logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Silnik spalinowy 80cc do roweru - mokry filtr i gaśnięcie na wolnych obrotach

kamilakosowska14 20 Mar 2025 06:56 399 14
REKLAMA
  • #1 21487416
    kamilakosowska14
    Poziom 2  
    Witam, zakupiłem silnik spalinowy 80 cc do roweru i w środę zeszłego tygodnia go zamontowałem. Działał, lecz we wtorek, gdy jeździłem, to po powrocie do domu zauważyłem, że filtr jest mokry od mieszanki. Następnego dnia wykręciłem go, wytarłem, założyłem, próbuję odpalić i strasznie ciężko było go odpalić. Cały czas gasł mi na wolnych obrotach. Nie wiem, jaka jest tego przyczyna. Pomoże ktoś?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 21487441
    Adam Walko
    Poziom 35  
    Ocena: 450
    Podstawą jest ocena stanu świecy zapłonowej.
    Wykonaj fotografię i zamieść!
  • #3 21487585
    kamilakosowska14
    Poziom 2  
    Świeca zapłonowa właśnie była mokra od paliwa, tak jak i tłok, więc wydaje mi się, że jest jakiś problem z gaźnikiem, ponieważ świeca normalnie działa, tylko coś go chyba przelewa. Może to zacina się pływak?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 21487610
    Adam Walko
    Poziom 35  
    kamilakosowska14 napisał:
    problem z gaźnikiem

Twoje przypuszczenia są słuszne.
    Poproś niech ktoś, kto się zna ustawi poziom paliwa , wolne obroty i skład mieszanki paliwowo-powietrznej.
  • #5 21487617
    kamilakosowska14
    Poziom 2  
    Jak się ustawia poziom paliwa? Chciałbym to sam zrobić, no nie jest to raczej trudne, ale iglicę umiem ustawiać, a składu mieszanki tam nie ma do ustawiania. A może tu chodzi o to, że ten pływak się zaciął i może, jak wyczyszczę tam coś, np. zaworek iglicowy itd., to może coś pomoże. A co może być powodem zacinania pływaka i jak to rozwiązać, żeby poziom paliwa był dobry?
  • Pomocny post
    #6 21487701
    Adam Walko
    Poziom 35  
    Zaczynam od rezebrania do gołego koepusu.
    Wszysko trafia do mujki ultradźwiękowej i jest dokładnie myte.
    Najistotniejsza jest porządna weryfikacja części. Części dobre, części do regeneracji i złom.
    Trzeba mieć dane regulacyjne dla danego typu gażnika.
    Ja napisałem, jak ja to robię!
  • #7 21488316
    kamilakosowska14
    Poziom 2  
    Dzisiaj po powrocie do domu wziąłem się za rozebranie gaźnika, tak jak mówiłeś. Rozebrałem do samego korpusu praktycznie i przedmuchałem wszystko. Sprawdziłem dysze i myślałem, że będą dwie: jedną od wolnych obrotów i drugą większą, a jest tylko jedna dysza. No, ale zobaczyłem, czy nie są zapchane i jest dobrze. Złożyłem gaźnik, podłączyłem paliwko i tymczasowo pojechałem bez filtra. I odziwo od razu odpalił. Po kilkudziesięciu metrach jeździłem, jeździłem, a później przyjechałem do domu, patrzę, lekko dymiło się z fajki od świecy i była cała gorąca. A że miałem drugą świecę, kupioną niedawno, nową NGK, to włożyłem, dokręciłem i było dobrze, nawet lepiej odpalał na ciepłym, ale nie wiem jeszcze, jak na zimnym, ale to się jutro okaże. A potem założyłem filtr powietrza, bo myślałem, że lepiej założyć, bo jeszcze coś wpadnie do gaźnika i do cylindra przeleci i się przytrze. A przed założeniem wyczyściłem gąbkę i obudowę zmywaczem do hamulców, wysuszyłem i założyłem. Próbuję odpalić, a tu nic, nic a nic. Lekko pyrknął z wydechu i według mnie go zalało. Moim zdaniem za mało powietrza jest wtedy i za dużo paliwa (iglicę ustawiłem fabrycznie, jak była). Wtedy zdjąłem filtr, próbuję odpalić i zaczął odpalać i się rozchodził, ale było czuć, że go porządnie zalało. A bez filtra normalnie odpala, nie ma żadnych problemów. Ale jest jeszcze sprawa niskich obrotów, ponieważ jak po jeździe wciskam sprzęgło, to ma wysokie obroty, wtedy spada na niższe, aż po czasie ma tak niskie, że spada. A gdy ustawię większe, to wtedy są takie wysokie, jakby miał odlecieć, a powinien sobie tak zwane pyrkać. I byłbym wdzięczny, jeśli ktoś pomoże.
  • REKLAMA
  • #8 21488619
    Adam Walko
    Poziom 35  
    wdzięczny jeśli ktoś pomoże

Czy można grzecznie zapytać?
    bez filtra i o dziwo od razu odpalił

Dlaczego nie zrobisz porządku z filtrem?
  • #9 21488656
    kamilakosowska14
    Poziom 2  
    Czyściłem filtr i go wysuszyłem, no dalej nic to nie pomogło, więc pewnie zamówię jakiś inny. A wie pan może, jaka jest średnica otworu w tym gaźniku na filtr? I dlaczego na tych wolnych obrotach tak dziwnie się zachowuje, a mianowicie po włączeniu sprzęgła nagle wkręca się na wysokie obroty, wtedy powoli spada i ma bardzo niskie obroty i gaśnie, a gdy podkręcę mu lekko obroty, to zaś ma jeszcze większe i to tak bez przerwy. Ja nie wiem, co to może być. Miał pan kiedykolwiek taki silnik?
  • REKLAMA
  • #10 21488666
    Adam Walko
    Poziom 35  
    średnica otworu w tym gaźniku

Pożycz suwmiarkę i zmierz!
    nie wiem co to może być

Może być nieszczelność! Może być niedrożność!
    miał pan kiedykolwiek taki silnik

W latach 50- tych ub. wieku były b. trudno dostępne niemieckie silniki do rowerów.
    W latach 70-tych produkowano polskie.
    Takiego jak Ty masz- to nie miałem.
    Na króciec gaźnika załóż na drut, albo trytytkę gazę opatrunkową.Dla celów testowych, to wystarczy.
    Niech ktoś, kto się zna, obejrzy ten nieszczęsny filtr.
  • #11 21488670
    kamilakosowska14
    Poziom 2  
    Dziękuję za pomoc.
    Dobry pomysł, póki co, z tą fazą gazową opatrunkową.
    A szczelność wydaje mi się, że jest, bo jak zatkałem dopływ powietrza, to od razu gasł, ale ten filtr to jest ogólnie najmniejszy problem. Bardziej zastanawiam się nad tymi niskimi obrotami, dlaczego tak się dzieje, jak wcześniej pisałem, bo na YouTube innym normalnie pracuje na wolnych obrotach z tym samym gaźnikiem i silnikiem.
  • #12 21488684
    Adam Walko
    Poziom 35  
    po włączeniu sprzęgła nagle wkręca się na wysokie

Nadmierne opory wewnątrz silnika.
  • #13 21490674
    kamilakosowska14
    Poziom 2  
    witam mam kolejne pytanie, wciąż na ten sam temat, a mianowicie chodzi o to, że już w miarę dobrze jest, ale ostatnio wciąż ciężko odpala na zimnym silniku i jeśli już odpali, to muszę dodawać bardzo dużo gazu. Ostatnio też jak odpaliłem, to było tak siwo dymił na biało jak jakiś traktor i tak dopóki się nie rozgrzeje i nie wiem, dlaczego on tak ciężko odpala. Jak puszczę sprzęgło, pedałuje i próbuję odpalić, to bardzo ciężko, żeby coś zaskoczyło. Hmm, może na ssaniu odpalać? Próbowałem chwilę na ssaniu tak z 100 metrów i nic nie dało, więc już bez ssania zazwyczaj odpalam, chyba że trzeba dłużej odpalać na samym ssaniu. I też słyszałem, że są jakieś ciepłoty świec itd., itd. Ja zakupiłem świece NGK BR-6HS, no i na ciepłym zdecydowanie lepiej odpalał niż na starej, ale dopóki się porządnie nie rozgrzeje, to jest ciężko. Wie ktoś może, o co tu z tym chodzi?
  • #14 21490867
    Adam Walko
    Poziom 35  
    o co tu z tym chodzi

Chodzi o to, że na podstawie objawów, należy ten silnik rozmontować i przywrócić go do życia. Dać mu możliwość egzystencji. Obecnie jest w złym stanie.
  • #15 21490869
    kamilakosowska14
    Poziom 2  
    On jest nowy i wydaje mi się, że wina stoi po stronie gaźnika, bo cylinder dobrze wygląda, jest kompresja, ma moc, jak już oczywiście odpali.

Dodano po 1 [godziny] 13 [minuty]:

no wie pan to jest chiński gaźnik poza tym rozbierałem go i żadnej filozofii w tym nie ma jest tam tylko jedna dysza niestety i myślę żeby może spróbować dać iglice inaczej żeby było troszkę mniej paliwa a czy może mieć na to wpływ nie wiem fajka od świecy ? albo tak jak pisałem sama ciepłota świecy ?

Podsumowanie tematu

✨ Silnik spalinowy 80cc do roweru ma problem z mokrym filtrem powietrza i gaśnięciem na wolnych obrotach. Przyczyną jest prawdopodobnie zalewanie świecy zapłonowej przez nadmiar paliwa, co wskazuje na niewłaściwe działanie gaźnika, najprawdopodobniej zacięty pływak lub nieprawidłowy poziom paliwa. Zalecane jest rozebranie i dokładne wyczyszczenie gaźnika, w tym dyszy i zaworka iglicowego, najlepiej w myjce ultradźwiękowej, oraz ustawienie poziomu paliwa, wolnych obrotów i składu mieszanki paliwowo-powietrznej zgodnie z danymi regulacyjnymi gaźnika. Po czyszczeniu i wymianie świecy na nową NGK BR-6HS silnik odpala lepiej, jednak nadal występują problemy z odpalaniem na zimno i niestabilnymi obrotami, które mogą wynikać z nadmiernych oporów wewnętrznych silnika lub niedokładnej regulacji gaźnika. Filtr powietrza był czyszczony i suszony, ale może wymagać wymiany. Dodatkowo sugerowano testowe założenie gazy opatrunkowej zamiast filtra, aby wyeliminować problemy z przepływem powietrza. Problemy z gaśnięciem i niestabilnymi obrotami mogą być związane z chińskim gaźnikiem o prostej konstrukcji z jedną dyszą, gdzie regulacja iglicy może pomóc w zmniejszeniu ilości paliwa. Wskazane jest dalsze testowanie i ewentualne rozmontowanie silnika w celu pełnej diagnostyki i regeneracji.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA