logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Konica Minolta Bizhub C220 - zielonkawe odcienie szarości przy niskiej temperaturze pomieszczenia

flatbeet 21 Mar 2025 12:30 279 6
REKLAMA
  • #1 21489114
    flatbeet
    Poziom 9  
    Ocena: 10
    Witam serdecznie,

Mam taki oto problem z Konica Minolta Bizhub C220 że w okresie zimowym, kiedy w biurze panuje niższa temperatura ( po mroźnym weekendzie potrafi mnie w poniedziałek rano przywitać 8 stopni w pomieszczeniu :-P ) drukarka ma problem z odcieniem szarości przy wydrukach kolorowych. Odcienie szarego w wydrukach kolorowych wychodzą jakby z domieszką zielonego. Szczególnie te jaśniejsze szarości wychodzą zielonkawe.

Mam ten sprzęt już drugi rok i poprzedniej zimy było podobnie przy czym, gdy nastały cieplejsze dni to problem zniknął. Zakładam, że teraz będzie podobnie ale zastanawiam się skąd się to bierze i czy można temu jakoś zaradzić na przyszłość lub zrobić coś co spowoduje że drukarka szybciej wróci do pełnej sprawności. Skala szarości w wydrukach czarno-białych jest poprawna więc może da sie jakoś tak ustawić wydruk kolorowy aby szarości drukowały się tylko z czarnego tonera?

Firma, od której to kupiłem, sama zwróciła mi uwagę że to przez zbyt niskie temperatury w pomieszczeniu ale w sumie nie wytłumaczono mi dokładnie dlaczego tak się dzieje.

Dodam, że aktualnie mam już niebieski toner na wykończeniu a druk mogę trochę poprawić poprzez zabawę suwakami w opcji wydruku i zmniejszenie ilości niebieskiego oraz żółtego koloru. Wtedy jestem w stanie dach (kolor ciemny szary) wydrukować mniej więcej zgodnie z oryginałem ale ściany (kolor jasny szary) i tak wychodzi zielony.

Poniżej próbka, po lewej strona testowa z drukarki. Po prawej u góry screen ekranu (wzór) a u dołu skan wydruku.

Strona testowa z kolorowymi kwadratami po lewej stronie i przykłady wydruków budynków po prawej.

Z góry dzięki za pomoc! :)
  • REKLAMA
  • #2 21489335
    drebin
    Poziom 28  
    Ocena: 76
    Z uwagi na zbyt niską temperaturę pomieszczenia oraz nagrzewanie się kopiarki, wytrąca się wilgoć na metalowych elementach a to przyczynia się do przebić i zwarć elektrycznych. Jeśli urządzenie pracuje w tak niskiej temperaturze to i tak masz szczęście że to jeszcze nie padło.
  • REKLAMA
  • #3 21489703
    copyman
    Specjalista - kserokopiarki
    Ocena: 836
    Z tego co pamiętam są tam czujniki parametrów otoczenia. W skrajnych warunkach mogą nie prawidłowo ustawić parametry wydruku. Po wzroście temperatury wydruk wraca do normy. Gdyby były przebicia na elektrodach to kartki wychodziłyby całe z jednolitym tłem koloru na którym ono nastąpiło. Co jak co ale C220 znosiły wszystko ! W porównaniu do nowszych modeli to były maszyny nie do zajechania !

C.
  • REKLAMA
  • #4 21495387
    alek25
    Poziom 25  
    Ocena: 88
    Dwa pytania - bębny oryginały i w jakiej stanie czystości są czujniki pod pasem transferu
  • #5 21495693
    flatbeet
    Poziom 9  
    Generalnie drukarka drukuje już normalnie. Zrobiło się cieplej i doszła do siebie. O wilgoci mówił mi też coś sprzedający przy czym on chyba bardziej zwracał uwagę na to, że papier może być wilgotny i stąd zmiana koloru. O tym że wilgoć może się wytrącać na elementach wewnątrz drukarki, co może prowadzić do jej uszkodzenia, to nie pomyślałem i mocno mnie to zmartwiło. Tego czy bębny są oryginalne to nie wiem. Kupiłem ten sprzęt dwa lata temu jako używany i obecnie licznik pod frontową pokrywą pokazuje przebieg 262 tyś. Nie wiem czy przy takim przebiegu bębny należy już wymieniać (jeśli są od nowości) ale ja ich nie wymieniałem.

Czujnik pod pasem transferu - a gdzie tego szukać i za co ten czujnik odpowiada? Czy to jest ten czujnik parametrów otoczenia?
  • REKLAMA
  • #6 21495810
    drebin
    Poziom 28  
    Ocena: 76
    Niewiele możesz zrobić gdy temperatura w pomieszczeniu spada do 8 stopni. Zaparowana optyka, czujniki optyczne, elektronika oraz papier. Jeśli urządzenie działa prawidłowo przy prawidłowej temperaturze to sprzęt jest sprawny i pozostaje tylko przeprowadzać częściej konserwacje oraz przeglądy. Czujnik pod transferem to czujnik optyczny, który odpowiada za jakość wydruku, znajduje się bezpośrednio pod zespołem pasa transferowego z prawej strony maszyny, to nie jest czujnik parametrów otoczenia.
  • #7 21495893
    flatbeet
    Poziom 9  
    Planuję w tym roku przeprowadzkę biurową więc liczę że kolejnej zimy problem mnie już nie będzie dotykał. Dzięki wszystkim za rady.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Konica Minolta Bizhub C220 wykazuje problem z zielonkawymi odcieniami szarości w wydrukach kolorowych przy niskiej temperaturze pomieszczenia (około 8°C). Zjawisko to ustępuje po wzroście temperatury. Przyczyną mogą być czujniki parametrów otoczenia, które w skrajnych warunkach nieprawidłowo ustawiają parametry wydruku, a także wilgoć wytrącająca się na metalowych elementach urządzenia, co może prowadzić do zwarć elektrycznych. Wydruki czarno-białe pozostają poprawne, co sugeruje możliwość ustawienia drukowania szarości wyłącznie z czarnego tonera. Zaleca się regularne przeglądy i konserwacje, zwłaszcza w niskich temperaturach, oraz kontrolę stanu czujników optycznych pod pasem transferowym, które wpływają na jakość wydruku. W przypadku wysokiego przebiegu (262 tys. stron) warto rozważyć stan bębnów, choć niekoniecznie muszą być wymieniane, jeśli są oryginalne i nieuszkodzone. Przeprowadzka do cieplejszego pomieszczenia może rozwiązać problem sezonowy.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA