery (innego systemu niż fabrycznie umieszczony obraz), a nie prawa do używania Windows 10.

PS
    Pierwsza część zdania jest integralną częścią wypowiedzi i stanowi ilustrację stanu faktycznego, a nie czymś czemu należy przypisać 3.1.9 czy/i 3.1.11.
    Konto firmowe:
    Doradztwo podatkowe
    Wilczyńskiego 25/13, Olsztyn, 10-686

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik planuje wymianę dysku HDD na SSD (256GB ADATA) w laptopie, z problemem dotyczącym instalacji systemu Windows. Nie posiada klucza do Windows, ponieważ naklejka mogła się zerwać. W odpowiedziach zasugerowano kilka rozwiązań: użycie oprogramowania do migracji systemu, pobranie obrazu Windows 10 i zainstalowanie go z pendrive'a, pomijając monit o klucz, co pozwoli na aktywację systemu po połączeniu z internetem. Użytkownik rozważa również zamianę napędu CD/DVD na miejsce dla SSD, co wymagałoby formatu i wyboru lokalizacji instalacji systemu. Wskazano, że klucze z Windows 8 i 8.1 działają z Windows 10, co może ułatwić proces.
REKLAMA