logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Która stacja lutownicza lepsza: T12-X Plus czy Ksger V3.1?

Scorpion_1982 20 Mar 2025 03:34 717 5
REKLAMA
  • #1 21487384
    Scorpion_1982
    Poziom 13  
    Ocena: 27
    Witam serdecznie

Czy są jakieś zasadnicze różnice pomiędzy stacjami T12:
    1. T12-X Plus
    2. Ksger V3.1

Piszą, że Ksger działa na MM32, a nie na STM32. Mówimy o stacjach z Chin.
    Napiszcie mi, jak wygląda w Ksger sprawa z wersją. Lepsze są 3.1 czy stare, nie pamiętam, 2.4 czy coś w tym stylu.

Jeśli chodzi o T12-X Plus, widzę, że obecnie chodzi taniej od Ksger. Może warto się skłonić w stronę innej firmy, ale jakiej?
    Jeśli chodzi o groty T12, w zupełności mi wystarczy do zastosowań hobbystycznych.

Dziękuję serdecznie za opinie.
    Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #2 21487425
    elektryku5
    Poziom 39  
    Ocena: 1053
    Ta pierwsza jest nie najgorsza, ale w egzemplarzu sprzed kilku lat potrafił czasem zwiesić się wyświetlacz i nie wszystkie groty wykrywała. Mikrokontroler to był jakiś STC, czyli też brak softu. Kwestia, czy poprawili to w obecnych egzemplarzach.

Scorpion_1982 napisał:
    Piszą że ksger działa na MM32 a nie na stm32.

To jest istotne, jak chcesz wgrać alternatywny soft, pół biedy jak jest MM, bo można go podmienić na oryginał STM, gorzej jak są inne wynalazki.
  • REKLAMA
  • #3 21488148
    Scorpion_1982
    Poziom 13  
    Więc rozumiem że lepiej kupić ksger na MM32 bo podobno od 2021 domyślnie je montują co dziwne bo nie tak dawno bez problemu chodziły egzemplarze z stm32, procki nie są drogie i w miarę dostępne.
    Jeśli chodzi o T12-X Plus nie ma wzmianki żadnej jaki mikrokontroler tam siedzi, musiałby się wypowiedzieć posiadacz który rozbierał.
  • REKLAMA
  • #4 21488665
    elektryku5
    Poziom 39  
    Ocena: 1053
    Scorpion_1982 napisał:
    Jeśli chodzi o T12-X Plus nie ma wzmianki żadnej jaki mikrokontroler tam siedzi, musiałby się wypowiedzieć posiadacz który rozbierał.

Tak jak pisałem, kilka lat temu był to jakiś STC - czyli softu brak, wątpliwe żeby zmienili na droższego STMa.
    U mnie wleciała przeróbka polegająca na wymianie całego panelu i od tego czasu łapie wszystkie groty.

Zaletą T12-X jest kolba - stosunkowo wygodna jak na swoją cenę, ale uwaga gdybyś chciał kupić ją osobno, to jest cieńsza niż standardowe i typowe podstawki nie pasują.
  • REKLAMA
  • #5 21489648
    Scorpion_1982
    Poziom 13  
    Dzięki kolego za rzeczowe wyjaśnienie.
    Obecnie mam sprzęt na groty 900M ale oddawanie ciepła tego sprzętu zostawia wiele do życzenia.
    Znalazłem gdzieś w sieci jak koleś naprawiał taki egzemplarz i faktycznie tam siedzi STC - zmyliło mnie to bo z reguły z innymi wyświetlaczami były te sprzęty na tym procesorze. Jest szansa by kolega pokazał której kolby używa bo jest kilka ale bez wzięcia tego w dłoń będzie ciężko coś trafić fajnego. Na pewno nie chce już skręcanych bo zależy mi na szybkiej podmianie grotu. Chińczycy mają co najmniej z 5 różnych kolb na wsuwane groty. A z stacja będę celował w coś faktycznie na stm32 lub MM32 skoro to 1:1.
REKLAMA