logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Dysk twardy WD 160 GB pokazuje 127 GB w Windows - czy to normalne?

zibra 15 Gru 2005 18:48 1289 13
REKLAMA
  • #1 2086520
    zibra
    Poziom 11  
    Ocena: 4
    witam kupilem dzis dysk twardy taki jak w temacie, natomiast w windowsie pokazuje mi iz posiada 127 GB. czy to normalne przeklamanie czy moze jest cos nie tak? na twardym opis sie zgadza iz jest to niby 160GB. prosze o odpowiedz
  • REKLAMA
  • #2 2086597
    Kolobos
    Spec od komputerów
    Ocena: 10460
    Temat byl juz wielokrotnie omawiany wiec uzyj szukaj.

edit:
    Czy naprawde tak duzy problem sprawia Ci wpisanie w szukaj: 160GB XP
    ?
  • #3 2086615
    zibra
    Poziom 11  
    lol skoro juz wszedles i zobaczyles mogles tylko powiedziec tak lub nie nie jestem informatykiem heh a dalem szukaj tylko wyswietlilo mi miliard stron mam inne zajecia, prosze tylko o krotka odpowiedz czy wszystko w porzadku dlatego dalem swiezy temat, przepraszam za moja amatorszczyzne....pozdrawiam
  • #4 2086644
    Orochimaru
    Poziom 31  
    Ocena: 532
    Wszystko w porządku.
    Po prostu bios nie rozpoznaje większej pojemności.
    Zrób upgrade biosu i powinno pomóc.
  • REKLAMA
  • #5 2086649
    jankolo
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 587
    Ty nie masz czasu zająć się swoimi problemami, a my mamy go mieć? Uzupełnię kolegę Kolobosa: jak nie poszukasz, to stracisz 32GB pojemności dysku. A jak dobrze pójdzie, to z dysku może Ci wciąć pliki. Dobrze radzę, użyj funkcji szukaj.
  • REKLAMA
  • #6 2086677
    zibra
    Poziom 11  
    dziekuje koledze orochimaru za wyrozumialosc.... co do biosu to mam najnowszy i widzi mi ten western jako 160 gb nie ma zadnego problemu natomiast w windowsie 127 gb. poszukalem z trudnoscia podobnych tematow gdyz mam problem z netem... ale dla mnie to dosyc trudne zagadanienie gdyz w takiej sprawie jestem blondynem heh. czy jesli w bioseie jest jako 160 to co zrobic hmmm. mam plyte asus k8n. przepraszam kolegow jesli zajmuje cenny czas, natomiast moze znajdzie sie ktos zyczliwy ktory jest tak znudzony ze pomoze biednej zibrze;)
  • #7 2086690
    Kolobos
    Spec od komputerów
    Problem nie ma zwiazku z biosem tylko z windowsem, napisalem Ci juz na gorze co masz wpisac w szukaj.
  • #8 2086710
    adjar
    Poziom 24  
    Ocena: 43
    No jak masz problemy z netem, to niech tam :)
    Sam to ja tam nie wiem, mam 80 G to i nie mam problenmow, ale:

https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic299033.html
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic264247.html
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic205858.html

Sporo tego, hehe. Ale jak rzucilem okiem, to zdaje sie nalezaloby najpierw zainstalowac service paki do windy
  • #9 2086726
    zibra
    Poziom 11  
    dzieki bardzo sorry ze jestem taki lamus :D
    service packi oczywiscie posiadam ale zaraz postudiuje te linki
    w partition magic pokazuje mi 131 gb a te okolo 20 nieulokowane:)
    teraz sie biore za czytanie dziekuje jeszcze raz odezwe sie gdy mi nie pojdzie:D

Dodano po 45 [minuty]:

oto znow ja... otoz nie potrafie tego bledu odczytu naprawic..:) wpisalem wartosc w rejestrze enablebiglba ustawilem na 1, ponadto dogrzebalem sie tutaj niejakiej instalki od roberta ktora to ponoc odblokowuje, jednak jest tam napisane "support is currently enabled for 48-bit.....you dont need to run this registry update". wnioskuje ze dzieje sie tak bo zmienilem ta wartosc juz w rejestrze. zrobilem restart kompa i dalej pokazuje mi 127 gb. gdzie zawalilem?....
  • #10 2087233
    Kolobos
    Spec od komputerów
    Musisz utworzyc nowa partycje na pozostalej czesci dysku inaczej nie bedziesz mogl uzywac tych ~30GB ale to chyba logiczne?
  • #11 2089289
    zibra
    Poziom 11  
    ale ja nie moge utworzyc partycji z tyych 30 gb skoro nie mam ich ciagle widocznych!!podczas tworzenia partycji mam dostepne ciagle 131 gb
    utworzylem 3 partycje po 20 50 i 60 gb i to wszystko co mi sie udalo zrobic , w sumie nie daje to 160 gb a wiec odblokowanie funkcji 48bit nic nie dalo...
  • #12 2089783
    Yupikayey
    Poziom 13  
    Ocena: 19
    A te partycje tworzyłeś sobie w windowsie czy dosie? Jakim programem?
  • REKLAMA
  • #13 2090297
    jankolo
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 587
    Wejdź w Panel Sterowania/Zarządzanie Komputerem/Narzędzia Administracyjne/Zarządzanie Dyskami i tam zobaczysz niespartycjonowany obszar dysku.
  • #14 2090550
    zibra
    Poziom 11  
    ehh chyba wszystko gra:) partition magic znalazl mi 20 gb nieulokowanego miejsca wiec stworzylem w nim partycje i teraz mam mniej wiecej 152,6 gb rozpracowanego:) to chyba juz wszystko prawda? bo z tego co gdzies czytalem roznie sie przelicza te jednostki, wiec mysle ze to juz max chyba ze sie myle:) jezeli jest ok to dziekuje wszystkim za porady, bede madrzejszy na przyszlosc:)

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Dysk twardy Western Digital o nominalnej pojemności 160 GB jest w systemie Windows widoczny jako 127 GB, co wynika z różnic w sposobie liczenia pojemności przez producentów dysków i system operacyjny. BIOS rozpoznaje dysk jako 160 GB, co potwierdza poprawność sprzętu. Problemem jest brak utworzonej partycji na nieprzydzielonym obszarze około 20-30 GB, który pozostaje niewidoczny i nieużywany w systemie. Włączenie obsługi 48-bitowego adresowania LBA (enablebiglba) w rejestrze Windows oraz instalacja odpowiednich service packów jest konieczna, aby system mógł poprawnie obsłużyć pełną pojemność dysku. Narzędzia takie jak Partition Magic lub wbudowane Zarządzanie Dyskami w Windows pozwalają na utworzenie dodatkowej partycji na nieprzydzielonym obszarze, co umożliwia wykorzystanie całej dostępnej przestrzeni. Różnice w wyświetlanej pojemności wynikają również z odmiennego przeliczania jednostek (GB vs GiB).
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA