logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Zasilacz Endorfy Vero L5 700W - trzeszczenie przy większym obciążeniu, co robić?

pawelpaciorek137 20 Mar 2025 09:15 867 7
REKLAMA
  • #1 21487523
    pawelpaciorek137
    Poziom 2  
    Witam, mam problem z zasilaczem Endorfy Vero L5 700 W. Mam komputer od tygodnia i od samego początku zasilacz przy większym obciążeniu jakby trzeszczał, coś w tym stylu. Ktoś wie, o co chodzi?
  • REKLAMA
  • #2 21487696
    dt1
    Admin grupy komputery
    Ocena: 8243
    Witaj.
    Każdy zasilacz piszczy, bzyczy lub trzeszczy w jakimś niewielkim stopniu, tyle że w większości egzemplarzy trzeba przyłożyć do niego ucho, żeby było to możliwe do usłyszenia. Jeśli przy zamkniętej obudowie to słyszysz to zwróć go i wymień na inny model.
  • REKLAMA
  • #3 21487716
    Kasek21
    Poziom 43  
    Ocena: 3535
    dt1 napisał:
    Każdy zasilacz piszczy, bzyczy lub trzeszczy w jakimś niewielkim stopniu

Mój nie trzeszczy, ani ni piszczy więc nie każdy xD

Jeżeli zakup przez internet to można zwrócić bez podania przyczyny.

Inaczej pewnie nie przyjmą bo to nie podlega gwarancji/rękojmi.

Albo zwrot/wymiana, albo trzeba się przyzwyczaić xD
  • #4 21487737
    dt1
    Admin grupy komputery
    Praktycznie każdy. Nie każdy będziesz w stanie usłyszeć. Większość wydaje na tyle ciche dźwięki, że nie zwraca się na to uwagi. Lub w niektórych przypadkach mogą być to tony poza zakresem słuchu właściciela.

Vero L5 są raczej ciche. Pytanie w jakich okolicznościach Autor to słyszy - 10 centymetrów od zasilacza czy przy zamkniętej obudowie z metra - w tym drugim przypadku bym wymienił, w tym pierwszym zamknął bok obudowy.
  • #5 21487899
    pawelpaciorek137
    Poziom 2  
    Pol metr od komputera ledwo słyszę, ale jak przybliżę się, to już głośniej.
  • REKLAMA
  • #6 21487920
    dt1
    Admin grupy komputery
    To nie jest to nic, czym warto się przejąć.
  • REKLAMA
  • #7 21487940
    Kasek21
    Poziom 43  
    Ocena: 3535
    Mnie by denerwowało xD
  • #8 21488605
    marweg1967
    Poziom 15  
    Ocena: 47
    Wyłącznik sieciowy (ten na obudowie zasilacza) może mieć nadpalone styki. Ja dosyć często z niego korzystałem i prawdopodobnie od udaru podczas ładowania kondensatorów wejściowych upaliły się styki i komp w ogóle się nie włączał, za to słyszałem coś w rodzaju skwierczenia. Wymiana wyłącznika pomogła, tylko nie na jakieś g... z Allegro żeby nie ćwiczyć za chwilę tego samego.

Sorry, dopiero teraz doczytałem, że zasilacz ma tydzień. W takim razie mój przypadek jest mało prawdopodobny, chyba że zdążyłeś użyć tego wyłącznika ze 100 razy ;)

Podsumowanie tematu

✨ Zasilacz Endorfy Vero L5 700W może emitować słyszalne trzeszczenia przy większym obciążeniu, zwłaszcza gdy jest blisko ucha użytkownika. W większości zasilaczy występują niewielkie dźwięki takie jak piszczenie czy bzyczenie, które są normalne i często niesłyszalne przy zamkniętej obudowie. Jeśli trzeszczenie jest wyraźne nawet przy zamkniętej obudowie, zaleca się zwrot lub wymianę urządzenia. W przypadku użytkowania zasilacza od tygodnia i słyszalności dźwięku z odległości około 10 cm, nie jest to powód do niepokoju. Możliwe przyczyny mogą obejmować normalne zjawiska akustyczne lub ewentualne problemy z wyłącznikiem sieciowym, choć w nowym sprzęcie jest to mało prawdopodobne. W razie zakupu przez internet możliwy jest zwrot bez podania przyczyny.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA