logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Synology DS923+ - samoczynne uruchamianie dysków po wyłączeniu routera

xpromar 21 Mar 2025 23:53 528 15
REKLAMA
  • #1 21489861
    xpromar
    Poziom 8  
    Ocena: 1
    Synology DS923 sam się uruchamia, mam wyłączone wszystkie komputery, a i tak uruchomi dyski, wkurza mnie to, bo jak tak dalej pójdzie, to te dyski w końcu padną. Zauważyłem, że jak się uśpi, czyli wygaszą się wszystkie diody, i wyłączę na chwilę router, to w tym momencie uruchamia dyski. Możecie mi podpowiedzieć, gdzie szukać?
    AI: Czy możesz opisać, jak wygląda Twoja konfiguracja sieciowa? Czy NAS jest podłączony bezpośrednio do routera, czy przez jakiś przełącznik?
    NAS jest podłączony bezpośrednio do routera.
    AI: Jaka jest wersja oprogramowania układowego Twojego Synology DS923? Czy sprawdzałeś, czy są dostępne jakieś aktualizacje?
    Oprogramowanie jest aktualne.
  • REKLAMA
  • #2 21489921
    KOCUREK1970
    Specjalista Sieci, Internet
    Ocena: 5427
    @xpromar
    Wyłączyć na serwerze WOL.
  • REKLAMA
  • #3 21489956
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #4 21490397
    xpromar
    Poziom 8  
    KOCUREK1970 napisał:
    @xpromar
    Wyłączyć na serwerze WOL.

To już zrobiłem i nie pomaga, nadal po wejściu w stan uśpienia czy hibernacji nagle sam się wzbudza. Zauważyłem, że jak wyłączę na chwilę internet, wtedy włącza dyski, i szczerze nie wiem po co.

Dodano po 3 [minuty]:

Erbit napisał:
    xpromar napisał:
    Synology DS923 sam się uruchamia

Sam się uruchamia czy po uśpieniu (będąc uruchomionym) sam się wybudza ?

Sam się wzbudza po uśpieniu, to jest tak, że uśpi się, miną dwie godziny czy dłużej i nagle słyszę, jak uruchamia się. Mam wrażenie, że brak przez chwilę internetu powoduje samo uruchomienie, tylko nie wiem po co.
  • #5 21490406
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #6 21490421
    xpromar
    Poziom 8  
    Erbit napisał:
    xpromar napisał:
    tylko nie wiem po co

Pewno musi coś zapisać na dysku i pewno nigdy się o tym nie dowiemy co.

Indeksowanie wyłączone. Tam są tylko dokumenty i zdjęcia i nic więcej. Nie mam pojęcia co sugerujesz. Co może zapisywać.
  • #7 21490447
    KOCUREK1970
    @xpromar
    Serwer masz włączony non stop?
    Pytam, bo jeśli tylko kilka godzin dziennie jest włączony, to nie ma sensu z tym usypianiem.
  • REKLAMA
  • #8 21490487
    xpromar
    Poziom 8  
    KOCUREK1970 napisał:
    @xpromar
    Serwer masz włączony non stop?
    Pytam, bo jeśli tylko kilka godzin dziennie jest włączony, to nie ma sensu z tym usypianiem.

Korzystam tylko, jak mi potrzeba, na zasoby wchodziłem tydzień temu, a do systemu logowałem się wczoraj w celu wyłączenia indeksowania i WOL. Teraz odciąłem mu całkowicie prąd, włączyłem go ponownie i uśpił się na jakieś 5 minut i nagle sam się uruchomił. Mam ustawioną hibernację dysków po 10 minutach, jeśli nie są używane. Nie wiem już, gdzie szukać.
  • #9 21490603
    KOCUREK1970
    xpromar napisał:
    Korzystam tylko jak mi potrzeba

Serwer masz nonstop włączony, a uśpione tylko dyski, kiedy ich nie potrzebujesz?
    Czy serwer włączasz okazjonalnie, korzystasz, a potem wyłączasz z prądu?

Nie pomyślałeś o wyłączeniu usypiania?
    To w sumie żadne oszczędności, w tak krótkim przedziale czasu.
  • #10 21490625
    xpromar
    Poziom 8  
    No ale po co ma mi cały czas działać, skoro nie korzystam przez kilka dni. Liczyłem, że ten serwer będzie działał prawidłowo i będę mógł zdalnie z niego korzystać, najwidoczniej firma jest na tyle dziadoska, że ciężko im nawet odpisać na zgłoszenie, cóż dziś żałuję, że nie kupiłem qnapa, kolega polecał, a ja głupi kupiłem jednak synology i już żałuję. Poza tym ciągłym włączaniem się to ma jeszcze kilka wad, których nie ma w qnapie. Cóż, będzie trzeba sprzedać to dziadostwo i kupić coś od konkurencji.
    Będę musiał wyłączać go z palucha i po prostu włączać, kiedy będę chciał korzystać. Żebym wiedział, że to takie g...., to bym albo wcale nie kupował, albo kupił konkurencyjną firmę, ewentualnie wykupił jakiegoś onedriva czy google driva.
  • REKLAMA
  • #11 21491142
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #12 21491468
    KOCUREK1970
    @erbit
    Dokładnie, jak piszesz.

Przy samej instalacji systemu serwer konfiguruje dyski (zależnie od tego, jaki system plików wybierzesz, serwer może robić migawki...).
    Serwer proponuje również założenie profilu na serwerach Synology, ma też dedykowaną stronę internetową, żeby sprawdzać stan serwera.
    Ma również swój własny DDNS.
    Jeżeli autor dodatkowo ustawił tylko i wyłącznie konto admina, to serwer jest non stop atakowany z internetu.
    Pytanie czy jest zainstalowany na serwerze antywirus...
    Jest jeszcze wiele innych możliwości dlaczego serwer uruchamia się z uśpienia.

Qnap - bije Synology sprzętowo, oprogramowanie takie sobie
    Synology - zawsze w tyle za Qnap sprzętowo, ale bije go na głowę oprogramowaniem.
  • #13 21492214
    IC_Current
    Ocena: 2509
    KOCUREK1970 napisał:
    Qnap - bije Synology sprzętowo, oprogramowanie takie sobie
    Synology - zawsze w tyle za Qnap sprzętowo, ale bije go na głowę oprogramowaniem.

Mam podobne spostrzeżenia, choć po czasie obcowania z Qnapem jego podejście do softu też ma pewne plusy. Choćby możliwość instalacji aplikacji spoza zatwierdzonych i podpisanych przez producenta. Uruchamiałem ostatnio niestandardowe kontenery, których nie dało się w pełni skonfigurować poprzez interfejs graficzny i trzeba było kilka plików YAML wyedytować. Albo męczarnie z nieporęcznym vi, albo wygodne nano, które sobie bez problemu wrzuciłem z pakietu instalacyjnego.

@xpromar
    Na moje oko też to wygląda jakby któraś (lub wiele) z usług wykonywała jakieś operacje w tle. Obstawiam po prostu błędną konfigurację.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #14 21496429
    xpromar
    Poziom 8  
    Erbit napisał:
    xpromar napisał:
    Liczyłem, że ten serwer będzie działał prawidłowo

On działa prawidłowo, tylko Ty masz dziwne "wymagania". Dyski wybudza, bo widocznie system coś musi na nich zapisać (nie tylko Ty na nich zapisujesz).

Nie licz na to, że w QNAPie będzie inaczej - tam ilość aplikacji jest równie duża, co i w Synology, więc prawdopodobieństwo, że któraś coś będzie musiała na dysku zapisać, jest bardzo wysokie - choćby zrzucić cache z RAM na dysk.

W takim razie dyski, jak będą tak włączały i wyłączały, to pożyją dwa lata i do śmietnika. Nie mam dziwnych wymagań, tylko dla mnie jasne jest, że jeśli pracuję na serwerze, to on ma działać, a jeśli nie pracuję, to niech przejdzie w stan uśpienia i czeka, aż znów zacznę na nim pracować. Wtedy też powinien sobie zapisywać inne dane niż te, które ja chcę zapisać lub edytować. A niestety jest tak, że nikt się na niego nie loguje, a on sam z siebie się włącza i nigdzie nie ma w żadnych logach, co w tym momencie robi. No to gratuluję firmie takiego rozwiązania.

Dodano po 1 [godziny]:

To tak jeszcze dla kogoś kto będzie szukał jakiegoś rozwiązania, na chwilę obecną wyłączyłem "Portal agregacji" i "Bonjour". Na chwilę obecną chyba pomogło, bo uruchamia się w momencie jak wchodzę na dyski zmapowane lub próbuję się do niego zalogować. Pozostaje uśpiony. Może będzie tak jak ja chcę, w przeciwnym razie będę szukał dalej lub w ostateczności pozbędę się tego sprzętu.
  • #15 21496590
    IC_Current
    Ocena: 2509
    xpromar napisał:
    Może będzie tak jak ja chcę, w przeciwnym razie będę szukał dalej

Uruchamiałem te serwery, mam je pod opieką i miałem też w domu. Oczywiście włączone tylko to, co w danej jednostce potrzebne i na razie (odpukać) nie ma tak8ch zachowań jak u Ciebie.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #16 21496745
    xpromar
    Poziom 8  
    Już się pochwaliłem, że jest dobrze. :D Właśnie przed chwilą znów sam się załączył. Wydaje mi się, że jak przez chwilę nie ma internetu, wtedy dostaje info i się odpala.

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczy samoczynnego wybudzania dysków w Synology DS923+ po wejściu w stan uśpienia, zwłaszcza po chwilowym wyłączeniu routera lub przerwie w dostępie do internetu. Użytkownik wyłączył funkcję Wake on LAN (WOL) oraz indeksowanie, jednak problem nadal występuje. Dyski uruchamiają się bez aktywnego logowania czy zapisu użytkownika, co budzi obawy o ich trwałość. W dyskusji sugerowano, że system może wykonywać operacje zapisu w tle, np. migawki, cache lub ataki z internetu, zwłaszcza jeśli serwer jest dostępny publicznie i posiada tylko konto administratora. Zalecano wyłączenie usypiania dysków lub wyłączenie usług takich jak "Portal agregacji" i "Bonjour", co częściowo pomogło. Poruszono też porównania z QNAP, wskazując, że podobne zachowania mogą występować na innych platformach NAS ze względu na działające w tle usługi i aplikacje. Ostatecznie problem może wynikać z konfiguracji systemu, działania usług sieciowych lub mechanizmów systemu plików Synology.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA