logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Dlaczego WDC WD3200AAKS-00VYA pokazuje tylko 137GB zamiast 320GB?

ZRYTYBERET 19 Lis 2007 21:27 1455 8
REKLAMA
  • #1 4499292
    ZRYTYBERET
    Poziom 11  
    Ocena: 2
    Mam problem ponieważ dysk ma 320 gb a windows wykrywa go jako 137gb oddałem go do gwarancji ale tam powiedzieli że dysk jest normalnie sprawny... formatowałem windowsa i nic nie dawało.
    Jak to naprawić ?
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #4 4499475
    ZRYTYBERET
    Poziom 11  
    Odpaliłem ale nic nie pomogło.

Edit://
    Tak kiedyś był podłaczony 80gb.
    Typ płyty ? Niewiem
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #7 4499562
    Przemcio
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 257
    No tak 80 GB pracował poprawnie bo jest poniżej limitu 137 GB.
    Czy w samym BIOS-ie wielkość dysku jest podawana poprawnie ?
    Jaka duża jest partycja obecnie i czy ten dysk ma pracować lub pracuje sam czy jeszcze z innym dyskiem.
    Przydałby się może screen z zakładki zarządzania dyskami.

Do identyfikacji płyty głównej można posłużyć się programem Everest chociaż chyba czasem prościej zwrócić uwagę w czasie startu BIOS-u co pojawia się na ekranie komputera.
    Wśród rożnych danych podawany jest również typ płyty głównej.

P.
  • Pomocny post
    #8 4499573
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #9 4499637
    ZRYTYBERET
    Poziom 11  
    Zrobiłem reseta i działa .
    Dzięki za pomoc.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Problem dotyczył dysku twardego Western Digital WD3200AAKS-00VYA o pojemności 320 GB, który w systemie Windows był wykrywany jako 137 GB. Dysk został sprawdzony w gwarancji i uznany za sprawny. Próby formatowania systemu nie rozwiązały problemu. Sugerowano instalację Windows z Service Pack 2 lub użycie narzędzia EnableBigLba, które miało umożliwić obsługę dysków powyżej 137 GB. Użytkownik potwierdził, że narzędzie nie pomogło. Zwrócono uwagę na możliwe ograniczenia BIOS-u oraz kontrolera płyty głównej, zwłaszcza w kontekście wcześniejszego podłączenia dysku SATA o pojemności 80 GB, który mieścił się w limicie 137 GB. Zalecano sprawdzenie rozmiaru dysku w BIOS-ie oraz analizę partycji za pomocą narzędzia zarządzania dyskami (diskmgmt.msc) wraz ze zrzutem ekranu. Ostatecznie reset systemu rozwiązał problem i dysk został poprawnie wykryty z pełną pojemnością 320 GB.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA