Jestem na etapie wyboru systemu kamer do domu jednorodzinnego. Potrzebuję 12 kamer - mam już dociągniętą skrętkę do odpowiednich punktów.
Zastanawiam się nad:
Reolink RLK16-1200B8-A cena ~6000 PLN (8 kamer - na początek wystarczy)
RLK16-800B8-A cena ~3500 PLN (8 kamer - na początek wystarczy)
Który będzie bardziej "bezproblemowy"?
Czy lepiej złożyć jakiś zestaw HikVision lub Dahua - tu proszę o przykłady sprzętu
i czy da się te zestawy "spiąć" z domofonem i bramą?
>>21496792 we wpisanych w pierwszym poście zestawach Reolink był sprzęt:
Rejestrator RLN 16-410, który ma 16 portów z zasilaniem PoE - czym mogę go zastąpić? Potrzebuję rejestratora na minimum 12 kamer (mam dociągniętą skrętkę cat. 5e do 14 miejsc w domu - część "na zapas" jak np. salon, ale ...)
Kamery B1200, 8 szt. - jaki zamiennik? Na czas do dokończenia budowy wystarczy mi 8 kamer tubowych, na 2. etap będzie dodane 2 kopułki zewnętrzne mocowane do sufitu (wiatrołap i zadaszony taras) i 2 kamery Reolink Duo 2 PoE
Do tego potrzebuję wideodomofon przy furtce ze sterowaniem bramą i dodatkowym sterowaniem dla elektrozaczepu drzwi wejściowych..
(mam dociągniętą skrętkę cat. 5e do 14 miejsc w domu - część "na zapas" jak np. salon, ale ...)
Uściślij.
Jak budujesz dom to obstawiam że poprowadziłeś sobie przewody typu skrętka do każdego pokoju a do salonu minimum dwa plus ewentualnie przewody antenowe pod TV. Same skrętki do kamer idą osobno zrób zdjecie i napisz ile masz przewodów na monitoring CCTV ile na pokoje ewentualnie do garażu no i pod bramę i w domu do Monitora wideodomofonu a jak masz dom pietrowy to czasem i na piętrze montuje się monitor. Oczywiście monitory moga pracować na zasilaniu z zasilacza i łaczyć się po WI-FI no ale kabel to kabel a jak dom dopiero w budowie to już zostawiam jako informacyjnie.
pagro1 napisał:
drzwi wejściowych..
Masz na myśli furtkę przy bramie ?
Dodatkowo jeśli chciał byś mieć podgląd z rejestratora naprzykład na TV w salonie to dodatkowe dwie skrętki można puscić i po tem sygnał HDMI można puścić chodź chyba teraz w tych smart TV działają aplikacje po internecie gdzie można taki podgląd sobie skonfigurować.
W miejscu w którym zbiegają się wszystkie przewody to raczej szafe rack trzeba by zamontować aby to miało ręce i nogi.
>>21499434 Sieć mam już poprowadzoną - skrętka kat. 6 (każde pomieszczenie 2x, do szafki pod zestaw multimedialny 4x, dodatkowo rekuperator i pompa ciepła), szafa rack 14U będzie (tam kończą się wszystkie skrętki). Ponieważ będę miał elektrozaczep zarówno w furtce, jak i drzwiach wejściowych, chciałbym móc je otworzyć z poziomu wideodomofonu - stąd pytanie. Wideodomofon ma obsługiwać tak jakby 2 elektrozaczepy i bramę przesuwną. Tak jak pisałem, mam skrętkę kat. 5e do 14 punktów w domu i tyle będzie max kamer (na pewno będzie: 8 tub, 2 kopułki, 1 podwójna - 180 stopni). Myślałem o Reolinku - pierwszy post, ale jeśli HikVision lub Dahua będzie lepszy, to jakie modele będą dla mnie ok (tzw. optymalny stosunek jakości do ceny). Mam budżet na całość (kamery, wideodomofon) ~10 000 PLN.
Ponieważ będę miał elektrozaczep zarówno w furtce, jak i drzwiach wejściowych, chciałbym móc je otworzyć z poziomu wideodomofonu - stąd pytanie.
W drzwiach wejściowych elektrozaczep to takie trochę nietypowe no ale skoro tak chcesz. A czy z poziomu wideodomofonu też będzie otwierana brama ? Czy tylko z pilota i ewentualnie po zastosowaniu np SBW-02/ANT też i z aplikacji w telefonie.? Jaki sterownik bramy masz czy jeszcze nie masz ?
pagro1 napisał:
14 punktów w domu i tyle będzie max kamer
Aż 14 kamer to dosyć sporo prawie jak w Fort Knox XD no ale jak masz takie plany to wiadomo na początek te 8 ci wystarczy a z czasem dokupisz w miarę potrzeby.
Ten zestaw Reolink RLK16-1200B8-A składa się z Rejestratora 16 kanałowego RLN-16-410 z dyskiem 4Tb oraz 8 kamer 12MpixPrawde mówiąc jeśli masz parcie na te 12Mpix to zostań przy tym zestawie bo w Dahua jedna 12Mpix kamera to koszt około 6tysiecy. Chodź uważam ze te 12MP to i tak interpolowana rozdzielczość no ale jeśli Ci to by nie przeszkadzało to nie ma problemu. Nie wiem jak z wideodomofonami czy reolink takowe posiada w ofercie. Ostatnio koledze montowałem ale taki raczej wideo dzwonek DOOR BELL od reolinka po POE ale sa i po Wi-Fi ale takich wideodomofonów nie mają w swojej ofercie.
Planując monitoring musisz określić swoje zapotrzebowania i wymagania np w miejscu gdzie kamera będzie patrzyła na trawnik płot i tuje nie potrzebujesz 12MP wystarczą nawet 2MP natomiast tam gdzie masz furtkę bramę widok na taras gdzie będę pojawić się ludzie pojazdy to max do 8MP wystarczy a nie kiedy tylko kamera z zoomem aby dało sie rozpoznać twarz a nie tylko sylwetkę. Posiadanie wideodomofonu po części rozwiązuje problem rejestrowania twarzy bo wideodomofon to też kamera która również może działać na zasadzie monitoringu. Dahua czy hikvision dają ci większe pole do manewru.
Masz tu LINK Możesz indywidualnie dobrać zestaw kamer, rejestrator i resztę osprzętu pod swoje widzimisię. Jeśli nie czujesz się na siłach to możesz zlecić to firmie która ci to ogarnie a jak nie to bierz Reolink RLK16-1200B8-A
>>21502013 Dzięki wielkie za wyjaśnienia, mam o czym myśleć. Dla wyjaśnienia - 14 kamer to pewnie nigdy nie będzie, ale 11 lub 12 to już tak . Sam sobie mocno skomplikowałem bryłę budynku - mam taras na dachu i schody zewnętrzne, co dorzuciło mi 3 kamery (lub 2, jak jedna będzie miała 180 stopni), by to pokryć. Teraz nie mam jeszcze schodów, to 8 szt. widzi wszystkie ściany . Mam również przygotowaną instalację pod 2 kamery wewnętrzne (przedsionek i salon) - pewnie ich nie będzie (lub będą zablokowane i uruchamiane przy dłuższych nieobecnościach). Jak to mówi elektryk, który kładł instalację - przed tynkami to koszt materiału, potem rośnie nieproporcjonalnie.
✨ Dyskusja dotyczy wyboru systemu monitoringu do domu jednorodzinnego z instalacją skrętki kat. 5e/6 do 14 punktów kamerowych. Rozważane są zestawy Reolink RLK16-1200B8-A (8 kamer 12 MP, rejestrator RLN16-410 z 16 portami PoE i dyskiem 4 TB) oraz RLK16-800B8-A, a także alternatywy z HikVision i Dahua. Użytkownik planuje docelowo 11-12 kamer (8 tubowych, 2 kopułkowe, 1 podwójna 180°) oraz integrację z wideodomofonem obsługującym dwa elektrozaczepy (furtka i drzwi wejściowe) oraz bramę przesuwną. Poruszono kwestie kompatybilności systemów z wideodomofonem i sterowaniem bramą, a także optymalnego stosunku jakości do ceny. Zwrócono uwagę, że kamery Reolink oferują wysoką rozdzielczość w przystępnej cenie, podczas gdy kamery Dahua 12 MP są droższe. Wskazano na konieczność szafy rack 14U do montażu sprzętu i rozdzielenia przewodów. Użytkownik ostatecznie zakupił zestaw Reolink w promocji za około 4500 PLN.