logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Candy CS34 1262DE2-S Dlaczego pralka piszczy podczas pracy bębna? Dołączony filmik.

rafmik 24 Mar 2025 17:45 756 10
REKLAMA
  • #1 21493632
    rafmik
    Poziom 10  
    Ocena: 37
    Mam pralkę Candy CS34 1262DE/2-S, która ma 3,5 roku. Ostatnio zaczęła mi piszczeć w momencie, gdy kręci się jej bęben. Co to może być? Niestety pralka nie ma już gwarancji :(

• REKLAMA
  • #2 21493750
    mosiondz
    Poziom 16  
    Ocena: 34
    Witam

Po pierwsze proszę to samo powtórzyć na pustej i wyłączonej pralce, ręcznie kręcąc bębnem. Podejrzewam, że pomiędzy obudowę oraz bęben dostała się skarpetka albo coś innego i dlatego słychać tarcie. Poza tym może też czuć swąd palenia się bielizny od tarcia.
    Jeśli się to potwierdzi to najłatwiej będzie to wyciągnąć przez otwór po odkręceniu rury odpływowej. Zawsze można przesunąć wbijając w nią drut przez dziurkę w bębnie.

Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #3 21493779
    rafmik
    Poziom 10  
    @mosiondz Jak kręcę na pusto to nie ma tego pisku.
  • #4 21494154
    Kenworth 18
    Poziom 43  
    Ocena: 3760
    Pralka nie wiruje przypadkiem bardzo głośno? Prawdopodobnie bębnem ociera o fartuch, ale tak się dzieje gdy łożyska ulegną uszkodzeniu i bęben nieco opada lub krzyżak bębna pęknie. Musisz dokładnie się przyjrzeć jak pracuje bęben względem zbiornika.
  • REKLAMA
  • #5 21497802
    rafmik
    Poziom 10  
    Kenworth 18 napisał:
    Pralka nie wiruje przypadkiem bardzo głośno? Prawdopodobnie bębnem ociera o fartuch, ale tak się dzieje gdy łożyska ulegną uszkodzeniu i bęben nieco opada lub krzyżak bębna pęknie. Musisz dokładnie się przyjrzeć jak pracuje bęben względem zbiornika.

Dzisiaj prałem ręczniki (więc jeden z cięższych ładunków) i nie zauważyłem różnicy, żeby było głośniej "jak normalnie".
  • REKLAMA
  • #6 21497882
    Kenworth 18
    Poziom 43  
    Ocena: 3760
    A jak pracuje bęben względem zbiornika?
  • #7 21497947
    mrice
    Moderator AGD
    Ocena: 6957
    Bęben trze po fartuchu.
    Mocno uszkodzone łożyska / pęęknięty krzyżak bębna / dużo syu pod artuchem i go ypchnęło.
    Tyle z możliwości, dalej trzeba ustalić organoleptycznie.
  • #8 21499262
    rafmik
    Poziom 10  
    @Kenworth 18 Tak patrząc z zewnątrz wydaje mi się, że ok

Dodano po 38 [sekundy]:

>>21497947

Kurka, w pralce która ma 3,5 roku? I nie jest jakoś mega wykorzystywana na pełnych wsadach etc?
  • #10 21500820
    mrice
    Moderator AGD
    Ocena: 6957
    rafmik napisał:
    Kurka, w pralce która ma 3,5 roku?

Dla czego by nie ?
    Pomijając kwestię, że może się to zdarzyć w każdej maszynie,
    to nie ma co się czarować, Candy to pralka o dość niskiej jakości i trwałości.
  • #11 21503782
    mosiondz
    Poziom 16  
    Ocena: 34
    Dzisiaj diagnozowałem pralkę Candy, ma 6 lat. Łożysko tak dziwnie uszkodzone, że nie huczy, ale trze o obudowę jak tarka. Pralka zaczęła przeciekać, a z filtra wyciągnąłem "surówkę" z tego co nastrugała.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Pralka Candy CS34 1262DE/2-S po 3,5 roku użytkowania zaczęła piszczeć podczas pracy bębna. Przyczyną może być obecność ciała obcego (np. skarpetki) między bębnem a obudową, co powoduje tarcie i charakterystyczny dźwięk. Zaleca się sprawdzenie bębna ręcznie na wyłączonej pralce, aby wykluczyć obecność zanieczyszczeń. Jeśli pisk nie występuje przy pustym bębnie, problem może pojawiać się tylko podczas wirowania z obciążeniem. Inną możliwą przyczyną jest uszkodzenie łożysk lub pęknięcie krzyżaka bębna, co powoduje ocieranie bębna o fartuch i generuje hałas. Wskazane jest obserwowanie pracy bębna względem zbiornika oraz wykonanie testów diagnostycznych, np. według dostępnych instrukcji wideo. W dyskusji podkreślono, że pralki Candy cechują się stosunkowo niską trwałością, co może przyspieszać zużycie elementów mechanicznych. Przykład z innej pralki Candy z 6-letnim stażem potwierdza możliwość uszkodzenia łożysk prowadzącego do tarcia i przeciekania urządzenia.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA