logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Zasilacz SilentiumPC Vero L2 600W (SPC165) - burczenie, wymiana czy serwis?

Terebint 14 Sie 2024 17:02 1071 14
REKLAMA
  • #1 21190953
    Terebint
    Poziom 8  
    Ocena: 69
    Posiadam zasilacz SilentiumPC Vero L2 600W (SPC165), który zaczyna coraz bardziej "burczeć". Chciałem nagrać, ale co dziwne, ani wideo aparatu, ani dyktafon nie wyłapują tego dźwięku. Brzmi on podobnie do śmigieł dwupłatowca. Dokładnie go przedmuchałem, ale niestety nie pomogło. Co się z nim dzieje niedobrego? Potrzebuję wymienić na nowy? Ten niedługo padnie? Jeżeli tak to jaki kupić w jego miejsce, bo widzę, że ten model jest już niedostępny, a może są jakieś inne na podobnym poziomie bądź lepsze, za niewielką dopłatą? A może wystarczy oddać do serwisu, ale nie chcę wydawać pieniędzy nadaremnie.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 21190990
    dt1
    Admin grupy komputery
    Ocena: 8207
    Witaj.
    Na wyłączonym komputerze zaklinuj niemetalowym przedmiotem wentylator i uruchom komputer. Czy wtedy dźwięk również występuje?

Jeśli to tylko wentylator zaczyna burczeć, to póki pracuje, nie jest to sygnał do wymiany zasilacza (można od biedy wentylator wymienić).
    Jeśli dźwięk dalej słychać, to być może jest to spowodowane wysychaniem kondensatorów elektrolitycznych, tym niemniej zasilacz posiada zabezpieczenia, więc jeśli parametry wyjdą poza dopuszczalne to powinien się wyłączyć.

Nie blokuj wentylatora na włączonym komputerze, blokada w momencie gdy się dość szybko obraca może spowodować jego uszkodzenie (złamanie łopatki).
  • #3 21191028
    Terebint
    Poziom 8  
    Dziękuję. Właśnie tak zrobiłem i jak łopatki są uruchomione to tego dźwięku nie ma. Więc wychodzi na to, że to tylko wymiana wiatraka w zasilaczu? Tylko gdzie taki teraz dostać, przed chwilą tak na szybko sprawdziłem google i nie znalazłem (choć może niekoniecznie musi być do tego modelu?) I czy łatwo się wymienia?
  • REKLAMA
  • #4 21191032
    DiZMar
    Poziom 43  
    Ocena: 6563
    Terebint napisał:
    Dziękuję. Właśnie tak zrobiłem i jak łopatki są uruchomione to tego dźwięku nie ma.

Raczej jak łopatki unieruchomione to dźwięku nie ma. Jest przy uromionych łopatkach przecież.
  • Pomocny post
    #5 21191041
    StasiuStasiowski
    Poziom 13  
    Ocena: 57
    Miałem u siebie podobną sytuację z wentylatorem ale z wersji 500W. Też wydawal dziwny dzwiek. Robiłem to już dawno ale pamiętam że wymieniłem ten wentylator z zasilacza na taki zwykły jak do obudowy i normalnie działał. Pamiętaj że zasilacz jest niebezpieczny więc trzeba bardzo uważać po jego ewentualnym otwarciu.
  • #6 21191224
    Terebint
    Poziom 8  
    DiZMar napisał:
    Terebint napisał:
    Dziękuję. Właśnie tak zrobiłem i jak łopatki są uruchomione to tego dźwięku nie ma.

Raczej jak łopatki unieruchomione to dźwięku nie ma. Jest przy uromionych łopatkach przecież.

Tak, kolega w poście powyżej pewnie chciał wykluczyć poważniejszą awarię.

StasiuStasiowski napisał:
    Miałem u siebie podobną sytuację z wentylatorem ale z wersji 500W. Też wydawal dziwny dzwiek. Robiłem to już dawno ale pamiętam że wymieniłem ten wentylator z zasilacza na taki zwykły jak do obudowy i normalnie działał. Pamiętaj że zasilacz jest niebezpieczny więc trzeba bardzo uważać po jego ewentualnym otwarciu.
    Tak, wiem, że jest niebezpieczny. A gdzie dostałeś sam wiatrak do zasilacza?
  • Pomocny post
    #7 21191295
    StasiuStasiowski
    Poziom 13  
    Ocena: 57
    Wentylator jak pisałem wczesniej po prostu do obudowy. Do znalezienia w internecie np po wpisaniu "Silentiumpc wentylator 120mm" lub z innej firmy jeśli chcesz. Ważna jest średnica ale tam chyba jest 120mm. Ten w zasilaczu ma chyba dwa piny a ten do kupienia ma 3 ale po prostu dwa będą użyte a trzeci nie, miałem tak u siebie i działał normalnie. Wtyczki źle się nie uda włożyć bo ma wytłoczenia.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #8 21191484
    dt1
    Admin grupy komputery
    To o czym Kolega pisze jest ważne, ale pominięta została kluczowy, w zasadzie najbardziej istotny parametr wentylatora. Jego wydajność, czyli ilość powietrza, którą taki wentylator pompuje w jednostce czasu. Unikałbym dobierania chłodzenia tylko na wymiar.

Co do samej wymiany wentylatora to jeśli zasilacz nie hałasuje, tylko trzeba się wsłuchać, to można to zostawić, te wentylatory z czasem lekko terkoczą. Wymieniać tylko jeśli wkurza.

Możesz spróbować też odkleić naklejkę na korpusie wentylatora i jeśli będzie tam gumowy korek wpuścić do niego 2-3 krople oleju maszynowego. Czasem potrafi przedłużyć żywot wentylatora, szczególnie jeśli jeszcze nie jest zajechany za mocno i dopiero zaczęła mu się choroba.

Co do zasilacza jedna rzecz - po odłączeniu go od zasilania odłóż go na 10-20 minut zanim zaczniesz w nim grzebać. To pozwoli głównemu kondensatorowi rozładować się co jest dużo lepszą opcją niż rozładowanie się przez Ciebie, jeśli przez przypadek włożysz palec gdzie nie trzeba :)
  • #9 21191619
    Terebint
    Poziom 8  
    Dziękuję za pomoc Panowie. Jak będzie mnie drażnić to wymienię na wentylator SilenciumPC.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #10 21191792
    dt1
    Admin grupy komputery
    Wentylator SilentiumPC może nie być odpowiedni jeśli będzie to cichy wentylator dedykowany do chłodzenia obudowy. Jeśli będzie Kolega wymieniał to warto wrócić do tematu wyboru tego wentylatora.
  • #11 21827520
    Terebint
    Poziom 8  
    dt1 napisał:
    Wentylator SilentiumPC może nie być odpowiedni jeśli będzie to cichy wentylator dedykowany do chłodzenia obudowy. Jeśli będzie Kolega wymieniał to warto wrócić do tematu wyboru tego wentylatora.

Właśnie chciałbym wrócić do tego tematu. Dodam tylko, pewnie to ważne, że posiadam płytę ASRock B450M-HDV. A więc jaki zasilacz byłby najbardziej odpowiedni? Jedyny, który wypatrzyłem to taki, ale nie wiem, czy będzie się nadawał tak na 100 procent "ENDORFY Vero L5 600W 80 Plus Bronze": https://www.x-kom.pl/p/1120913-zasilacz-do-komputera-endorfy-vero-l5-600w-80-plus-bronze.html
  • #12 21827535
    dt1
    Admin grupy komputery
    Sama płyta pobiera najmniej prądu. Głównym obciążeniem w komputerze jest procesor i płyta główna. O ile procesor można założyć że nie pobierze na tej podstawce więcej niż 150W (a tyle mu pewnie może sama płyta nie pozwolić), to grafika jest większą niewiadomą.

Sam Vero L5-600 to udany model (i cena 179 jest za niego bardzo dobra). Zakładając, że nie masz karty, która potrzebuje więcej niż 400 W możesz go śmiało kupić. Dla świętego spokoju podaj jednak model procesora i karty zanim kupisz. Z drugiej strony - skoro masz teraz wersję L2-600 i jej nie przeciążasz, to L5 też sobie z takim obciążeniem poradzi.
  • #13 21827692
    Terebint
    Poziom 8  
    Karta graficzna to XFX Radeon RX 570 RS XXX Edition 8GB GDDR5 (RX-570P8DFD6)

a procesor to AMD Ryzen 5 1600 AF, 3.2 GHz, 16 MB, BOX (YD1600BBAFBOX)

Czyli tamten zasilacz mogę zamówić? Chyba, że jest jeszcze jakaś lepsza opcja?
  • #14 21827708
    dt1
    Admin grupy komputery
    Mógłbyś nawet zamówić wersję 500 W i będzie miała ona bardzo duży zapas. Ale że 600 W jest w promocji i jest tańsze to zamów 600 W. To dobry zasilacz.
  • #15 21827737
    Terebint
    Poziom 8  
    Dziękuję, zamówię ten zasilacz 600 W.

Podsumowanie tematu

✨ Zasilacz SilentiumPC Vero L2 600W (SPC165) generuje charakterystyczne "burczenie", które najprawdopodobniej pochodzi od wentylatora. Test polegający na zablokowaniu wentylatora przy wyłączonym komputerze wykazał, że dźwięk nie występuje podczas pracy łopatek, co wskazuje na zużycie lub uszkodzenie wentylatora. Zaleca się wymianę wentylatora na nowy o odpowiedniej średnicy (około 120 mm) i parametrach wydajności powietrza, a nie tylko na podstawie wymiarów. Można zastosować wentylator do obudowy z dwoma pinami, nawet jeśli oryginalny ma trzy, przy czym trzeci pin pozostaje nieużywany. Przed wymianą należy odłączyć zasilacz od sieci i odczekać, aż kondensatory się rozładują, ze względu na bezpieczeństwo. W przypadku braku dostępności modelu Vero L2 600W, rekomendowany jest model Endorfy Vero L5 600W 80 Plus Bronze, który jest udanym i cenowo atrakcyjnym zamiennikiem, odpowiednim do płyty ASRock B450M-HDV, pod warunkiem, że karta graficzna nie przekracza zapotrzebowania na moc powyżej 400 W. Wymiana wentylatora jest możliwa, ale wymaga ostrożności ze względu na ryzyko uszkodzenia i bezpieczeństwo użytkownika.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA